Mendidik anak-anak membiasakan mereka menjadi muslimah sejati dengan menutup aurat sejak dari kecil tidak salah. Namun paling penting, kefahaman mereka mengenai pelaksanaan kewajipan menutup aurat dan memakai tudung ini haruslah diterapkan terlebih dahulu.

Selebriti Media Sosial, Nurfarahin Romli atau lebih dikenali Farah Lee,32 ada berkongsi pendapat mengenai didikan aurat dan pemakaian tudung pada anaknya Maream Esabel, 7. Malah, bekas isteri Ally Iskandar,45 ini juga mengakui dirinya pernah beberapa kali dikecam kerana memiliki prinsip yang berbeza berkaitan hal ini.

Berikut perkongsian tersebut;

Banyak kali aku dikecam, katanya anak umur Maream patut dah diajar untuk pakai tudung. Perlu didik dari kecil kata mereka, “Kalau anak taknak, kena paksa”.

Aku pula, pegang pada prinsip sedikit beda. Mengajar Islam pada kanak-kanak ada turutannya, ikut Baginda;

1. Emosi
2. Kepercayaan
3. Akidah
4. Ibadah

Banyak Kali Farah Lee Dikecam, “Umur Maream Patut Dah Diajar Pakai Tudung”

Bukan Kerana Paksaan, Ikutan

Cuma ramai kita, melompat terus ke empat; mengajar syariat tanpa anak itu faham asasnya, tanpa mengerti apa maksudnya, masih bingung kenapa dibuatnya.
Buat kerana tidak faham, buat kerana paksaan, buat kerana ikutan — ia dibuat tapi biasanya tidak kekal. Mujahadah.? Haha. Konsep itu untuk kita, terlalu awal untuk mereka sama sekali.

Banyak Kali Farah Lee Dikecam, “Umur Maream Patut Dah Diajar Pakai Tudung”

Maream, budak enam tahun yang masih belum bertudung itu, pantang melihat aku jengah sekejap ke balkoni tanpa tudung pasti dijeritnya, “Ommaaaa.. tudunggg”.

IKLAN

Kadang aku pakai tudung dan baju lengan pendek (sebelum kenakan cardigan), datanglah budak ini sambil “Omma, I still can see your aurat (sambil tujukan pada lengan aku)”.

Bila aku sekadar pakai tudung sarung tanpa anak tudung, pasti matanya fokus kepada anak rambut aku, “Omma, I can see your hair, I think you need your inner”.

Jika aku keluar tanpa bertudung di hadapan lelaki mahram, dia akan terkejut lalu datang dan berbisik “Omma, kenapa tak pakai tudung? Boleh ke kita tak pakai tudung depan uncle kita?”

Waktu kawan perempuan datang ke rumah, “Why aren’t you wearing your socks.?”
Begitulah, my ‘aurat’-guard.

IKLAN

Banyak Kali Farah Lee Dikecam, “Umur Maream Patut Dah Diajar Pakai Tudung”

Sekarang, ya budak enam tahun ini masih tidak bertudung, tapi perlahan-lahan semakin segan mengenakan baju tanpa lengan ataupun seluar singkat – tanpa pernah disuruh apatah dipaksa.

Selamat Hari Hijab Sedunia.
Moga kita semua faham erti aurat dan hijab itu apa

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:

“Daddy & Omma Tak Boleh Duduk Sama-Sama Nanti Gaduh”, Cara Mudah Farah Fahamkan Maream Famili Mereka Lain

‘Saya Perasan Anak-anak Sekarang Kurang Adab..’ – Farah Lee

Mak Ayah Jangan Biarkan Anak Dewasa Sebelum Waktunya, Hati-Hati Dengan Sindrom ‘Hurried-Child’

MW:Ada benarnya, setuju dengan apa yang Farah Lee ini kongsikan. Anak-anak kecil bukanlah satu kewajipan bagi mereka untuk menutup aurat dan memakai tudung. Sebaiknya biarlah mereka benar-benar faham tentang tuntutan agama terlebih dahulu sejak dari kecil bukan kerana dipaksa mahupun sekadar ikut-ikutan.

Sumber: Farah Lee

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI