Kadang-kadang kita berkira untuk sedekah. Bimbang diri sendiri tak cukup, apatah lagi kalau itu adaplah barang kesayangan. Sedangkan kita tak tahu, Allah nak beri lebih daripada itu.

Jangan berkira-kira untuk sedekah. Walaupun itu mungkin barangan kesayangan sekalipun, kita tak tahu Allah nak uji dan berikan yang lebih baik.

Perkongsian daripada Myra Fida ketika menunaikan umrah di tanah suci. Kejadian itu pula berlaku dalam bulan Ramadan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

ASBAB Belanja Isteri & Anak-Anak RM800, REZEKI Khai Dapat Cek RM80,000!

Sedekah Sejadah Kesayangan, Diganti Dengan Rezeki Lain

Satu perkongsian cerita semalam di Madinah. Ketika saya selesai solat subuh, ada seorang makcik ni ambil sejadah saya dan bercakap dia nak pinjam untuk solat (dalam bahasa dia).

Sedangkan kita atas karpet. Saya pun tunggu la makcik tu solat. Lepas solat, makcik tu solat lagi. Terlintas di hati, “eh, bagi je la makcik ni sejadah ni, nampak dia suka sangat. Tapi sejadah tu saya suka.. Sayang. X pe la.. Korban”.

Asbab Ikhlas SEDEKAH Sejadah Kesayangan, Diberi Balasan Rezeki Tak Disangka!
.

Asbab Ikhlas SEDEKAH Sejadah Kesayangan, Diberi Balasan Rezeki Tak Disangka!
.

IKLAN

Lepas makcik tu solat, saya cakap bahasa ayam itik. Minta pinjam sekejap. Saya solat sunat, then bagi makcik tu balik sebagai HADIAH. Makcik tu punya suka, cium tangan saya.

Asbab Ikhlas SEDEKAH Sejadah Kesayangan, Diberi Balasan Rezeki Tak Disangka!
.

Diberi Pakaian Percuma

Lepas tu saja la jalan-jalan dan carikan baju untuk anak. Sedangkan saya hanya bawa duit 90 rial dan rm50 duit Malaysia (malas nak tukar sebab hari terakhir di Madinah) Klu convert dan campur lebih kurang 130 riyal.

Sy beli la satu baju Abaya dan baju untuk anak satu. Orang kedai minta sya pilih lagi mana yang cantik. Semua yang saya ambil dia bagi PERCUMA. Padahal harga satu jubah Abaya dalam RM140 ke atas.

Alasan dia bagi percuma keranas saya orang Arab yang comel. Dia lipatkan dan beri plastik baju.

Asbab Ikhlas SEDEKAH Sejadah Kesayangan, Diberi Balasan Rezeki Tak Disangka!

IKLAN

Sy pun berfikir sambil menuju ke Hotel. Masa nak kemas baju teringat sejadah tadi..

Ok, faham. Nampak tak, satu sejadah yang kita sayang bagi pada orang supaya dia gembira tadi, maka Allah gantikan dengan rezeki yang tak disangka-sangka. Begitulah.

Keberkatan & Pahala

Barang-barang yang saya bawa untuk mengerjakan umrah kebanyakan permberian sahabat, adik ipar dan mama bagi. Saya tak guna barang sendiri supaya sahabat dapat keberkatan dan pahala selama saya guna. Semoga sahabat dapat juga doa yang saya kirim.

Kadang-kadang ada orang yang diuji dengan perjalanan duit yang bemasalah. Hadkan sedekah kerana masalah, salah itu. Bila masala itulah kita kena lebihkan sedekah. Yakinlah Allah Maha Pemberi, Maha Pemurah.

IKLAN

Perkongsian ni bukan nak menceritakan sedekah sejadah tadi, tapi nak berkongsi balasan di sebalik sedekah yang tidak seberapa itu. Tapi ikhlasnya.

7 item (3 Abaya, 1 jubah, 2 kurta, 1 jubah ranieya) Alhamdulillah.
Kadang2 Allah utus untuk menguji kita sahaja. Rajin-rajinlah bersedekah.

Mingguan Wanita : Sekecil mana pun kita bersedekah, niatkan dengan ikhlas. Jangan mengharap balasan sebab Allah dah atur yang terbaik untuk kita.

Sumber: Myra Fida

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI