Bila nak masak nasi, bukan hanya masukkan beras dan bersihkan. Tapi kena ada adab masak nasi. Sebab kita nak masak untuk dimakan oleh keluarga tersayang dan mendapat keberkatan dari masakan kita.

Bukan setakat adab, tapi nak masak nasi juga ada stepnya perlu mak-mak buat untuk dihidangkan dan disertai dengan lauk pauk yang enak untuk santapan keluarga.

Namun, tak semua yang ‘terror’ masak nasi. Ada masanya terlalu keras, lembik kerana terlebih air dan sebagainya. Waima, tak kisah apa cara sekalipun, nasi dan lauk yang dimasak inilah menjadi kasih sayang dan pengikat kasih keluarga.

Nak masak nasi bukan hanya untuk bagi ia masak elok dan dihidangkan untuk keluarga. Tapi, untuk mendapat keberkatan kena ada adab memasak. Jangan ingat, basuh beras dan terus masukkan dalam periuk. Selesai.

Sedangkan dalam memasak sekalipun, ada adabnya supaya orang yang makan itu akan diterangkan hati dan sentiasa berkasih sayang antara satu sama lain. Inilah yang ditekankan bila mak-mak masak nasi untuk keluarga, tip dan adab memasak yang boleh diamalkan.

Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Adab Bersedekah & Menerima Sedekah, Ada Caranya Nak Doakan Pemberi Dan Penerimanya

IKLAN

Adab Datang Rumah Orang, Jangan Mengata, Mengutuk, Kita Tak Tahu Susah Senang Hidupnya

Info Lebih Menarik DI SINI

Adab Masak Nasi, Amalkan Bacaan Ini

Cara Mengamalkannya :

ADAB MEMASAK

IKLAN
1. Semasa basuh beras, bacalah selawat ke atas Baginda Nabi Muhammad SAW.
ALLAHUMMA SHOLLI ‘ALA SAYYIDINA MUHAMMAD
WA ‘ALA AALI SAYYIDINA MUHAMMAD
(Baca 10X)
1 X selawat Allah akan balas 100X Rahmatnya keatas kita.Aamiin
(Semakin banyak selawat, semakin banyaklah Rahmat yang Allah balas buat kita).
2. Bila sudah masukkan air untuk sukatan bacalah:
i) Surah Al-Insyirah (Alam Nasyroh) – Ini pesanan beberapa ustaz, tujuannya adalah sebagai doa untuk mengelak penyakit kronik kepada orang yang makan nasi tersebut, dengan izin dari Allah SWT.
ii) Surat Al Kauthar (Inna a’ Toina kal kauthar) – Sebagai penerang hati, belajar cepat dapat, dengan izin dari Allah SWT.
iii) Surah Al-Qadr – ( Inna anzalna hufi lailatil qadr) – Ini pesanan yang saya baru dapat dari seorang ustazah di sekolah tahfiz anak saya. Surah ini akan memudahkan ahli keluarga membetulkan diri dan memperbaiki amal, dengan izin dari Allah SWT.
iv) Zikirkan Ya Kareem , Ya Raheem – Beberapa kali dan hembus dalam nasi. Ini untuk menguatkan kasih sayang dalam kalangan ahli keluarga.

Buatlah, Insya Allah dengan beristiqamah kepada satu amalan, akan memberi kekuatan untuk beramal dengan amalan yang lain. Wallahua’lam

Selamat Beramal.

Mingguan Wanita : Niatkan dalam hati makanan yang kita masak, bukan saja nasi tapi lauk pauk yang lain pun sesiapa yang makan akan diteriangkan hati dan kasih sayang keluarga bertambah erat.

IKLAN

Sumber: Wesholehah Sholeh Aamiin

Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan

https://t.me/bangkitwanitaMW

Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita

#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI