Bab hutang jangan sesekali diambil ringan. Kena usaha selesaikan hutang-hutang yang ada walau apa juga cara. Penting untuk mencatat hutang, serta pesan pada orang terdekat jumlah hutang yang kita ada. Bukan apa bila berlakunya kematian, sekurang-kurangnya waris tahu dah berusaha untuk jelaskan. Ini kerana roh orang yang berhutang tergantung selagi mana hutangya belum dilangsaikan. Hati-hati iya.

Hadam betul-betul perkongsian berkaitan kepentingan catat dan bayar hutang seperti yang dikongsikan oleh Ustazah Huda ini.

Dah lama saya nak tulis tentang amanah (hutang), Allah izinkan saat ini. Gambar di bawah ni adalah pinjaman yang dibayar adik saya. Terharu hanya Allah yang tahu saat melihat dia mengangkat satu plastik besar yang mengandungi sejumlah wang syiling RM1,000 dan keseluruhannya termasuk wang RM1 dan RM5 ini total RM3,000.

Saya hanya mampu membalasnya dengan doa moga Allah terus deraskan lagi rezqinya. Allah nilai usaha gigihnya dengan berniaga mengumpul wang ini untuk menyelesaikan segala amanahnya.

Arwah Sahabat Datang Dalam Mimpi, Minta Tolong Selesaikan HUTANG

Minta Tolong Selesaikan Hutang

Teringat adik saya pernah cerita kisah seorang sahabatnya yang sangat baik dan telah meninggal dunia di usia yang sangat muda. Suatu hari arwah datang dalam mimpi sahabatnya dan dalam mimpi tersebut arwah minta tolong sahabatnya cari nota yang dia tinggal dan tolong selesaikan hutangnya.

Selepas terjaga dari mimpi sahabat arwah mencari nota yang di maksudkan arwah dan dia terjumpa sticky note yang tertulis hutang arwah dan dia segera menyelesaikan hutang tersebut.

Allahuakbar. Allah bantu arwah.

Penting Catat & Selesaikan Hutang

Selepas dengar kisah ni saya sangat terpanggil untuk menulis perihal hutang. Ya benar hutang memang di benarkan dalam Islam. Tapi satu perkara penting yang kita selalu lupa ialah mencatat hutang-hutang kita. Realiti berlaku sekarang ramai yang menganggap hutang adalah perkara kecil.

Sedangkan Allah cerita panjang tentang hutang dalam Ayat 282-283 Surah Al-Baqarah. Bukalah Quran tafsir dan hayatilah terjemahan ayat 282-283 ini.

IKLAN

Baginda Nabi Muhammad s.a.w juga meninggalkan pesan pada kita dengan sabdanya :

“Berhati-hatilah kamu dalam berhutang, sesungguhnya hutang itu mendatangkan keresahan di malam hari dan menyebabkan kehinaan (aib) di siang hari” (Hadith Riwayat Al-Baihaqi)

“Roh seorang mukmin itu tergantung dengan hutangnya hinggalah dia melunasinya.” (Hadith Riwayat Tirmidzi).

Pesan Pada Orang Terdekat

Marilah sama-sama kita mula menulis hutang-hutang kita dan tanamkan azam serta niat untuk menyelesaikan kembali segala hutang-hutang tersebut. Pesan pada orang terdekat kita jika kita meninggal dunia bagaimana cara mereka boleh bantu melunasi hutang-hutang tersebut.

IKLAN

Bila kita berhutang jangan larikan diri atau bermusuhan. Jika masih belum mampu bayar hubungilah orang yang kita pernah berhutang dan maklumkan keadaan yang kita masih belum mampu melunasi hutang-hutangnya. Ingatlah sahabat, orang yang mati syahid sekalipun rohnya masih tergantung selagi hutangnya tidak diselesaikan.

Semoga Allah bantu kita kembali mengadapnya dalam keadaan bebas dari segala jenis hutang piutang. Allahumma #Aamiin Ya Allah Mujeeb.
Samasama kita ingat mengingatkan kerana Allah.

Salam Sayang,
Ustazah Huda.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Selesaikan Hutang RM20K Dalam Tempoh Dua Bulan. 3 Tip Ini Betul-Betul Membantu

Hutang Banyak Tak Dapat Bayar, Amalkan Tips Ini Buat Rezeki Mencurah-Curah

Selepas 19 Tahun, Mimpi Didatangi 2 Orang Tuntut Hutang Tertunggak Ayah

Peguam Ini Ajar Cara Tulis Sendiri ‘Surat Perjanjian Hutang’ Yang Boleh Dijadikan Bukti Di Mahkamah!

MW: Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jangan ambil ringan bila melibatkan hutang, ia boleh menyebabkan roh seseorang itu tergantung selagi tidak dijelaskan hutang-hutang tersebut. Penting untuk kita mencatat hutang-hutang yang ada serta berusaha melangsaikannya. Malah perlu juga diberitahu pada orang terdekat hutang yang kita ada.

Sumber: Huda Yaacob

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI