benda asing

Terjatuh dari kursi atau digigit serangga itu biasa tetapi kalau anak-anak memasukkan segala macam benda asing seperti kacang atau biji-bijian ke dalam hidung dan telinga, itu bahaya!

Percayalah… ada masa anak-anak suka ‘buat kerja’ pelik-pelik dengan mainan atau barang-barang yang dia jumpa, kalau tak masuk hidung mungkin akan disumbat dalam hidung.

Nak marah pun tak guna, jadi mak ayah kena hati-hati dengan barang yang ada depan anak-anak. Kadang ada tanda-tandanya, contoh sampai anak demam dan nafas bunyi lain. Tetapi yang dirisau bila benda asing itu jadi punca kematian mendadak sebab tersumbat di anggota badan. Nauzubillah…

Untuk mencegah peringkat awal, mak ayah kena selalu tengok keadaan dalam rumah dan sebagai langkah berjaga-jaga boleh rujuk perkongsian Doktor telinga, hidung dan tekak, Ezairy M.Sallih

Bateri masuk lubang hidung!

Ini bukan cerita rekaan. Bukan juga suatu bahan gurauan yang kita boleh ambil sambil lewa.

Apa-apa objek yang masuk ke dalam hidung anak-anak kita perlu diambil perhatian serius. Kes seperti ini amat penting sebab risiko objek tersebut untuk tersedut dan seterusnya masuk ke kawasan saluran pernafasan. Ia boleh masuk ke paru-paru pesakit!

Mak Ayah Patut Buat

Sebagai ibu bapa yang prihatin, perhatikan keadaan ini :

IKLAN

1. Anak mengadu sukar bernafas pada sebelah hidung sahaja.

2. Gejala dan simptom seperti resdung. Pesakit mengadu mengalami hidung tersumbat dan berair pada sebelah bahagian hidung sahaja.

3. Ada lendir atau cecair busuk yang mengalir keluar daripada salah satu rongga hidung anak. Ia mungkin berwarna kekuningan.

4. Pembengkakan pada kawasan kulit luar hidung disertai dengan rasa sakit apabila disentuh.

5. Pembengkakan mata anak secara tiba-tiba. Ia biasa berlaku beberapa hari selepas anak mengadu mengalami gejala pada hidung.

IKLAN

6. Hasil pemeriksaan anda sendiri dengan bantuan sumber cahaya dan mata kasar, anda mengesyaki sesuatu objek di dalam rongga hidung.

Apabila anak-anak anda mengalami salah satu daripada perkara yang saya sebut di atas, apa yang bermain di fikiran anda?

Ya, ada sesuatu objek yang telah masuk ke rongga hidung. Jangkitan kuman telah menyebabkan lendir busuk keluar daripada hidung terlibat. Apabila ia dibiar dengan lebih lama, jangkitan boleh merebak kawasan sekitar sinus dan boleh merebak ke mata juga!

Keadaan ini akan menjadi lebih kritikal dan berbahaya sekiranya objek mengandungi bahan kimia bersifat mengakis seperti bateri masuk ke rongga hidung anak-anak. Lapisan mukosa rongga hidung boleh terhakis dan bocor!

IKLAN

Sebab itu saya selalu berpesan kepada ibu bapa untuk ambil perhatian beberapa gejala yang saya sebut di atas. Ia penting supaya kita tahu bila dan apa perlu kita lakukan sekiranya perkara seperti ini berlaku.

Jumpa doktor, anda akan dibantu.

Sekiranya anda rasa perkongsian ini amat bermakna, kongsikan dan #share kepada mereka yang anda sayang sebagai tanda prihatin. Saya doa kita semua diberi kesihatan yang berterusan.

Ya, menjaga anak bukanlah pekerjaan yang mudah sebab boleh jadi anak-anak akan melukai dirinya sendiri secara tidak sedar.

Nota:

Hati-hati juga dengan tisu atau kertas. Apabila ia masuk ke rongga hidung anak, ia amat-amat sukar untuk dikeluarkan.

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI