‘Apa Hina Jadi Janda’ Farah Lee Jawab Soalan Si Mulut Tegar

Susah juga nak puaskan hati setiap orang. Ada saja soalan-soalan yang kadangkala tak dapat nak dijawab dengan mudah. Macam Farah Lee ini, bila berdepan dengan stigma orang terhadap gelaran ‘janda’.

Walhal, tak mudah untuknya membesarkan anak perempuannya, Maream Esabell, 5 sendirian. Semoga jawapan yang Farah kongsikan ini akan membuka mata ramai pihak, sebenarnya tak ada hinanya menjadi janda.

Sebaliknya, golongan ibu tunggal inilah juga antara yang Allah bela nasibnya. Dan disebut dalam Al Quran.

Kata Farah, Dia Jenis Malas Nak Fikir Sangat

Farah selalu dapat soalan macam mana Farah tegar ignore mulut-mulut orang dan stigma terhadap janda?

Well Farah takde la ignore sangat, kadang #pangkang jugak sedas dua hiks. Bukan nak melawan sangat tapi kadang manusia ni dia fikir hidup orang dari pandangan hidup dia je. From my research, society kita tak inclusive, jadi susah nak raikan kelainan.

IKLAN

Jadi Farah rasa berkeperluan nak educate jejenis camni, supaya respect preference orang selagi tak bertentangan dengan syarak.

Tak kisah lah kau menyampah ke, muntah ke. Kang ringan hati kalau kita tumpang senang dengan kehidupan orang lain! Haih..

Lepas tu Farah jenis malas nak fikir sangat. I had a tough life. I already went through a load. So why would I allow others to keep hurting me? Now nak happy and enjoy life. Fokus study, @ommaesabel and appreciate people who appreciate me.

Orang-orang yang bising ni, none of them kisah perasaan kita, so why bother apa dorang kata, apa dorang fikir? As long as kita tau apa yang kita buat tak sakitkan orang dan tak harmful, just be ourselves. Siapa nak sayang kita kalau bukan diri kita sendiri kan?

IKLAN

 

‘Apa Hina Jadi Janda’ Farah Lee Jawab Soalan Si Mulut Tegar

Kebanyakan Janda Adalah Golongan Teraniaya

And what so hina jadi janda? Most janda adalah golongan teraniaya, (tak termasuk janda yang hmmm.. menjandakan orang lain). Nak-nak ibu tunggal. Allah bela sangat golongan ni siap mention dalam Quran. Khadijah was ibu tunggal you know? Tapi siapa Khadijah di sisi Allah? Perempuan terbaik. Jadi tittle dunia is nothing, yang bezakan kita adalah iman dan amal.

IKLAN

So just be nice, kita mungkin tak tahu tangisan orang di hening malam, di sebalik senyumannya di pagi hari. So be nice, have empathy. Kalau dah mati kutu sangat nak cakap nice camne, just shut up. Kau pun tak suka orang sakitkan hati kau kan? Common sense kot.

So jaga hubungan dengan Allah, jaga mulut dengan manusia. Be proud of ourselves, respect ourselves, love ourselves. And others too. At the same time, work for a better self in future.

Kalau kritikan membina, terima. Kalau bukan, persetankan je. After all, yang hisab hidup kita bukan orang, tapi Tuhan.

Sebelum ini, Farah Lee pernah dipertemukan jodoh dan bernikah dengan pengacara, Ally Iskandar pada 20 Januari 2012. Ditakdirkan berpisah pada 17 Ogos 2016.

Sumber/Foto : Farah Lee