tahan-lasak

Cabaran ibu ayah masa ini bukan sekadar memberikan pendidikan akademik yang baik untuk anak-anaknya. Menjadikan anak-anak lebih berdaya tahan lasak dengan ujian kehidupan itu juga bukan mudah untuk dilakukan.

Lebih lagi dalam berdepan zaman ‘segalanya terhidang di depan mata’. Namun, itu bukan alasan untuk tidak mempersiapkan mental dan emosi anak-anak.

Sebagaimana yang dikongsikan Liyana Marzuki ini. Pesannya agar ajarlah anak-anak untuk lebih berdaya tahan lasak. Kerana kepandaian semata masih belum mencukupi untuk mempersiapkan anak-anak berdepan dengan realiti kehidupan serba mencabar ini.

Ajar Anak-anak Agar Tahan Lasak, Itu Lagi Penting Dari Jadi Pandai

Kepandaian Vs Ketahanan

Dulu kita belajar, nak berjaya dalam hidup kena ada dua benda. IQ dan EQ.

IQ (Intelligence Quotient) bermaksud kepandaian otak memahami ilmu dan menghafal benda.

EQ (Emotional Quotient) pula bermaksud keupayaan menjaga perasaan, hormat orang lain, merendah diri, jujur dan punya jati diri. Paling penting tak malu jadi diri sendiri.

Sekarang kita diberitahu ada dua lagi konsep penentu kejayaan seseorang. Kena tambah dari IQ dan EQ yang disyaratkan dulu.
Iaitu Social Quotient (SQ) dan Adversity Quotient (AQ).

SQ merujuk kepada keupayaan seseorang untuk bersosial. Jaga hubungan dan menambah rakan. Ikut peraturan sosial dan etiket seperti tepati waktu untuk menjaga perasaan orang lain. Buat orang senang.

IKLAN

Mengikut pakar, mereka yang ada EQ dan SQ yang tinggi, lebih berjaya dalam hidup walaupun punya IQ rendah.

Yang terakhir sekali ialah AQ, ini merujuk kepada keupayaan seseorang menghadapi cabaran dan kesusahan hidup. Lagi kental seseorang itu, lagi tinggi AQ nya, dan lagi berpotensi menjadi insan cemerlang.

Baca : ‘Saya Kan Melayu..’ Bentuk Jati Diri, Setiap Jumaat Anak Pakai Baju Melayu

Belajar Jadi Anak Yang Tahan Lasak

Saya dulu belajar di London, duduk zon 6. Uni di zon 1, 1.5 jam perjalanan naik tube. Tukar 3 train pulak tu. Sanggup duduk zon 6, sebab itu yang paling murah boleh dapat.

Duit tak pernah cukup lah. Kadang ambil upah jadi tour guide juga. Jadi babysitter pun ada.

Room mate saya sanggup jadi cleaner masa cuti. Just nak ada duit tambahan untuk belajar. Itu cara kami dan ramai di kalangan kita yang belajar di luar negara, nak ada extra belanja dan hidup masa tengah susah.

IKLAN

Disebabkan itu, ramai kalangan kita belajar erti ketahanan atau “grit”. Datang la apa saja, kita takkan putus asa. Kita hadap saja.

Budak sekarang lain benar peelnya. Posting ni tunjukkan bukan saja AQ ke laut, segala SQ, EQ malah IQ juga jauh tersasar.

Pepatah cakap:
Do not prepare the road for our Children, prepare our Children for the road

Itu mungkin kita semua kena hadam.

Ajar anak-anak kita, TAHAN LASAK itu lagi penting dari jadi pandai. Kalau setakat pandai, tapi lembik segala, apah pun tak guna!

Sumber/Foto : Liyana Marzuki

IKLAN

Ajar Anak-anak Agar Tahan Lasak, Itu Lagi Penting Dari Jadi Pandai

Jom daftar sekarang!!! KELAS JAHITAN KREATIF

Klik link untuk daftar: https://toko.ideaktiv.com/product/kelas-jahitan-kreatif/

Tak pernah pegang mesin, tak bermakna mak-mak tak pandai menjahit. Pelajari kaedah dan teknik jahitan mudah dalam kelas satu hari sahaja.
Dalam masa beberapa jam, walaupun beginner anda mampu menyiapkan satu tote bag daripada jeans terpakai dan nasi lemak recyclable bag.

Projek 1: Denim Tote Bag
Jom tukar jeans yang tak muat dipakai menjadi tote bag. Teknik yang dipelajari bermula daripada cara memotong kain, membuat ukuran kain, menjahit lurus, jahit tangkai beg, cara cantuman sehinggalah siap sebiji beg.

Projek 2: Shopping Bag
Beg beli belah berbentuk nasi lemak! Beg kitar semula ini bukan saja menjimatkan ruang, malah dapat melindungi alam sekitar kerana kurangnya penggunaan beg plastik. Teknik yang bakal dipelajari adalah cara jahitan melengkung, jahitan lurus, cara mengukur saiz beg dan cara membuat lipatan.

Jangan ketinggalan sertai Kelas Jahitan Kreatif Denim Tote Bag & Shoping Bag di SewingWorld, One City Subang Jaya pada 15 Oktober 2022 bermula 9.30 pagi hingga 5.30 petang. Yuran RM60 sahaja.

#kelasjahitankreatif
#sewingworldgallery