Kematangan dalam diri bukanlah hanya dinilai semata-mata dari segi peringkat umur seseorang. Umur yang meningkat atau ‘lebih makan garam’ bukanlah tanda diri seseorang itu benar-benar matang dan bertindak tanpa mengikut emosi.Sebenarnya kematangan dalam diri seseorang boleh dilihat bagaimana kita menanganinya.

Catatan perkongsian daripada Firdaus Shakirin ini ada benarnya.

1.Tak Post Di Media Sosial

Bila kita matang,

Tak suka kat sesiapa pun kita takkan post apa-apa di media sosial yang tuju kat dia, yang memerli atau menyindir dia kerana kita tahu bahawa tiada guna untuk memberitahu satu dunia tentang ‘ketidaksukaan’ kita pada insan tersebut. Ini antara kita dan dia sahaja, cukup, tak perlu melibatkan orang lain.

2. Fokus Kehidupan Sendiri

Bila kita matang,

Kita takkan stalk orang yang kita tak suka tu untuk up to date dengan apa yang dibuatnya, untuk mencari kesalahan dan kesilapannya supaya kita boleh menceritakannya pada orang lain dalam bentuk umpatan ataupun fitnah…Kita hanya fokus kepada kehidupan sendiri sahaja.

IKLAN

3. Lebih Banyak Berdiam Diri

Bila kita matang,

Kita lebih banyak berdiam diri apabila kita diumpat, difitnah, diperli dan disindir. Tiada guna untuk menjelaskan kepada mereka akan perkara yang sebenar kerana hakikatnya mereka tetap tidak akan boleh menerima penjelasan kita.

4. Tak Cepat Melenting

Bila kita matang,

IKLAN

Kita tidak akan cepat melenting dan terkesan dengan perbuatan-perbuatan mereka yang kurang senang dengan kehidupan kita kerana kita tahu yang sebenarnya kehidupan kita adalah jauh lebih baik lagi daripada mereka dan kita dah selangkah di depan mereka.

Kita adalah “role model” mereka kerana mereka selalu menjadikan kita sebagai fokus utama dalam kehidupan seharian mereka.

Be proud of that gaiss..

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:

Berbahagialah.. Wanita Benar-Benar Telah Matang Dalam Kehidupan Bila Ada Ciri-Ciri Ini

Bila Rasa Kita Saja Yang BETUL, Itu Petanda Ada Masalah Hati

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Ada benarnya, kita benar-benar matang apabila dapat memenuhi semua ciri-ciri seperti yang dikongsikan ini. Tak perlu berkongsi semuanya di media sosial, banyakkan bersabar, berdiam diri, tak mudah melenting dan paling penting hanya fokus pada kehidupan sendiri.

Sumber: Firdaus Shakirin

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI