Siapa sangka bertahun-tahun telah menjalani rawatan kesuburan, berkali-kali juga telah gagal, namun rezeki wanita ini hamil dan dikurniakan anak pada usia 50 Tahun! Ternyata perancangan dari Tuhan adalah yang terbaik dan jangan sesekali pernah berputus asa.

Hamil Usia 50 Tahun

Seorang wanita yang mempunyai masalah kesuburan akhirnya hamil pada usia 50 tahun selepas beberapa kali gagal dalam rawatan kehamilan yang dijalani selama bertahun-tahun, lapor akhbar Mirror UK kelmarin.

Christine Boama, yang baru menyambut ulang tahun kelahiran pertama anaknya pada minggu lepas berkata, dia telah mencuba pelbagai rawatan kesuburan termasuk gagal dalam rawatan persenyawaan in vitro (IVF) berkali-kali.

Bertahun-Tahun Buat Rawatan, Berkali-Kali Gagal, REZEKI Wanita Hamil Usia 50 Tahun!

Wanita yang berasal dari Lancashire, England itu berkata, selepas berkahwin pada usia 42 tahun, dia menyangka akan hamil dalam masa setahun.

“Saya membesar dalam sebuah keluarga yang besar. Ibu saya mempunyai sembilan adik beradik selain salah seorang ibu saudara mempunyai enam anak.

“Bagaimanapun, selepas setahun berkahwin, saya masih belum hamil dan pada 2015, saya membuat keputusan untuk melakukan rawatan IVF,” ujarnya.

Baca Lagi Di Sini: ‘Lelaki’ Kongsi Trauma Hamil, Pengalaman Lahirkan 2 Anak!

IKLAN

Buat IVF

Tambah Boama, disebabkan terlalu ingin mempunyai anak, dia menjalani rawatan IVF dengan penuh komitmen dan berasa sedih apabila kitaran pertama menemui kegagalan.

“Saya menjalani begitu banyak ujian, saringan dan mengambil ubat-ubatan. Emosi saya amat rapuh dan saya tidak pernah diberitahu oleh doktor tentang mengapa saya sukar untuk hamil,” katanya.

Tambah Boama, selepas dua minggu usianya mencecah 50 tahun, dia menyedari tidak didatangi haid seperti biasa dan menyangka sudah mengalami menopaus.

“Namun, apabila melihat terdapat dua garisan muncul pada kit ujian kehamilan, saya hanya mampu merenungnya kerana berasa amat terkejut .

“Selepas bertahun-tahun menjalani rawatan sehinggakan sudah terlupa bilangan rawatan yang dilakukan, akhirnya saya disahkan hamil enam minggu oleh doktor,” jelasnya.

IKLAN

Bertahun-Tahun Buat Rawatan, Berkali-Kali Gagal, REZEKI Wanita Hamil Usia 50 Tahun!

Pada 18 Mei tahun lalu, Boama selamat melahirkan anaknya. Dia berharap agar pendedahan kisah tersebut dapat memberi semangat kepada wanita lain di luar sana yang mempunyai masalah sepertinya.

Bertahun-Tahun Buat Rawatan, Berkali-Kali Gagal, REZEKI Wanita Hamil Usia 50 Tahun!

Mesti Baca:Bukan Bersalin KEMBAR, Wanita Hamil Anak Kedua Ketika Masih Mengandungkan Anak Pertama!

IKLAN

Artikel Menarik:Membesar Sebagai ‘Wanita’, Selepas 21 Tahun Baru Tahu Diri Sebenarnya Lelaki!

Mingguan Wanita: Tahniah buat wanita ini akhirnya hamil dan mempunyai anak sendiri. Paling penting tetap berusaha dan jangan sesekali berputus asa.Semoga menjadi inspirasi buat wanita lain yang mengalami nasib yang sama.

Sumber:Kosmo, Mirror Co.uk

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

Betul ke isteri bekerja sebab risau bebankan suami?

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI