Baca Bismillah bukan hanya untuk kita makan atau untuk mulakan sesuatu perkara atau pekerjaan. Sebagai umat Islam, mulakan dengan bacaan ini untuk kita melindungi daripada gangguan syaitan.

Namun, tak mustahil juga ada daripada kita yang hanya nak membuang air besar saja baca doa masuk tandas. Sedangkan untuk ‘aktiviti’ lain langsung lupa. Terus masuk dan melepaskan ‘hajat’ mana yang perlu.

Tanpa kita sedar, ada mata jin atau syaitan melihat aurat kita. Kita memang tak nampak dengan mata kasar. Bayangkan kalau kita nampak, rasanya mahu tak masuk tandas.

Ini antara pesanan dan penjelasan daripada Ustaz Azhar Idrus supaya baca bismillah sebagai pelindung aurat kita dengan mata jin.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Biarkan Tandas Dalam Bilik Tidur TERBUKA, Punca Hubungan Suami Isteri Tak Tenang

Ada Sebab Antara Adab Masuk Tandas Kena Alirkan Air Paip Pada Dinding!

Baca Bismillah, Lindungi Aurat Dari Mata Jin

Setiap kali masuk tandas kena ada doa masuk dan keluar. Ini usaha untuk melindungi daripada ganguan syaitan. Bayangkan kalau selama 40 tahun hidup tanpa baca Bismillah ketika masuk tandas, kiranya dah berapa banyak jin dan syaitan melihat aurat kita.

Antara yang disebut oleh Ustaz Azhar Idrus,

Yang menutup dan menjadi dinding antara mata jin dengan aurat manusia adalah ketika dia masuk dalam tandas ialah dengan membaca bismillah.

Maksud hadis: Sesiapa baca Bismilah dan dia membuka pakaian, jin tak nampak.

 

@abbasy.my Tak pernah baca Bismillah masuk tandas? #fyp #fypシ #abbasy #nasihat #katahikmah #tiktokmalaysia #spreadkindness #ustazazharidrus ♬ original sound – Ikmal Alif

IKLAN

 

Dalam satu video lain yang dikongsikan ialah mempersoalkan tentang bawa gula-gula masuk dalam tandas dan letakkan dalam poket. Nanti syaitan berak pada coklat.

Jawapan Ustaz Azhar Idrus:

“Bila masuk dalam tandas, bacalah bismillah, bila buka pintu tandas, baca bismillah. Siapa yang baca bila dia masuk dan buang seluar dan kain, syaitan tidak nampak dan jadi pendinding ialah lafaz bismillah.

Doa inilah jadi dinding dan tabir yang terlindungnya kemaluan daripada dilihat daripada syaitan atau jin.

Mingguan Wanita : Apa-apa, tak kira nak masuk tandas atau nak buat sesuatu, mulakan dengan membaca bismillah. Elak gangguan syaitan dan jin-jin durjana.

 

IKLAN
@ar_rayyan_channel Masuk tandas baca Bismillah #ustazazharidrus #hukumfiqh ♬ Menghitung Hari – Jaya Suprana

 

Bila Masuk TANDAS Baca BISMILLAH, Inilah Pendinding, Penutup Aurat Manusia Dengan Mata Jin

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.

IKLAN

Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag

Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag

Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 930 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif

#sewingworldgallery

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI