Selalunya anak-anak susah sikit nak dengar kata maknya. Maklum saja, anak sudah ‘kalis’ kena marah hari-hari. Belum termasuk lagi bebelan mak bak ‘peluru berpandu’.

Mungkin sebab cara mak lakukan ini setiap hari membuatkan anak susah nak dengar kata. Sedihnya, ada masa ayah hanya senyam seribu bahasa. Ya pun tidak, apatah lagi nak kat tidak.

Sebenarnya, peranan ayah sangat penting untuk tegur supaya anak dengar kata. Selalunya, bila ayah keluarkan satu ayat, kecut perut anak. Jadi, tegurlah anak cara berhemah.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Anak ‘Naik Kepala’ Dengan Ibu, Ayah Jadilah Penyokong Isteri, Guna Kelebihan Tegur Anak

Tegur Anak Remaja Kena Ikut Perubahan Zaman, Baru Nasihat ‘Sampai’ Jiwa

Info Lebih Menarik DI SINI

Anak Dengar Kata, Ayah Tegurlah!

Ruginya kalau kita tak tegur anak-anak kita.

Peranan seorang ayah adalah untuk menegur anak-anak bila dia buat salah

1. Sesungguhnya anak lebih mudah dengar kata-kata ayah berbanding ibu. Ibu marah setiap hari pun, anak tak dengar tapi ayah kata sepatah saja terus menusuk ke jiwanya.

2. Sesungguhnya anak lebih takut dan segan bila ayah marah. Ibu kalau marah, anak bisa ketawa lagi tapi kalau ayah yang marah semua kecut diam.

IKLAN

3. Sesungguhnya anak lebih menunggu pujian dan teguran dari ayahnya berbanding ibu. Pujian dari ayah memberi rasa Gratification ( kepuasan ) dan teguran ayah memberi rasa Self-Reflection ( muhasabah diri )

Ayah Rajinlah TEGUR Anak-Anak, Dia Lebih Mudah Dengar Kata Ayah Berbanding Ibunya

4. Sesungguhnya anak lebih cepat mengikut gaya ayah berbanding gaya ibu. Ini fitrah kanak-kanak, apa yang ayah buat anak cepat ikut. Maka jadilah contoh teladan yang terbaik buat anak anakmu.

5. Sesungguhnya dalam hati setiap anak ayah adalah hero sejati mereka, hanya ayah yang boleh berikan anak rasa selamat, rasa secure dan rasa diri dia berharga ( self-esteem )

6. Sesungguhnya anak lebih risau kalau ayah nampak kesalahan dia berbanding ibu. Ini karena di mata anak, dia mau kelihatan sempurna di depan ayahnya.

7. Sesungguhnya di kala anak bertemu dengan kawan-kawannya, mereka selalu cerita dan membanding-banding kehebatan ayah masing masing. Kerana ayah adalah simbol kebanggaan setiap anak.
Ruginya kalau kita serahkan mendidik dan memperbaiki anak pada pasangan semata-mata, sedangkan ini tanggungjawab kita bersama.

IKLAN

Positif dampak adanya ayah yang rajin menegur,

a) Anak lebih baik tingkahlakunya ( PQ )
b) Anak lebih stabil emosinya ( EQ )
c) Anak lebih cerdik kognitif jugdement ( IQ )
d) Anak lebih tinggi harga dirinya ( SQ )

Kita saling melengkapi. Pasangan kita tugasnya sebagai guru kasih sayang, tugas kita pula sebagai guru tarbiah anak anak.

Jangan cuak, tegur untuk memperbaiki

Mingguan Wanita : Bila mak-mak selalu marah, anak pun dah terbiasa dan tak heran. Jadi tugas seterusnya kena serahkan pada ayah. Baru anak-anak faham dan tahu.

IKLAN

Sumber: Ahmad Kahfi

ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!

Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.

Klik link ini untuk daftar
penyertaan: https://toko.ideaktiv.com/product/webinar-aura-wanita-pantang-dicabar/ atau
whatsapp : http://www.wasap.my/60196328758/DaftarAura

Ayah Rajinlah TEGUR Anak-Anak, Dia Lebih Mudah Dengar Kata Ayah Berbanding Ibunya

Mingguan Wanita boleh diikuti juga di telegram :
https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita