Rupanya antara tip supaya kuih Bahulu tahan lama, lembut di dalam dan garing di luar ialah kena panaskan tepung sekejap dalam oven. Bukan apa jika dahulu, bila buat kuih bahulu ni ramai yang jemur di bawah cahaya matahari atau sangai dahulu dalam kuali. Rupanya cara yang dikongsikan oleh Puan Badariah Abdrahman ini lebih mudah.

Berikut perkongsian tersebut;

Alhamdulillah.. Ni saya nak kongsi salah satu tip. Bahulu jadi lembut di dalam garing di luar dan tahan lama.Tepung saya panaskan di dalam oven je.Dulu selalu jemur dan sangai.

Mesti Baca:BAHULU CERMAI Gebu 4 Bahan, Bakar Dalam Oven Elok Tak Melekat!

Caranya:

Panaskan oven dulu dah panas matikan suis.Buh lah tepung dalam oven tertutup dalam 10 minit. Kemudian buka oven biar lah dekat situ.Selalunya malam saya buat begini, pagi-pagi buat bahulu. Pastikan nak buat baru ayak tepung.

Resepi bahulu. Senang je 4 bahan.Bahulu biasa.

Bahan-Bahan:

1 mangkuk dalam 30 biji telur
1 mangkuk gula
1 1/2 mangkuk tepung gandum
Esen vanila /ros/pisang

IKLAN

Cara Membuat:

1. Telur dengan gula mix sampai gebu gebas.
2. Baru masukkan tepung 1 mangkuk.
3. Yang 1/2 mangkuk tu saya buh masa nak bakar sikit-sikit.
Adunan ni bahagi 4 dan kacau selalu.
Setiap satu adunan bubuh tepung sikit bila nak bakar. Kalau nak buh sekali pun ok tapi nak kena kacau. Kalau nak sikit buat guna sukatan cawan.

Selamat mencuba pada siapa yang sudi/nak buat.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:Cara Buat KUIH KERING, Kuih Wajib Tradisi Turun Temurun Arwah Wan
Artikel Menarik:Resipi KUIH ROS Confirm Jadi, Sedap Rangup Elok Cantik Kejadiannya!
Lagi:Resipi DANGAI 4 Bahan, Pertama Kali Buat Ingatkan Susah Rupanya Mudah Sangat!

Mingguan Wanita: Jadi jika mak-mak nak buat kuih bahulu ni di rumah, pastikan jemur dulu tepungnya atau bakar sekejap dalam oven. Barulah bahulu jadi lembut di dalam, garing di luar dan tahan lama tak mudah rosak.

IKLAN

Sumber:Badariah Abdrahman

Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.