canva - 2023-03-14T211900.312

Miliki pelaburan emas. Bukan calang-calang orang dan kehidupan seseorang itu tidak akan gelap selamanya. Bangkit dan terus berusaha, pasti akan muncul cahaya di penghujungnya.

Inilah yang boleh dikongsikan dengan wanita yang cukup hebat, berani dan sanggup bangkit demi mengubah masa depan bersama anak-anaknya. Jika sebelum ini, dia pernah berhenti kerja makan gaji untuk mencuba pelbagai perniagaan, hasilnya semua mengalami kegagalan.

Pernah juga tinggal RM15 saja dalam simpanan dan sanggup sedekah duit yang ada itu kepada orang yang memerlukan. Berkat inilah menjadi titik tolak kepada kejayaan yang lebih hebat dengan memperolehi pendapatan berjuta dan jualan  berbillion bersama syarikat pelaburan emas yang dimiliknya sekarang.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Ctymary Faith Fleur ‘Setahun Berniaga, Tak Beli Emas, Naik Kereta Sewa, Baju Pun Selekeh’

“Apa Salah Saya Jual Nasi Arab? Saya Ikhlas Berniaga Kerana Allah” Mila Jirin

Pelaburan Emas Jana Pendapatan Berjuta

Dr Rukhaidah Abd Karim, 49 tahun, Pengasas dan Pengerusi Angel Group Creative Financial Solution, menganggap keputusan untuk berhenti kerja sebagai jurubank bukanlah sesuatu yang mudah, sementelah pada waktu itu pendapatannya agak lumayan. Namun, dia tekad demi mengejar impian dan mengubah kehidupan untuk terjun ke bidang perniagaan.

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

“Saya tidak menyesal berhenti kerja kerana niat hanya untuk membesarkan anak-anak selepas melalui fasa perceraian dalam rumahtangga. Sudah tentu dengan bisnes yang saya jalankan ini, banyak masa fleksibel untuk saya bersama anak-anak,” katanya yang dibesarkan di Ulu Langat, Selangor.

Segalanya bermula pada tahun 2020, apabila dia mula aktif dalam Quantum Metal yang ia dilihat digital, tanpa sempadan dan produknya adalah emas. Bukan setakat jual emas tapi solusi pada ekonomi.

Melalui pelaburan emas di bawah Quantum Metal (QM), dia menubuhkan Angel Group Creative Financial Solution iaitu agensi yang bertujuan untuk membantu orang ramai mencipta dan melindungi kekayaan mereka, sekali gus memberi pilihan kepada individu, pemilik syarikat dan masyarakat untuk meningkatkan tahap ekonomi dan menjana pendapatan masing-masing.

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

IKLAN

Cukup mengagumkan dalam tempoh dua tahun, kini dia beroleh kejayaan dengan meraih jualan sehingga RM3.3billion dengan lebih 250,000 members (termasuk investor, pemegang emas dan konsultan).

Lalui Perjalanan Hidup Penuh Mencabar

Sebelum memperoleh kejayaan hari ini, sudah tentu Dr Rukhaidah mempunyai pengalaman dan cabarannya.

“Mengimbau kembali kehidupan saya sebelum ini, bermula kerjaya dengan jurubank, kemudian ambil keputusan untuk berhenti dan mula berniaga.

“Pernah saya buka bisnes cybercafe dengan bermodalkan RM200ribu, akhirnya tutup. Selepas itu, saya cuba buka spa, restoran, jual kuih raya dan paling teruk dihalau balik kerana menjual anak patung tepi jalan. Semua ini tak menjadi.

“Apatah lagi, waktu itu saya berpisah dengan suami untuk membawa haluan masing-masing. Masa sama perlu membesarkan 4 orang anak,” katanya yang mempunyai kelulusan Diploma Perakaunan daripada ITM.

Apa yang tidak boleh dilupakan dan satu keajaiban baginya apabila dia hanya mempunyai RM15 saja dan kesemuanya disedekahkan kepada seseorang.

IKLAN

“Waktu itu, saya hanya ada RM15 untuk menghantar stok kuih raya. Ketika berada di sebuah stesen minyak, ada seorang wanita bersama dua anaknya meminta duit pada kami kerana tak makan beberapa hari dan suami pula sakit.

“Saya sedekahkan RM15 yang saya ada. Ajaibnya, asbab sedekah itu, saya mendapat panggilan daripada seorang usahawan yang ingin menempah kuih yang saya buat sebanyak 28 ribu balang,” katanya yang percaya pada rezeki yang Allah beri.

Buka Kilang Roti Di Syria

Bukan itu saja, rezeki yang dia ada juga telah membuatkan terpanggil untuk membina kilang roti di Syria secara tak sengaja. Kira-kira 2-3 tahun lalu semasa memberi bantuan kepada Syria/Yaman dan dapat pergi ke sana. Masa itulah hatinya terdetik untuk membuka kilang roti.

“Pertama kali ke sana, kita boleh nampak mereka tidak ada makanan, sumber untuk dapatkan wang bagi membeli makanan. Jadi, selepas balik dari Syria, saya mendapat tawaran untuk ambil alih kilang roti yang sudah tidak beroperasi kerana ketiadaan dana.

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

“Kami ambil keputusan untuk ambil alih kilang roti, beri dana dengan perbelanjaannya lebih kurang RM2.74 juta,” katanya yang merasakan inilah satu jalan untuk membantu rakyat di sana dengan menyediakan bekalan makanan yang berterusan.

IKLAN

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria
.

Jangan Takut Ambil Risiko

Melalui semangat, kejujuran, motivasi dan profesional, cekap merebut peluang memjadikan Dr Rukhaidah disegani dan menjadi inspirasi pada wanita di luar sana.

“Buat ibu tunggal di luar sana, leatakan diri kita tinggi dengan ilmu, jangan biarkan orang lain mainkan kita dan paling penting kena ada kewangan sendiri. Jangan takut ambil risiko dan snetiasa ‘upgrade’ diri sendiri dengan ilmu,” akhirinya.

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

Berkat Sedekah RM15, Kini Miliki Agensi PELABURAN EMAS, Kilang Roti Di Syria

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE Mingguan Wanita untuk dapatkan info dan artikel-artikel terkini serta menarik.

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI