anak bijak

Mestilah semua mak ayah nak sangat anak bijak dalam buat semua perkara, tak kisahlah dalam berfikir atau bertindak.

Tetapi pernah tak anda ambil tahu yang ada beberapa jenis aktiviti sukan mampu cuit otak anak untuk fokus dan menguatkan daya ingatan? Haaa… ini yang mak ayah patut gali! Untuk bacaan penuh, semak perkongsian ilmu daripada Puan Ilyani Munsarikh ini…

Kanak-kanak yang ada isu dengan fokus, impulsif, tidak sabar dan tidak boleh tunggu, ada isu dengan frontal lobe.

Kanak-kanak lemah perancangan, memori, koordinasi, biasanya ada isu dengan frontal lobe.

IKLAN

Frontal lobe bukan setakat kawal emosi, ia juga kawal planning, membuat keputusan dan memori.

Kanak-kanak perlu bermain. Tetapi kanak-kanak yang ada isu-isu seperti di atas, perlu memilih permainan untuk meningkatkan fungsi frontal lobe otak.

Baca seterusnya:

IKLAN

4 jenis sukan sesuai untuk tingkatkan frontal lobe’.

#1 Belajar menari

Tarian meningkatkan kreativiti melalui kepelbagaian koregrafi. Kanak-kanak akan meningkatkan fungsi frontal lobe dengan merangsang bahagian ini merancang koreografi dan ikut temponya.

IKLAN

#2 Belajar seni mempertahankan diri

Seni mempertahankan diri seperti silat, karate do, tae kwan do membantu frontal lobe dengan mengajar kanak-kanak kawalan diri mental, emosi dan tingkah laku. Teknik pernafasan dan latihan fizikal yang kuat menguatkan bahagian kawalan emosi dan fizikal di frontal lobe.

#3 Belajar bermain bola

Permainan bola seperti ping pong, badminton, tenis, squash bagus untuk meningkatkan fungsi sebahagian frontal lobe. Kanak-kanak perlu cepat dan sentiasa alert dengan bola di mana dan bagaimana kanak-kanak mengembalikan bola untuk menentang pihak lawan. Ini meningkatkan fungsi perancangan dan membuat keputusan. Kanak-kanak meningkatkan kemahiran daya tumpuan dan perhatian.

#4 Belajar berenang

Apabila belajar berenang, kanak-kanak perlu membuat gerakan ikut langkah-langkah yang ditetapkan untuk membolehkan badan terapung. Kanak-kanak belajar merancang pergerakan dan seterusnya meningkatkan fungsi frontal lobe.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI