Memang ada benarnya, terbukti badan yang lesu disiang hari akan lebih cergas apabila mengamalkan Qailulah ini. Iaitu antara amalan sunnah, tidur sekejap dalam 15 hingga 30 minit pada siang hari sebelum masukkan waktu Zohor.

Bukan apa ketika ini, di waktu tengahari badan berada pada tahap paling lemah. Selepas menggunakan tenaga separuh hari dengan melakukan pelbagai aktiviti.

Maka Islam menggantikan ibadat solat sunat dengan tidur sunat yang namanya Qailulah untuk tujuan kecergasan fizikal dan juga rohani.

Mesti Baca: Tidur Sejam Lebih Daripada Biasa, Boleh Kurangkan Berat Badan Wanita!

Qailulah 15-30 minit sebelum Zohor. Itu yang terbaik.

Bukan itu sahaja, Qailulah juga antara cara untuk awet muda. Kerana ketika tidur, segala tekanan kerja dan kehidupan di siang hari dilepaskan secara semulajadi.

Bila waktu paling sesuai untuk amalkan Qailulah ?

Mengikut pengalaman mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, waktu paling baik ialah antara pukul 12 tengahari sehingga sebelum Zohor. Namun boleh juga dilakukan selepas Zohor.

Badan Lebih Cergas! Kelebihan Qailulah, Tidur Sekejap 15-30 Minit Sebelum Zohor

Kelebihan Qailulah:

Antara Kelebihan atau Kebaikan Mengamalkan Qailulah ini ialah mengikut kajian, 1 minit Qailulah kualitinya bersamaan dengan 45 minit waktu tidur kita di waktu malam.
Jadi, cukup sekadar dapat 15 minit Qailulah, kita sudah boleh bangun solat malam tanpa rasa mengantuk, insyaAllah.

IKLAN

Qailulah @ tidur sekejap waktu tengahari akan memudahkan kita untuk bangun malam dan berqiamulail.

Baca Di Sini: ‘Sleep Paralysis’ Panik Ditindih Semasa Tidur, Tangan & Kaki Tak Dapat Digerakkan!

Orang barat memanggil Qailulah sebagai “nap”. Di negara barat biasanya “nap” dilakukan dari pukul 2-4 petang. Hasil kajian menunjukan amalan “nap’ waktu tengahari dapat mengelakkan penyakit jantung.

Menurut kajian lagi, manusia perlu berehat setelah 6-8 jam berjaga. Kita orang Islam akan bangun seawal jam 5.30 pagi untuk solat subuh. kalau dikira dari waktu subuh hingga pukul 12-1 tengahari, ia sudah cukup 7-8 jam kita berjaga. Jadi Qailulah @ nap ini adalah sangat-sangat berpatutan untuk dilakukan pada masa itu. Ia sangat sesuai denga fitrah badan manusia.

Menurut mereka yang istiqamah mengamalkan Qailulah, sebaik bangkit dari Qailulah, kita mungkin akan pening sedikit selama 5-20 minit. Tetapi selepas itu, kita akan mendapati perubahan mendadak dari segi emosi, kecerdasan dan fokus.

IKLAN

Pengertian Hailulah, Qailulah dan A’ilulah

1.Hailulah ialah tidur selepas solat Subuh (orang yang tak bangun solat Subuh juga termasuk) Hailulah menyebabkan rezeki kita terhijab dan menjadi tidak murah rezeki.

2.Qailulah ialah tidur sekejap sebelum solat Zohor sekadar 26 minit, ianya amat bermanfaat (sumber kekuatan solat malam).

3.A’ilulah ialah tidur selepas solat Asar, ianya mengundang penyakit pada badan dan jiwa serta perasaan gundah gulana, kecewa dan gelisah.

Artikel Menarik: Adab KEJUT Anak Dari TIDUR, Supaya Badan Segar & Otak Cerdas!

Mingguan Wanita: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Sama-samalah kita mengamalkan Qailulah atau tidur sebentar pada siang hari sebelum masuk waktu zohor ini. Semoga kita mendapat semua kelebihan yang dinyatakan.

IKLAN

Artikel Popular: Isteri Tak Cukup Tidur Setiap Hari Sebenarnya Sedang Mengumpul “Sleep Debt” Tanpa Sedar!

Sumber: Ustaz Mohd Shahardin Nadzri

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita
TikTok: https://tiktok.com/@mingguanwanita

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Badan Lebih Cergas! Kelebihan Qailulah, Tidur Sekejap 15-30 Minit Sebelum Zohor

Klik link ini untuk daftar penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura