9 Pengorbanan Ibu Menyusu Yang ‘Nak Tak Nak Perlu Jua Dilalui’, Paling Pedih Bila Bengkak Susu

Berkongsi bab pengorbanan hidup ini, ada satu perkara yang rata-rata para ibu lakukan namun jarang sekali untuk mereka berkongsi tentangnya. Kerana mana-mana ibu sekalipun akan buat yang terbaik untuk anaknya kerana inilah yang dinamakan pengorbanan ibu menyusu.

Bersyukurlah ibu ini, Siti Nurfarrah Haimid berkongsi pengorbanan perjalanan menyusukan setiap 4 orang anak-anaknya. Kerana, kisah nyata ini boleh dikongsikan dan difahami ramai. Agar mereka tahu, sebenarnya bukan mudah malah struggle sebenarnya nak melengkapkan penyusuan setiap anak sehingga 2 tahun lamanya.

Pengorbanan…

2009 sampai saat ni.
Sis breastfeed semua anak-anak seratus peratus.
Sis kira ini antara pengorbanan paling manis.
Sis suka.

9 Pengorbanan Ibu Menyusu, Walau..

1. Banyak Kali Demam Sebab Bengkak Susu

Allah jer tahu sakit dia macamana. Kadang-kadang rasa magik sebab selalu kalau baby tidur dan kau keluar sekejap beli barang. Tiba-tiba rasa bengkak. Confirm hasben call. ‘Balik cepat.. baby nangis nak susu.’ hebat!.

2. No Beauty Sleep

Gituh.. sis tidur sehari 5,6 jam. Selang-selang bagi susu dalam tempoh 5,6 jam tu. Baby menyusu lepas kenyang, dia akan melekat lagi. Kena bagi betul-betul lena. Baru kita leh lena. Kalau masa tu berlebih lagi la..

3. Anak Melekat Jer La Dengan Mama

Tak boleh pas kat orang lain. Susu kat mama kata papa.

4. Orang Kata Menyusu Bayi Boleh Kurus

Tapi jangan lupa, menyusu baby cepat lapar. Tak boleh lapar, banyak makan. Kena pilih makanan. Apa-apa kena fikir anak. So prinsip tu la sis makan jer. No diet. Pallng sedih kalau jadi apa-apa kat anak. Orang akan tanya. Hah! mak dia makan apa yer sampai anak sakit? Pulakkk..

5. Masa Mengepam Susu

Selalunya benda ni rutin. Kalau kita dah biasa pam pukul 1, kalau lewat dari masa/rutin.. automatik kita rasa sakit@bengkak susu.. oh bengkak susu bukan boleh diubati sekelip mata.

Kau akan rasa seksa dan kesan dia makan sehari suntuk. Belum lagi kalau tiba-tiba masa rutin tu tiba-tiba ada meeting mengejut dan satu hal yang pasti, kalau kau mengepam tergesa-gesa dan stress. Ikut pengalaman sis, dari 5 auns yang biasa sis pump, sis akan dapat setengah auns jer.. huwaaa!

6. Sis Lama Dah Tak Beli Handbag

Sebab rasa beg isi segala kelengkapan mengepam susu lagi penting plus harga pun bleh tahan. Kalau teragak juga beli la handbag fufu. Kalau tertinggal beg ni.. risaunya tuhan jer la tahu.

7. Bila Terpaksa Menyusu 2 Anak Serentak

Ok..ni bab kena pot pet. Sis menyusu anak nonstop dari 2009. Kebetulan masa pregnant Adam, Qeysha still menyusu sampai Adam lahir. So menyusu dua orang serentak. Ada makcik tu panggil sis ibu kucing. Meooowwww..

Qeysha stop menyusu masa umur dia 3 tahun. Adam 2 tahun dan terus menyusu sampai pregnantkan Ayra. Ayra lahir baru Adam stop. Macam tu la Ayra dan Idris.

Paling rare, sis menyusu anak dalam labour room. Mula-mula nurse tak bagi. Tapi sis start menangis. Hasben tak tahu nak buat camaner. Merayu juga ke nurse nak bawa anak.. giler!

Isu kecam ni sis kuatkan hati sebab apa yang orang tua tegur tu.. sis dengar dan hadam. Tapi setiap kali nak stopkan breastfeed anak, sis yang meroyan. Huwaaa drama sangat. So sis letakkan harapan dan doa pada Allah

8. Ni Paling Ngeri Dan Kerap Jadi

Rumah sis sejenis asal petir jer suis elektrik utama tendang. Sso kalau balik kampung, memang sis akan simpan segala stok susu pada orang lain. 5 botol rumah si polan, 5 botol kat nursery, 5 botol kat rumah ipar duai dan lain-lain. So kalau elektrik tak ada. Susu yang rosak ada backup. Ikut sejarah 3 kali jadi dan first time jadi stok susu 30 botol x 5 auns rosak. Beriya la nangis-nangis cerita kat orang. Diaorang cuma kata, “pump dan buat la stok balik….baikkkkkkk.”

Kesimpulannya:

Perjalanan menyusukan anak sis kira cebisan pengorbanan sis untuk anak-anak. Semoga ada kebaikan untuk mereka satu hari nanti.

Jua..
sis sangat menghormati semua ibu-ibu tidak kira yang bagi susu ibu atau susu formula. Kadang-kadang kita berusaha sedaya mungkin untuk sesuatu perkara tapi semua atas izinNya. Pengorbanan ibu tiada nilai tara.

Selamat Hari Raya Qurban
Di kala pengorbanan itu perlu kerana kebaikan
Lakukanlah..
Sungguh..
Segalanya punya hikmah..

Sumber/Foto : Siti Nurfarrah Haimid

Jangan Lupa Komen

komen