Batuk Berkahak

Agak kasihan anak kecik sakit tambah pula kalau bayi batuk berkahak yang berumur bawah 1 tahun, confirm tak boleh nak tidur sebab hidung tersumbat dan nak minum susu pun payah sebab tak boleh nak bernafas dengan elok.

Jadi mak-mak kena bawa anak ke klinik secepat mungkin untuk dapatkan rawatan, tapi kalau nak cuba petua tradisional macam Puan Fazira Salleh ini pun boleh. Terpulang..

Ini Cara Tradisional

Jemah saja la nak share pengalaman.. Hari tu si techik ni balik je dari taska, demam dan batuk berkahak sampai hilang suara seminggu! Bernafas pun ikut mulut..nafas yg laju dan berbunyi. Nak minum susu apatah lagi tak selesa, sebab hidung sumbat dan tido pun tak nyenyak. Luluh hati mamanya tengok, mata panda tok sah la cerita kan.

Punya risau pasal anak, sampai 3 orang doktor kitorang jumpa, buat stim dan percussion, mandi wap laa… jenuh. Kahak/Hingus tak moh gak keluar! Degil betul! Si techik ni jenis susah nak muntah pulak lagi… urghh!

Sampai pergi emergency hospital Putrajaya hari tu dan si techik ni kena neb 3 kali dalam tempoh 4 jam. Kalau yg berstatus mak bapak tu mesti tau, dia punya bersilat nak bagi neb tu macam mana kan. Sudahnya doktor suruh warded.

Tapi, rupa-rupanya si techik ni serasi dengan natural remedies jer…alahai.

Caranya:

1. Lemon Bath
2. Garlic Oil
3. Sedut hidung

Wallaa!! It works wonder!!!

Rujuk Sini Caranya

# 1 LEMON BATH

– Dah ramai sebenarnya yang tahu kebaikan lemon kan..kalau tak tau lagi, sila gugel. hahahahaa!! tongue emoticon

Air suam + sebijik lemon

sebesen air suam campur dengan sebijik lemon yang dihiris nipis-nipis. perah sikit jus dia dan masukkan si techik sampai sebati…eh! hiihiii

– Lemon ni tersangatlah wangi dan fresh sangat baunya. tak yah buh pewangi toilet dah

Kalau ada mak bapak yang teringin nak mandi sekali silakan…tapi kalau muat la besen tu. hiks!

– Muka ada senyum ..syiokk lettew!! saploh ke lima belas minit sudahhhh
…nak bagi kahak tu cair jee.

#2 GARLIC OIL

Bawang Putih + Virgin oil

Bawang putih tu racik halus-halus…kalau rajin lah. Jemah malas..jadi ketuk je dengan pisau.. haaha!! Seulas bawang putih campur dengan sesudu besar virgin oil cukup. tak yah buat sampai sebotol. Garlic oil ni tahan 2-3 hari jeee

yg jernih tu, penyedut hidung. boleh beli kat mana-mana farmasi. Seyes pencipta dia boleh dapat nobel price sebab praktikal dan membantu sangat-sangat! *tabik spring!

Ni rupa garlic oil tu. Si techik kena pakai kan dypers dulu..kang tak memasal, tencing bersepah. Satu hal pulak lagi jemah nak kena mencuci.

– Sapu garlic oil kat dua-dua tapak kaki.

– Pakai kan stokin dan banyakkan bersabar.

– Sebab nak pakai kan baju ni pun satu cabaran gak sebenarnya. Nak pulak kalau si techik dah pandai bergerak merata..huuhuu!

– Oh, jangan lupa sapu juga dekat dada dan belakang badan. Sapu sambil selawat yaa.

– Pakaikan baju..dan SEDUTT HIDUNGGG!!

Memula ingatkan si techik ni tak ada hingus..sebab tak meleleh apa pun. Cuma dengar macam bunyi kahak tersangkut jerr. Tapi, rupa-rupanya bila sedut kot hidung tu…BANYAKKKK yang keluar!! Wahhhh~

Sekali kahak2 yg sangkut kena sedutttt keluar. Yadaaaa~~

– Mula-mula si techik ni marah n meronta jugak..lama-lama dia redho kan jerr. selesa agaknya lepas kena sedut hidung ..heee

– Hingus yang berjaya disedut keluar sebelum ianya menjadi kahakk!! huargghhh3 …perasaan macam menang award!

– Yeayyyy!!! Hidung dah tak sumbat. Dah selesa nak minum susu!

– Tidoq pun lena baq hang!

Dah sihat, boleh pergi jalan2!!! Weehuuu

Nak cuba juga, silakan ya!

Nota:

Tapi kepada ibu bapa yang nak cuba natural remedies ni, memang kena bertabah dan banyakkan bersabar. Si techik yang tak sihat memang akan merengek dan nak berdukung je sepanjang masa. Ambil masa juga dia nak recover ..sebab si techik sebenarnya nak build dia punya imun sistem.