Ada Sebab Orang Dulu Bila Nampak Anak Panjat Pokok, Disindir Lagi Suruh Naik Lebih Tinggi

Satu masalah rumit yang banyak terjadi di kalangan mak ayah sekarang adalah menangani anak yang tantrum atau mengamuk. Boleh buat mak ayah naik hantu sama bila, anak-anak kecil mula merentan menunjukkan tanda protes bila kehendaknya tak dipenuhi.

Stresskan mak ayah? Apa mak ayah nak buat bila anak dah berguling-guling depan kedai. Menjerit-jerit minta perhatian. Panik, memang panik. Malu jangan cerita. Nak selamatkan keadaan, jika di kedai mainan, mak ayah pun penuhi saja kehendak anak. Akhirnya ini yang anak faham. Bila nakkan sesuatu, dia perlu tantrum saja. Dapatlah nanti.

Walhal ada cara yang lebih baik yang mak ayah boleh cuba untuk melatih anak-anak jenis yang kuat mengamuk ini. Dan cara ini akan buat anak hilangkan habitnya itu. Perkongsian daripada Dr. Hj. Masjuki bin Hj. Mohd Musuri ini menjelaskan secara teori. Malah bantuan video memudahkan mak ayah lebih faham tip menangani tantrum anak sendiri.

 

Ada Sebab Orang Dulu Bila Nampak Anak Panjat Pokok, Lagi Disindir Suruh Naik Lebih Tinggi

Tips Menangani Tantrum Si Anak

Tabiat tantrum anak ini sering berlarutan berjam-jam dan tidak boleh ditenangkan oleh mak ayah sendiri. Ia terbentuk hasil dari sikap mak ayah yang terlalu ‘Permissive’ dan kurang ‘energy’.

Tabiat yang sama juga terbentuk pada kesemua anak-anak lain dari pasangan ini. Maknanya, selain dari bantuan pihak ketiga untuk merawat sikap anak.

Lebih penting lagi untuk mak ayah anak ini sendiri mendapatkan ilmu dan latihan praktikal dalam ‘parenting’nya. Ini kerana rawatan sikap itu perlu diteruskan sendiri oleh ibubapanya.

 

IKLAN

Tanda Tangisan Tanpa Air Mata

PERHATIKAN TANGISAN anak ini ‘tanpa air mata’. Ini menunjukkan anak ini hanya mengada-ngada dan inginkan perhatian semata-mata.

Dalam klip video ini dapat kita saksikan keberkesanan teknik pengabaian (NO TOUCH, NO TALK, NO EYE CONTACT) dan juga teknik ‘hukuman masa’.

Ini adalah kaedah ‘reverse psychology’ untuk memberhentikan sikap mengada-ngada yang sering menjadi amalannya. Semakin dia minta perhatian, semakin kita abaikan sikap ‘mengada-ngada’nya.

Orang tua-tua dulu akan lakukan perkara yang sama bila kita melakukan apa yang dilarangnya. Contohnya bila kita dijumpai panjat pokok…, maka dia akan sindir kita. Akan disuruhnya kita panjat lebih tinggi lagi.. !!!

 

IKLAN

Ada Sebab Orang Dulu Bila Nampak Anak Panjat Pokok, Lagi Disindir Suruh Naik Lebih Tinggi

Apa Itu Sebenarnya Tantrum

TANTRUM adalah satu ledakan emosi dan tunjuk perasaan melalui kelakuan luar jangka yang tidak masuk akal, amat menjengkelkan dan sukar dikawal.

Ia terhasil dari pertambahan energi demi untuk menyatakan suatu hajat, namun tidak mampu mengungkapkannya dalam bentuk kata-kata.

Biasanya anak-anak tantrum akan mengamuk, marah-marah, merajuk, berkeras kepala, menangis, menjerit-jerit, dan melawan bila cuba ditenangkan.

Ada juga yang ke tahap lebih parah sehingga melakukan kekerasan fizikal yang sukar dikawal seperti memukul, membaling dan merosakkan hartabenda.

Ramai ibu-ibu yang mengadu sudah tidak tahan lagi untuk terus-terusan menangani tantrum anak-anaknya sendiri, khususnya bagi ibu tunggal dan ibu tinggal.

IKLAN

Kasihan sekali melihat tangisan ibu-ibu yang sungguh-sungguh mengadu. Itu jelas menggambarkan tekanan emosi mereka dalam menghadapi cabaran situasi.

Tips yang dikongsikan agak sedikit berlainan dari apa yang dikongsikan oleh pakar parenting lain. Ini kerana ia merujuk kepada pengalaman kami sendiri dan akan juga merujuk kepada Al Quran dan sunnah Nabi.

Buat masa ini Dr Masjuki banyak berkongsi tip menangani permasalahan tantrum. Beliau membahagikannya kepada dua bahagian iaitu:

1. Bagaimana mencegah tantrum, bermula dari dalam kandungan.
2. Bagaimana merawat tantrum dan menangani kedegilan.

Baca Link Ini Jika Mahu Tahu Berkenaan

Kaitan Ibu Mengandung Dan Pertumbuhan Anak

Tips Kehamilan : Kesan Emosi Ibu Terhadap Bayi

Tips Kehamilan : Kesan Emosi Ibu Terhadap Kecacatan Bayi

Sumber/Foto/Video : Dr Masjuki

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI