jati-diri

Ibu ini, Liyana Marzuki berkongsi pengalamannya membentuk jati diri anak lelakinya. Seusia lima tahun sudah mengikutnya berhijrah, membesar dan menerima pendidikan di Kota London.

Sehingga pulang ke Malaysia, ibunya percaya dengan membentuk jati diri dalam diri anak lelakinya perlu bermula dari kecil. Biarpun terpaksa menaiki ‘tren’ travel dari Putrajaya ke Kuala Lumpur untuk ke sekolah. Anak ini tetap rela melakukannya.

Malah, tidak pernah culas mengenakan baju Melayu setiap kali ke sekolah pada hari Jumaat. Biarpun busana itu bukanlah wajib kepada pelajar. Anaknya tetap memakainya setiap Jumaat.

Jati Diri

1. Ini anak sulung saya. Umurnya 14 tahun, dah masuk Tingkatan 2 tahun ni. Setiap pagi, kalau saya tak sempat drive dia ke sekolah. Lepas Subuh, dia akan ambil train dari Putrajaya ke Kuala Lumpur. Dan menapak la dia ke sekolah.

2. Dulu masa saya ambil Masters di London, umurnya 5 tahun, saya angkut dia sekali bersekolah di sana. Ada sekali dia balik sekolah, dia tanyakan saya “Mommy, am I white or black?” (Mami, saya ni orang kulit putih ke kulit hitam). Tersedak saya dengar.

3. Saya tanya kenapa tanya macam tu? Dia cakapkan, kawan orang putih dia cakap, dia omputih. Kawan orang hitam dia cakap dia black. Saya terus tanya, “Dairil rasa Dairil orang apa?” “Hmmm… saya tak rasa saya omputih atau kulit hitam. Saya orang brown (kulit perang)”.

Pheww… lega rasa. Sedar diri jugak anak sorang ni. Nasib baik takde krisis identiti

4. Saya bagitau pada dia, esok pergi sekolah cakapkan pada kawan-kawan :
I’m Dairil and I am a proud brown people of Malay. From the country called Malaysia. We were once great seafarers of Malaccan Strait. The busiest sea in the world. We fight for our country from the colonist, even after hundreds years of conquest. And for that, we are neither white nor black”.

Dia nampak blur masa saya cakap tu, tapi saya tahu dalam otak dia, dia register.

IKLAN

Ibu Tetap Mahu Sekolahkan Di Sekolah Kebangsaan

Baca sini : Bila Anak Sudah Remaja, Tak Boleh Marah, Tengking, Kena Nasihat Dengan Hikmah

5. Balik ke Malaysia, saya masukkan dia ke satu Sekolah Kebangsaan di Putrajaya. Setiap hari dia menangis nak ke sekolah. Katanya, dia kena buli. Kena tolak dalam longkang. Kadang dia terpaksa makan dalam toilet masa rehat. Sebab bila dia cakap Bahasa Melayu, dia pelat omputih. Pembuli ni mana boleh!

jati-diri

6. Mak saya dah suruh pindah sekolah. Masukkan dalam sekolah swasta. Suami pun kata takpe lah dia cuba cari rezeki lebih tiap bulan, nak bagi anak pindah sekolah.

IKLAN

7. Tapi, saya tetap berdegil. Pada saya, kalau dia tak bercampur dengan kaumnya sendiri, takut besar nanti dia ingat dia Mat Saleh. Lagi parah!

8. So, saya suruh dia bertahan. Tiap hari bagi dia kata semangat. Saya bagitau dia keturunan ke-8 Dato Sagor. Pendekar Melayu tersohor, kalau orang buli, lawan! Jangan biarkan.

8. Dia mintak saya bagitau Cikgu dan jumpa pembuli tu. Saya bagitau kan. “I can’t. I cannot fight your battle. You have to fight your own. Mommy cannot be there always to protect you”.

9. Selang dua minggu dia macam dah ok. Dah nak pergi ke sekolah. Saya tanya apa jadi? Dia kata tiap kali ada orang datang nak buli, dia jerit pekik macam gila meroyan. Sampai diaorg takut and bolayan. Hah… bijak pun!

IKLAN

Jati Diri Bermaksud Bangga Menjadi Diri Sendiri

10. Selepas itu, dah tiada masalah. Dia sekolah sampai darjah enam di situ. Ok je boleh score. Bahasa Melayu paper pun dia sapu. Berbaloi la saya buatkan karangan BM untuk dia setiap minggu

11. Hari ni hari Jumaat, pagi tadi saya hantar dia ke sekolah. Tengok tiap Jumaat dia pakai baju Melayu. Saya tanya wajib ke pakai? Dia jawab pada saya ”Tak wajib pun, tapi saya kan Melayu. Takpe la pun nak pakai baju Melayu tiap minggu”

12. That, my friend, moment yang orang cakap “sejuk perut ibu mengandung”. Sepanjang balik ke rumah tadi saya senyum…

13. Satu benda saya belajar dari anak saya hari ni, jati diri itu bermaksud bangga menjadi diri sendiri. Kalau tak kita, siapa lagi?

Salam hormat,
Liyana Marzuki

Mingguan Wanita : Bagus didikan ibunya, mendidik anak remaja terutama lelaki sememangnya mencabar. Tahniah! buat ibunya.