banyak-sangat-mengumpat

Wahai mak ayah, kadangkala hal semacam ini tidak disedari terbuat dalam hidup serba moden ini. Berfikir sejenak dengan apa yang dikongsikan Muhammad Hassan ini akan perbuatan banyak sangat mengumpat atau ghibah.

Sekarang ini, perbuatan ini senang-senang dilakukan terang-terangan malah berkumpulan pula. Lagi-lagi bila berada di alam media sosial ini. Dari kata-kata yang ditulis tidak disedari akhirnya menjerumus ke arah mengata orang lain tanpa batasan.

Berhati-hatilah dalam meluahkan kata-kata. Bimbang apa yang ditulis akan terpalit dosa.

Tanda Akhir Zaman! Mengumpat, Mengaibkan Orang Jadi Topik Setiap Hari

Betul juga ustaz cakap tadi. Tanda akhir zaman ni jelas. Antaranya dulu orang nak mengumpat kena bersama orang yang betul-betul dia kenal.

Dengan jiran, ketika rewang, ketika ke pasar.

Tapi hari ini, online je di media sosial entah siapa share pasal anak si fulan taknak tunjuk muka terus kita mencelah masuk komen.
Aah.. saya pun tak suka dia ni, menyampah, macamlah dia sorang ada anak.”
Aah sis, saya pun tak suka, dah lama unfollow, memang menyampah, meluat, acah-acah islamik macam dia je terpaling syurga.”

Maka seharianlah kita berseronok bersama orang-orang kita tidak kenali ini, mengumpat hal kehidupan orang lain di facebook. Mengumpat, mengaibkan orang akan jadi topik kita setiap hari.

Berjam-jam kita habiskan masa di media sosial untuk baca hal keburukan kehidupan orang lain. Banyak kita telah bazirkan masa dengan perkara yang tidak berfaedah.

IKLAN

Eh! bukan ke saya cakap benda betul. Benda betul tulah mengumpat(ghibah). Itulah yang ramai orang suka bercakap pasal orang lain, sebab betul, jika tak betul ia akan jadi fitnah pula.

Baca : Akibat Suka Mengumpat, Kain Kafan Jenazah Tidak Cukup Untuk Menutup Mayat

Kesan Banyak Sangat Mengumpat Pada Diri Sendiri

Sebab itulah mengumpat ni seronok, seronok bila kita mula rasa orang lain banyak tak betul berbanding kehidupan kita.

Sedangkan subuh tadi baru dengar ceramah ustaz wadi azabnya seksa nanti di kubur dan Padang Mahsyar bagi pengumpat dan pengadu domba.

Kesannya diri kita sendiri jadi toksik. Dengan anak-anak kita kasar, sentiasa bersangka buruk dengan pasangan, ada masalah dengan orang sikit pun tak boleh bawa bincang. Selalu nak gaduh dengan orang, ada je masalah tidak kira di media sosial mahu pun di dunia nyata.

IKLAN

Hari jumaat minggu lepas khatib ada sebut. Jika nak bahagia, nak tenang dalam hidup. Buat dua perkara ini.

1. Jangan lakukan perkara yang kita tidak suka orang lain lakukan kepada kita. Contohnya mengumpat.
2. Lakukan perkara yang kita suka orang lain lakukan terhadap diri kita. Contohnya bercakap perkara yang baik tentang kita.

Moga bermanfaat.

p/s: Lebih baik manfaatkan media sosial untuk belajar bagaimana buat duit hanya dari rumah.
-EncikMatt-
#LelakiBurQa
#jombaikidiri
#motivasi

IKLAN

Banyak Sangat Mengumpat, Diri Sendiri Jadi Toksik, Dengan Anak-anak Jadi Kasar

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery