Bagi Suami Diam, Isteri Simpan Duit, Sampai Masa Beli Hadiah Diri Sendiri

Asal buka FB, banyak pulak promo dok lalu lalang. Kalau tak lap kain kayangan, periuklah, pinggan mangkuklah. Tu belum lagi, ternaik status kawan-kawan, siap bagi review ikhlas betapa bestnya guna barang idaman, hadiah diri sendiri.

Bila isteri beritahu suami hasrat hati.. suami jawab buat apa membazir, pakai saja mana ada. Dan, macam-macam jawapan kreatif keluar dari mulut suami. Sebagai isteri, kita faham lah, suami belum mampu lagi sebenarnya.

Jadi, janganlah desak suami berterusan. Isteri simpanlah duit diam-diam. Ada ketika, Tak perlu pun kongsi ‘wishlist’ pada suami. Sampai masa, bila dah cukup duit. Beli saja barang idaman sebagai hadiah untuk diri sendiri.

Ini yang dibuat sendiri oleh Ustazah Rohamiah Muda, beli hadiah periuk untuk dirinya sendiri. Malah, suami pun tak boleh kata apa, bila barang baru itu adalah barang hadiah yang isteri beli untuk diri sendiri.

Simpan Duit, Beli Hadiah Untuk Diri Sendiri

Kotak apa tu?” tanya suami sambil jarinya tunjuk ke arah kotak set periuk.

IKLAN

Hadiah untuk diri sendiri,” jawab saya.
Suami terus diam. Tiada lagi soal jawab.

Sebenarnya sudah lama saya teringin membeli set periuk memasak seperti ini. Lagipun, periuk yang ada di rumah memang tidak pernah bertukar sejak awal kahwin dulu. Ada yang sudah tidak boleh digunakan lagi.

Kebetulan ketika pulang ke kampung bulan Ogos lepas, kakak saya ada bercerita tentang sahabatnya menjual set periuk.

IKLAN

Saya terus grab dengan memilih warna merah. Cantik juga. Harganya memang mampu milik. Jika beli satu sahaja periuk harganya pun hampir RM100. Apabila dicongak, beli terus satu set pun untung juga.
Alhamdulillah.

Elok-elok periuk sampai musim cuti sekolah. Memang berguna ketika memasak di dapur, terutama periuk yang paling besar. Anak ramai memang sangat sesuai.

Tidak salah membeli hadiah untuk diri sendiri. Jika bukan sekarang, bila lagi? Simpan duit, target apa yang nak dibeli. Janji barang itu berguna.

IKLAN

Ketika isteri penat sangat, suami cuci pinggan kosongkan sinki sebelum tidur.

MW : Ramai sebenarnya isteri-isteri yang tak mahu susahkan suaminya buat cara macam ini. Lagipun, akhirnya nanti barang baru yang isteri beli itu bukan untuk orang lain. Jadi kegunaan isi rumah; suami dan anak-anak juga.

Sumber/Foto : Rohamiah Muda

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita