Jika selama ini kita anggap simptom tipikal seperti demam, batuk, susah bernafas, malahan sakit tekak, selsema adalah petanda dijangkiti Covid-19, rupanya badan rasa lesu, hilang deria bau dan rasa juga adalah antara simptom jangkitan COVID-19 yang tak disedari dikesan dalam kalangan pesakit.

Gejala Ramai Tak Sedar

Itu yang didedahkan oleh Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah dalamm sidang media harian COVID-19 petang tadi. Beliau berkata ketika ini, gejala yang diketahui umum adalah demam, batuk, selesema, cirit birit serta sesak nafas. Namun ada gejala yang ramai tidak sedar iaitu kelesuan serta hilang deria bau dan rasa.

“Ada mereka yang ke pejabat apabila diambil suhu ia normal, tetapi mereka ada masalah kelesuan, hilang deria bau serta rasa.

IKLAN

“Itu juga adalah gejala yang tidak kita maklum. Adalah penting kalau kita ambil tindakan, jika kita ada gejala yang nyata seperti demam dan batuk, kita pakai topeng muka dan jangan datang ke pejabat.

“Sebelum ini, pada mesyuarat di Jabatan Perdana Menteri (JPM) ada pegawai yang datang, tidak ada gejala yang nyata seperti batuk, demam tetapi ada gejala kelesuan, kebetulan mereka yang menghadiri mesyuarat itu perlu menjalani ujian saringan, beliau didapati positif,” katanya.

IKLAN

Justeru, Dr Noor Hisham berkata, walaupun ada mesin dan alat untuk mengukur suhu, tidak semestinya suhu yang normal itu, tidak ada gejala.

Baca Lagi Di Sini:Bawa & Sebar TANPA SEDAR, ASYMPTOMATIC, Dijangkiti Coronavirus Tiada Sebarang Simptom!

IKLAN

MW: Jadi berhati-hati iya, jika ada simptom badan lesu, hilang deria bau dan rasa mungkin ia juga petanda telah dijangkiti COVID-19 ini. Jika kesihatan terganggu, segeralah berjumpa doktor dan dapatkan rawatan.

Sumber: B.harian

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI