daging bakar

Bagi penggemar masakan berasaskan daging mahupun ayam, wajib cuba Resepi Daging Bakar ‘Harimau Menangis’ini. Perapannya elok sempurna dan secukup rasa! Rasa masam manis,pedas dan berempah dengan gandingan sos yang diadun sebati, pasti makan bertambah-tambah.

Resipi ini merupakan perkongsian oleh Puan Tahrunnisah Jali;

“Ni lah dia Daging Bakar Harimau Menangis.Nape harimau pulak menangis yek? sebenarnya hat makan daging bakar nilah yang menangis tau..best sangat memang terangkat habisss!!

Resepi perapan daging inilah yang memang saya selalu buat ..Mashaallah memang sedap sangat sesuai untuk daging dan ayam.

Bahan-Bahan:

2 kilo daging dipotong kecik atau suka hati tak kisah bahagian mana
5 sudu besar sos cili maggi
5 sudu besar sos tiram
6 sudu besar sos black pepper
6 sudu besar sos ikan
1 1/2 sudu besar lada hitam tumbuk
2 sudu gula
1 sudu kecil garam tak perlu banyak
1/2 cawan minyak masak

Cara Membuat:

1.Campur kesemua bahan diatas kecuali minyak masak dalam 30 minit.
2.Kemudian baru tuang minyak masak dan gaul sebati dan perap lagi dalam 2 jam
sedia untuk dibakar.

IKLAN

(#tujuan letak minyak masak untuk bagi daging lembut & juicy)

Sos Cili Ala Thai 

Bahan-Bahan:

segenggam asam jawa*
1 cawan air suam* – campur keduanya hanya ambil air asam jawanya sahaja
3 sudu sos ikan
1 biji limau nipis
1 keping gula melaka ditumbuk halus
10 biji cili api tumbuk halus nak pedas boleh tambah lagi
8 biji bawang merah kecik dihiris nipis
beras di sangrai (digoreng tanpa minyak dan tumbuk halus)
daun ketumbar dipotong halus
garam

IKLAN

Cara Membuat:

1.Air asam jawa, sos ikan, gula melaka, cili api tumbuk, bawang merah, beras tumbuk dan daun ketumbar dicampur bersama dalam satu bekas.
2. Tambah sedikit air masak jika adunan nampak terlalu pekat dan perah limau nipis.
3.Perasakan dengan sedikit garam.

Sos Blackpepper Mushroom

Bahan-Bahan:

2 sudu besar mentega
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil lada hitam
5 sudu besar sos lada hitam
1 kiub stok ayam
2 sudu besar sos tiram
1/2 cawan sos perapan daging
1 sudu kecil kicap pekat
1/2 cawan whipping cream- kalau takde gantikan dengan susu segar
2 cawan air (jika pekat adunan boleh tambah air mushroom dalam tin dihiris nipis)

IKLAN

 

Cara Membuat:

1.Panaskan mentega dalam periuk.
2.Masukkan tepung gandum kacau sekata dan masukkan 2 cawan air dan kacau guna whisker sehingga sebati..
3.Masukkan sos lada hitam, sos tiram, lada hitam tumbuk, stok ayam, sos perapan daging, kicap pekat dan whipping cream, kacau sekata
4.Jika adunan pekat boleh tambah sedikit air hingga dapat kepekatan yang diingini.

Selamat Mencuba!

Sumber:Tahrunnisah Jali