Memang bukan mudah untuk terus berhenti merokok apatah lagi setelah bertahun-tahun menjadi perokok tegar, namun ia tak mustahil. Malah menjadi impian setiap isteri agar suami dapat berhenti tabiat merokok kerana bimbangkan kesihatan suami yang berisiko boleh menghidap pelbagai penyakit berbahaya. Antaranya seperti kanser paru-paru, kanser mulut, sakit jantung dan sebagainya.

Bukan itu sahaja ia bagi mewujudkan persekitaran rumah yang lebih selesa, hirup udara segar, bebas bahaya asap rokok pada diri sendiri dan anak-anak. Sekaligus dapat mengelakkan pembaziran ’bakar’ duit yang boleh dimanfaatkan untuk simpanan dan kegunaan keluarga.

Bantu Suami Mengurangkan Kemudaratan Kesihatan Dengan Produk Alternatif

Sebenarnya, selain tekad keazaman yang tinggi dan sokongan orang sekeliling untuk berhenti merokok, isteri memainkan peranan penting dalam terus memberi kata-kata semangat serta sokongan, bersikap positif kepada suami agar cekal untuk melalui proses berhenti merokok.

Namun untuk berhenti merokok tak semudah disangka. Kandungan Nikotin dalam rokok yang menjadi punca utama ketagihan, dan kepuasan ‘menikmati’ saat merokok, sekaligus sering menggagalkan niat suami untuk berhenti rokok.
Malah untuk berhenti merokok memerlukan tempoh masa tertentu dan juga bantuan daripada produk alternatif untuk mengurangkan/ menghentikan ketagihan supaya benar-benar berjaya.

Dalam fasa ini, isteri boleh bantu suami untuk menggunakan produk alternatif bebas asap rokok bagi mengurangkan risiko kemudaratan pada kesihatan.

Bantu Suami Mengurangkan Kemudaratan Kesihatan Dengan Produk Alternatif

Pendekatan Pengurangan Kemudaratan Tembakau

Perlu tahu bahawa Pendekatan Pengurangan Kemudaratan Tembakau (Tobacco Harm Reduction) semakin popular di peringkat global. Selain boleh membantu perokok mengurangkan kemudaratan, ianya juga boleh membantu perokok tegar untuk berhenti merokok melalui pengenalan produk alternatif yang kurang mudarat.

Penggunaan produk alternatif yang kurang mudarat ini berbanding rokok tradisional terbukti efektif dalam menurunkan kadar individu merokok di negara ini. Ianya bukan sekadar mengurangkan kemudaratan, tetapi juga berkesan dalam mengurangkan kekerapan merokok.

IKLAN

Malah dalam Forum global, 4th Scientific Summit Tobacco Harm Reduction: Novel products, Research & policy anjuran SCOHRE, perbincangan bersama panel pakar mengenai isu-isu Pengurangan Kemudaratan Tembakau, Dr Loannis Boukovinas, MD, PhD, Ahli Onkologi perubatan bersetuju bahawa produk pengurangan kemudaratan adalah alternatif untuk mereka yang ingin berhenti merokok.

Elemen Pembakaran, Nikotin & Tar Dalam Rokok VS Produk Alternatif Bebas Asap Rokok

Ramai para suami sebenarnya memang tahu bahawa merokok itu tak baik untuk kesihatan diri dan keluarga, namun tetap ‘memilih’ untuk merokok. Ini kerana mereka menghisap rokok bukan semata-mata kerana ketagihan, sebaliknya kepuasan ‘menikmati’ saat atau ritual merokok itu sendiri.

Jadi jika ingin membantu suami untuk mengurangkan kemudaratan akibat tabiat merokok yang boleh menjadi risiko pelbagai penyakit berbahaya, para isteri perlu ambil tahu puncanya terlebih dahulu. Iaitu apabila sebatang rokok dihisap, ia melibatkan elemen pembakaran, kandungan nikotin dan tar.

1. Pembakaran

Suhu tinggi yang disebabkan oleh pembakaran tembakau daripada rokok menghasilkan banyak bahan kimia berbahaya. Dalam asap rokok terdapat lebih daripada 6,000 bahan kimia dan kira-kira 100 daripadanya telah diklasifikasikan sebagai berbahaya atau berpotensi membahayakan oleh pihak berkuasa kesihatan awam. Malah sebatian berbahaya yang ada pada asap rokok yang dihasilkan melalui pembakaran inilah yang menjadi sumber utama pelbagai penyakit yang disebabkan oleh rokok.

Sebaliknya,Produk Alternatif Bebas Asap Rokok pula tidak menghasilkan asap kerana ia tidak membakar tembakau. Aerosol yang ada produk bebas asap rokok pula berbeza dengan rokok tradisonal yang mempunyai asap, kerana tiada berlaku pembakaran.

IKLAN

2.Nikotin

Walaupun nikotin bukan bebas risiko (not risk-free) dan boleh menyebabkan ketagihan, namun ia bukanlah punca utama kepada pelbagai penyakit berbahaya berkaitan dengan tabiat merokok. Nikotin berlaku secara semula jadi dalam tembakau dan boleh menyebabkan kesan farmakologi, seperti meningkatkan kadar jantung dan tekanan darah.

Sebaliknya Produk Alternatif Bebas Asap Rokok pula memberikan nikotin untuk perokok dewasa yang mencari alternatif. Perokok tetap rasa ‘puas’ merokok dan dapat membantu mereka menukar sepenuhnya dan beralih meninggalkannya rokok dengan lebih mudah.

3. Tar Rokok

Tar rokok terhasil apabila tembakau dibakar. Tar rokok bukanlah bahan, sebaliknya ia sisa zarah yang terhasil selepas nikotin dan air dikeluarkan daripada asap rokok.

Sebaliknya bagi produk alternatif bebas asap rokok pula tar biasanya tidak digunakan. Ini kerana kandungan bahan kimia komposisi aerosol (atau ‘wap’) pada asasnya berbeza dengan rokok kerana produk bebas asap. Ia tidak membakar tembakau dan tidak menghasilkan asap.

Bantu Suami Mengurangkan Kemudaratan Kesihatan Dengan Produk Alternatif

IKLAN

Tukarlah Kepada Produk Alternatif Bebas Asap Rokok

Jadi buat suami yang ingin berhenti tabiat merokok atau mengurangkan kemudaratannya, isteri boleh mempertimbangkan dan sarankan untuk beralih daripada rokok biasa kepada produk alternatif bebas asap rokok ini. Ini kerana kandungan nikotin yang ada, perokok tetap rasa ‘puas’ merokok dan dapat memberikan pengalaman yang sama.

Malah sebenarnya terdapat pelbagai jenis produk alternatif bebas asap rokok ini. Kategori produk seperti produk tembakau yang dipanaskan (HTPs), e-rokok (vape), snus dan kantung nikotin oral (oral nicotine pouches).

• Produk tembakau yang dipanaskan (HTPs), mengandungi nikotin aerosol dengan memanaskan tembakau pada suhu yang secukupnya untuk melepaskan nikotin dan perisa daripada tembakau, tanpa terbakar.

• E-rokok, juga dikenali sebagai vape, produk e-vapor atau sistem penghantaran nikotin elektronik. E-rokok memanaskan cecair larutan yang mengandungi nikotin (jus vape) dan perisa kepada menghasilkan aerosol yang dikenali sebagai ‘wap’.
Produk-produk ini menggunakan pelbagai kaedah berbeza untuk menyalurkan nikotin tanpa pembakaran (terbakar). Ia memberi kepelbagaian kepada perubahan citarasa pengguna pada masa yang sama seiring perkembangan sains dan teknologi.

Bantu Suami Mengurangkan Kemudaratan Kesihatan Dengan Produk Alternatif

Oleh yang demikian, dengan memilih Produk Alternatif Bebas Asap Rokok sekurang-kurangnya ia dapat menghapuskan pembakaran, mengelak daripada menghasilkan asap dan mampu mengurangkan bahaya bahan kimia yang terhasil berbanding dengan asap rokok. Malah pastinya telah dinilai secara saintifik penggunaannya.

Produk Produk Alternatif Bebas Asap Rokok bukanlah bebas risiko sepenuhnya, tetap mempunyai nikotin, namun berpotensi untuk menjadi kurang berbahaya dan mudarat berbanding rokok biasa kepada pengguna.

Produk Produk Alternatif Bebas Asap Rokok yang disokong sains juga adalah salah satu pendekatan yang boleh membantu perokok yang gemar merokok untuk jauhi rokok tradisional, mengurangkan kemudaratannya sekaligus mampu membantu menghentikan tabiat merokok.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI