Setiap orang punyai cara tersendiri untuk bahagia. Malah, bahagia orang berbeza dan tidak akan sama dengan kita. Mungkin dengan bersedekah buat kita rasa bahagia dan syukur. Belum lagi ambil gambar dan post di media sosial.

Jangan kita mudah adili dengan cara ini hanyalah untuk menunjuk-nunjuk, sedangkan kita tak tahu bahagia orang berbeza. Waima, perkara sekecil-kecil sekali pun boleh jadi bahagia.

Inilah yang dikatakan oleh Ustazah Noor Laila Aniza tentang bahagia orang berbeza. Usah bersangka buruk dengan orang. Paling penting bahagialah cara kita.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: “Duit Banyak Tapi Berkira Bahagiakan Anak.” Yakinlah Rezeki Allah Sentiasa Ada

Jangan Sibuk ‘Judge’ Urusan Rumahtangga Orang, Buat Yang Termampu, Bahagialah Cara Kita

Info Lebih Menarik DI SINI

IKLAN

Bahagia Orang Berbeza

Ada orang rasa bahagia boleh bagi makan dekat kucing-kucing tepi jalan. Tak cukup dengan tu, kucing-kucing yang sakit dirawatnya & dijaga penuh kasih sayang.

Ada orang bahagia bila siap masak pada suami @ anak-anak, hidang cantik-cantik, lepas itu, ambil gambar untuk kenangan. Satu kepuasan yang tak dapat diungkap dengan kata-kata.
.
Ada orang bahagia saat boleh bagi makan dekat anak-anak yatim, rasa puas boleh lihat anak-anak syurga gembira. Kasih & sayang tu tak semua orang boleh merasa.
.
Ada orang bahagia dapat belikan anak-anak pakaian baru, walaupun hanya beli di pasar malam. Rasa nak membahagiakan orang tersayang tu terlalu kuat. Dapat gaji terus belanja anak tanpa fikir keperluan diri yang lama tak berganti. Nikmatnya tengok anak tersenyum bahagia.
.
Ada orang bahagia setiap hari bersedekah, walaupun sedikit tangannya laju memberi. Bahagia melihat orang an susah dapat merasa & memiliki. Tanda syukur dengan rezeki yang Allah bagi.
.
Ada orang bahagia dapat solat berjemaah & mengaji Quran setiap hari, diperbaiki solatnya & bacaan. Tak kira usia @ waktu lapangnya. Dikejarnya akhirat seperti esoknya dia mahu pulang ke negeri abadi.
.
Ada orang bahagia setiap langkah dipenuhi doa & zikir. Selalu berzikir mengingati Allah. Halang diri bercakap benda2 tak baik, bercakap keburukan orang @ pun nk mencari salah orang jauh sekali. Bahagianya bila lidah tak terpisah dgn zikir.

Hanya Manusia Biasa

Tak kira siapa pun kita, kaya ke miskin, apa pun pangkat kita, kita tetap manusia biasa & sentiasa perlu perbaiki diri.

Setiap orang akan melalui saat sukar, saat diuji dgn ujian kecil @ berat, tapi Allah maha baik. DigantiNya dengan perkara yang baik-baik tanpa kita sedar.

IKLAN

Laluilah hidup dengan tenang, bahagiakan diri sendiri & orang sekeliling, maafkan semua orang, bersangka baik dgn semua orang & sayangi semua orang.

Moga Allah sayang & kebaikan yang bahagiakn kita tu asbab untuk kita ke syurga paling tinggi. Aminn..

Mingguan Wanita : Tak perlu nak komen atau kritik, masing-masing ada cara bahagia tersendiri. Raikan dan bersangka baik.

IKLAN

Sumber: Noor Laila Aniza Zakaria

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI