Puding laici, resipi yang mengimbau kembali pada zaman muda belia. Kalau mak buat memang sedap sangat. Kiranya kalau letak laici tu, dah mewah sangatlah. Nak letak buah lain pun boleh juga, ikut citarasa.
Masih ada lagi ke yang mengimbau zaman 90 an. Puding laici yang mudah untuk dibuat. Tak perlu nak pakai banyak layer. Cukup dengan yang ini saja.
Antara perkongsian daripada Mr Ali tentang cara nak buat puding laici yang mana resipi dari maknya. Terus ingat zaman muda-muda dulu.
Puding Laici by Mak Mr Ali
Resipi ini sangat mudah, guna satu layer saja dan boleh buat dalam kuantiti yang banyak.
Bahan-bahan:
12 gram agar – agar tali.
6 cawan air (1 cawan air : 250ml)
1 tin laici
1 tin susu cair
1 cawan gula
3 biji telur gred B
2 sudu makan tepung kastard + dibancuh dengan 3 sudu makan air
1 sudu kecil essen vanila
1 sudu kecil garam
( 1 adunan dapat loyang petak 9 inci atau petak 8 inci.
Cara Membuat:
1. Basuh dulu agar-agar tali dan dalam periuk letakkan 6 cawan air + 12 gram agar – agar tali. Biarkan dalam 5-6 minit atau sampai mendidih, kacau2 perlahan, api pasang perlahan.
2. Selepas itu masukkan 1 cawan gula. Biarkan gula larut dulu sambil kacau-kacau.
3. Apabila sudah larut masukkan air sahaja dari 1 tin air laici tadi. Jangan masukkan buah laici lagi. Kacau sebati.
4. Sementara itu pecahkan 3 biji telur, kacau sebati dan masukkan bersama sama 1 tin susu cair.
5. Masukkan 1 sudu kecil esen vanila + 1 sudu kecil garam. Kacau biar sebati. Ketepikan
6. dalam bekas yang lain, masukkan 2 sudu makan tepung kastard dan bancuh bersama- sama 3 sudu makan air. Kacau sebati & masukkan ke dalam telur yang dah dikacau dengan susu cair tadi
7. Kacau sebati dan masukkan ke dalam air agar-agar.
Ads
8. Kacau perlahan-lahan selama 6-8 minit pada api yang perlahan
9. Apabila mendidih, masukkan buah laici tadi kacau dalam 10 saat dan tutup api.
10. Masukkan ke dalam acuan / loyang
11. Jangan terus masukkan dalam peti, biarkan diluar dulu selama 40 minit baru masukkan dalam peti & sejukkan selama 3 jam .
12. Bila dah sejuk, bolehlah nikmati.
Selamat mencuba.
Mingguan Wanita : Memang sedap makan sejuk-sejuk.
Sumber: Muhammad Ali
https://www.facebook.com/buku.gadaffi
Selamat mencuba!
1. Bahan – Bahan
Ads
2. Bila agar2 tali dan air mendidih
3. baru masukkan gula. Kacau biar larut
4. Masukkan air dalam tin air laici. Air saja tau. Buah jangan masukkan lagi
5. Kuning tu telur yg dah dikacau sebati dan masukkan susu cair
6. Masukkan essen vanila + garam
7. Kacau sebati dan ketepikan
8. Dalam bekas yg lain, masukkan tepung kastard dan bancuh bersama2 dengan 3 sudu makan air
9. Maka jadinya macam ni
Ads
10. Masukkan ke dalam telur yg dh dikacau sebati dengan susu cair tadi
11. Kacau sebati
12. Masukan dalam air agar2 laici tadi
13. Kacau perlahan
14. Sampai mendidih
15. Dah mendidih masukan laici. Kacau sebati dalam 10 saat terus off api
16. Masukkan dalam loyang atau acuan
17. Biarkan suhu bilik/ biarkan diluar selama 40 minit baru sejukkan dalam peti selama 3 jam
18. Dah siap. Semoga resepi yg sy gude details ni memberi manfaat kepada semua. Selamat mencuba!
Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita – https://www.facebook.com/mingguanwanita/
Instagram Mingguan Wanita – https://www.instagram.com/mingguanwanita/
Twitter Mingguan Wanita – https://twitter.com/MingguanWanita
Pernah tak kita tengah sedap-sedap makan ke minum, tiba-tiba ada rambutlah, semutlah dalam order kita waktu menikmatinya di kedai makan. Lebih tak best, bila maklum pada pemilik, sebagai pelanggan kita tak disantuni dengan baik.
Frustkan rasa hati. Tentu-tentu kita takkan datang lagi ke kedai berkenaan. Dah hilang satu pelanggan. Inilah yang jadi ketika Amylia Aalankeluar makan-makan shell out dengan anak-anak di sebuah restoran.
Disebabkan, mereka tidak disantuni dengan hemah oleh pemilik kedai itulah akhirnya dia buat sendiri hidangan seumpama. Lebih berbaloi, dinikmati seisi keluarga dengan harga yang jauh lebih murah.
Resepi Shell Out Jimat & Puas Hati
“Kelmarin saya makan shell out di restoran. Katanya untuk satu kepala RM10. Tiga kepala makan RM39. So saya ambil yang untuk 3 orang makan. Bill RM51.10. Malangnya tengah makan ada sehelai rambut. Jadi saya beritahu tuan punya kedai.
“Dia ganti yang baru. Yang tak bestnya shell out yang baru tak serupa yang ada rambut. Yang ada rambut udangnya sampai 10 ekor. Yang baru 3 ekor saja. Bila tanya.. muka tuan kedai dah mula mencuka.
“Bila bayar tak pandang dah muka kita. Terima kasih pun tidak. First and last lah saya ke kedainya. Ni saya buat sendiri. Sangatlah berbaloi berbekalkan RM52.50, dekat 6 orang boleh makan. Anak-anak dan suami semua suka. Alhamdulillah.”
“Kalau kat luar ni, hidangan yang saya masak mungkin RM150++.”
Resepi Untuk Sos Shell Out Buat Sendiri
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
Cili kering ikut suka pedas
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
Lada hitam ikut suka
3 sudu besar serbuk kari ikan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Kalau nak sos tu hitam sikit tambah kicap manis sedikit
Caranya Macam Ni
1. Semua bahan saya kisar terus. Kemudian, tumis dan kuah rebus tadi boleh tambah bagi da berkuah sikit.
2. Tumis dengan butter.
Bahan-bahan Seafood
1. Rebus satu persatu
2. Lepas tu bolehlah campur dekat sos yang dah masak tadi.
Tak semua pandai masak sagu dengan betul. Silap cara masuk air lebih, masih ada biji-biji sagu dan melekat-lekat, berketul. Mulalah hilang mood nak makan sagu gula melaka.
Bagi mak-mak yang masih ‘fail’ nak masak sagu, ada cara yang boleh membantu. Katanya bukan setakat sagu nampak cantik sebiji-sebiji tapi mampu tahan lama dalam peti ais, lebih kurang 1-2 minggu lamanya.
Dalam perkongsian Aisya Humaira, dia masak sagu berbintil cantik dan tak melekat dengan cara ini.
Caranya:
1. Didihkan air. Air betul-betul menggelegak baru masukkan sagu dalam periuk dan air mesti lebih dari sagu. Sesekali kacau untuk elak dari sagu berketul.
2. Setelah sagu bertukar jadi jernih iaitu warna putih dah hilang, angkat periuk dan tuang sagu salam bakul dan bilas dengan air biasa untuk buang kanjinya. Pastikan guna bakul jaring halus supaya sagu tak terkeluar.
3. Simpan Ssgu dalam bekas dan tuang air sejuk hingga menutupi sagu. Tutup kemas dan simpan dalam peti air. Boleh tahan 1-2 minggu.
4. Cara ini sagu nampak cantik berbiji dan tidak melekat. Sedia guna untuk bila-bila masa.
5. Jika buat untuk manisansagu gula melaka, hanya campurkan air gula melaka, sagu dan susu cair. Boleh juga sudukan sagu dan masukkan dalam bubur yang telah siap.
Jadi mak-mak ni, kadangkala takda idea nak siapakan bekal sarapan pagi atau hidangan minum petang untuk anak-anak.Tak susah sebenarnya nak buat menu yang sedap, cuma perlu olah dan jadi lebih kreatif sikit dengan bahan-bahan yang ada.
Mak-mak boleh cuba resipi sosej telur yang dikongsikan oleh Puan Rosliza Nawi ini sebagai rujukan.Cukup mudah dan ringkas untuk disediakan.
Berikut perkongsiannya;
“Saya dah buat sosej telur.Sungguh sedappppp sangat…? Terima kasih empunya resepi.Mintak halal ye..Resepi ada di setiap gambar”
Bahan-Bahan:
Sosej
*Daun bawang
*Lobak
Telur
Garam, lada sulah, lada hitam
*Potong halus / dadu
Plastik aiskrim ( tiada dalam gambar )
Cara Membuat:
1.Pukul telur dan letak sedikit bahan perasa. Saya letak garam, lada sulah dan lada hitam sikit.
2.Masukkan daun bawang dan lobak yang telah di hiris tadi kedalam bancuhan telur.Kacau sebati.
3.Masukkan kedalam bekas yang ada muncung.Saya letak dalam jug plastik tu je.Supaya senang nak isikan dalam plastik aiskrim.
4. Masukkan sosej kedalam plastik aiskrim dahulu, kemudian tuangkan bancuhan telur tadi.
5.Bila masukkan dalam plastik aiskrim, jadi begini.
6.Kukus sekejap, agak-agak telur dah keras boleh angkat. Guna api perlahan, kalau tak dia pecah dan akan terkeluar isinya.
7.Hasil setelah dikukus.Rupanya tak cantik, sebab teroverrr kukus, tapi rasanya super sedap. Tak tipu.
8.Lepas kukus, boleh grill pakai marjerin. Grill manja-manja je. Api sedang, kalau tak rentung.
9.Hidang dengan sos cili dan kewpie mayonis.Memang terangkat.
Selamat Mencuba!
Info Ekstra!
Untuk kukus, tak nak pakai plastik aiskrim pun boleh.Ikut pada pandangan dan kesukaan masing-masing ye.
MW: Sedapnya sosej telur ni. Mak-mak boleh cuba buat untuk anak-anak bawa bekal sarapan pagi ke sekolah atau untuk hidangan minum petang nanti. Mesti anak-anak suka.
Sebagai seorang wanita pada realitinya banyak pengorbanan yang perlu dilalui termasuklah dalam mengharungi dunia percintaan. Begitu juga dengan watak Radwa yang mengajar kita bahawa...