Baru-baru ini, pasangan suami isteri, pelakon dan usahawan Fizo Omar, 34 dan Mawar Abdul Karim, 30 sedang diuji berhadapan dengan konflik rumah tangga. Ramai yang tertanya-tanya puncanya dan pelbagai pula spekulasi yang timbul melibatkan pasangan ini. Ramai yang mengharapkan agar Fizo dan Mawar mempertahankan perkahwinan mereka. Lebih-lebih lagi setelah menunggu 4 tahun kelahiran anak comel tersayang, Wan Maryam 2, tahun.

Setelah sekian lama berdiam diri, Mawar ada membuat luahan atas situasi rumahtangganya yang sedang berlaku. Sekaligus memberi penjelasan yang menjadi persoalan ramai.

Berikut perkongsian tersebut;

“Pertama kali saya ingin meminta maaf jika penulisan saya ada mana-mana pihak terguris hati. Sebelum ini saya tidak pernah menggunakan media social satu platform untuk saya meluah kan perasaan,mencerita terutama kisah peribadi saya. Banyak pihak saya perlu jaga juga berhati-hati.Sebelum ini saya hanya kongsi kegembiraan,kerjaya,kerana kehidupan adalah satu ‘peribadi’ untuk saya cerita.

“Setiap apa jua berlaku pasti ada hikmah, sudah tentu saya perlu muhasabah diri dekatkan diri dengan Allah. Allah menguji kita pasti ada sebab-Nya. Kita tidak perlu asyik nampak kesalahan orang atau pasangan sahaja. Diri kita belum cukup sempurna.”

Komunikasi Suami Isteri Sangat Penting

“Di sini bagi saya sebaiknya setiap masalah dihadapi oleh pasangan biar la ‘hanya suami isteri’ dan jika tidak seeloknya hanya libatkan kedua orang tua kita sahaja. Jika ada pihak lain campur tangan perhubungan akan menjadi lain. Komunikasi antara suami isteri sangat penting kerana setiap apa yang berlaku sebelum atau kehadapan ‘tiada tanggapan negative terhadap pasangan kita. Bila kurangnya komunikasi ‘benda kecil’ pun akan menjadi besar.

“Hanya saya & fizo saja tahu, rasa apa yg kami lalui sekarang ni. Diharapkan semua pihak jangan buat apa-apa spekulasi mengenai rumah tangga kami.”

IKLAN

“Bila Kurangnya Komunikasi ‘Benda Kecil’ Pun Akan Menjadi Besar,” Mawar Karim

Berikan Terbaik Buat Maryam

“Apabila setiap pasangan dikurniakan zuriat, peganglah amanah,didik sebaik mungkin, hargai la setiap kurniaan kita di depan mata selagi ada. Kehidupan kita jugak akan berubah 360 darjah jika Allah memberi amanah rezeki ‘Anak’ untuk kita. Banyak benda kita perlu ‘korban’ demi anak dan tak semua ibu bapa sanggup berkorban demi anak. Mungkin kita kadang-kadang terlepas pandang banyak perkara sebelum ini. Insyaallah saya dan fizo sentiasa memberi kan yang terbaik buat Maryam”.

“Benar,semua mengimpikan kebahagian, mempunyai keluarga ‘kehidupan sendiri’ dalam perkahwinan, impikan kebahagiaan dunia akhirat serta mendapat barokah. Semua pasangan sebaiknya nak pertahankan perkahwinan masing-masing.”

IKLAN

“Mungkin ini ujian berat untuk saya dan Fizo hadapi. Setiap kesulitan pasti ada jalan dari Allah. Pertemuan,Jodoh,ajal,maut semua di tangan Tuhan”

“Semoga Allah memberi kami jalan yang terbaik. Insyaallah. Terima kasih kalian yang mendoakan yang terbaik buat saya,Fizo dan amanah kami ‘Maryam’. Hanya Allah saja membalas jasa kalian.

View this post on Instagram

Pertama kali sy ingin meminta maaf jika penulisan sy ada mana2 pihak terguris hati. Sebelum ini sy tidak pernah menggunakan media social satu platform untuk sy meluah kan perasaan,mencerita terutama kisah peribadi sy. Banyak pihak sy perlu jaga juga berhati2.Sebelum ini sy hanya kongsi kegembiraan,kerjaya,kerana kehidupan adalah satu ‘peribadi ‘untuk sy cerita. . Setiap apa jua berlaku pasti ada hikmah ,sudah tentu sy perlu muhasabah diri dekatkan diri dengan Allah. Allah menguji kita pasti ada sebab-Nya .kita tidak perlu asyik nampak kesalahan orang atau pasangan sahaja. Diri kita belum cukup sempurna. . Di sini bg sy sebaiknya setiap masalah dihadapi oleh pasangan biar la ‘hanya suami isteri ‘ dan jika tidak seeloknya hanya libatkan kedua orang tua kita sahaja. Jika ada pihak lain campur tangan perhubungan akan menjadi lain. Komunikasi antara suami isteri sangat penting kerana setiap apa yg berlaku sebelum atau kehadapan ‘tiada tanggapan negative terhadap pasangan kita. Bila kurangnya komunikasi ‘benda kecil pun akan menjadi besar. Hanya saya & fizo saja tahu,rasa apa yg kami lalui sekarang ni. Diharapkan semua pihak jangan buat apa2 spekulasi mengenai rumah tangga kami. . Apabila setiap pasangan dikurniakan zuriat, peganglah amanah,didik sebaik mungkin, hargai la setiap kurniaan kita di depan mata selagi ada. Kehidupan kita jgk akan berubah 360 darjah jika Allah memberi amanah rezeki ‘Anak’ untuk kita. Banyak benda kita perlu ‘korban’ demi anak dan tak semua ibu bapa sanggup berkorban demi anak. Mungkin kita kadang2 terlepas pandang banyak perkara sebelum ini. Insyaallah sy dan fizo sentiasa memberi kan yg terbaik buat Maryam. . Benar,semua mengimpikan kebahagian,mempunyai keluarga ‘kehidupan sendiri ‘ dalam perkahwinan,impikan kebahagia dunia akhirat serta mendapat barokah. Semua pasangan sebaiknya nk pertahankan perkahwinan masing2. Mungkin ini ujian berat untuk Sy dan Fizo hadapi. Setiap kesulitan pasti ada jalan dari Allah. Pertemuan,Jodoh,ajal,maut semua di tangan Tuhan. Semoga Allah memberi kami jalan yg terbaik. Insyaallah. Terima kasih kalian yg mendoakan yg terbaik buat sy,fizo dan amanah kami ‘Maryam ‘. Hanya Allah saja membalas jasa kalian

A post shared by Mawar Karim (@mawar_karim) on

IKLAN

MW: Asam garam dalam rumahtangga, pasti wujudnya perselisihan faham diantara pasangan suami isteri. Namun paling penting, selagi ada rasa cinta berusahalah mempertahankannya dan menangani badai yang melanda dengan sebaik-baiknya. Kita doakan sahaja yang baik-baik buat mereka.

Baca disini:

Fizo Omar Kata Bukan Orang Ketiga, Mawar Pula Sudah Jumpa Peguam

‘Mereka Tidak Tahu Kisah Sebenarnya..’ Fizo Omar Luah Emosi

Sumber: Mawar Karim

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI