limau kasturi

Selalunya bila beli buah limau kasturi dalam kuantiti banyak yang telah siap dibungkus.Padahal kita nak gunakan sedikit je.Akibatnya baki limau kasturi tu terbiar serta mudah jadi busuk dan rosak. Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh simpan buah limau kasturi ini agar tahan lama dan mudah digunakan nanti. Malah menjimatkan serta tak membazir!

Boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatimah Abas sebagai panduan;

“Selalunya sekali beli buah limau kasturi ni banyak sebab dah siap berbungkus dikedai..nak gunanya cuma sebiji dua, baki tuu kalau biarkan lama dalam peti ais jadi kering atau busuk..supaya ianya tahan lama dan mudah diguna bila bila masa untuk masak atau buat air anda boleh simpannya seperti cara ni..moga bermanafaat!”
#jimatsangat

Bahan-Bahan Diperlukan:

Limau Kasturi
Penapis Air
Bekas Kiub Ais
Cawan
Sudu

Cara-Caranya:

1.Potong dua limau kasturi. Pastikan potong secara melintang, lawan urat bagi memudahkan nak perah nanti.

2.Perahkan jus limaunya, gunakan penapis kopi pun boleh.

3.Perahkan dalam cawan.

4.Sudukan ke dalam bekas kiub ais.

5.Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman.Supaya betul-betul beku.

6.Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas.Bila nak guna dah senang tinggal ambil seketul dua yang perlu untuk masak.

Info Ekstra!

  • Nak guna untuk buat teh O limau pun senang.Masuk je 2, 3 ketul dalam teko.
  • Nak buat sambal belacan pun mudah campurkan je seketul dua,dah siap dan jimat masa.

Menarik sungguh tips ni, memudahkan kerja malah menjimatkan belanja dapur mak-mak. Tak de lah membazir, buah limau kasturinya rosak dan terbiar busuk dalam peti sejuk. Malah paling penting bebas daripada bahan pengawet, hanya pati jus limau kasturi semulajadi semata-mata!.

Semoga bermanfaat!

Sumber: Siti Fatimah Abas