Elak 5 Tabiat Penyebab LUPA, Makan Kepala Ikan Salah Satunya
Kredit Foto : myfave.com

Lupa itu sebenarnya sejenis penyakit. Kalau tak dirawat boleh mengundang kemudaratan pada memori malah anda sendiri. Saranan konsisten membaca al-Quran untuk menghindari penyakit pelupa itu ada benarnya.

Namun, ini antara yang selalu kita dengar dari orang tua-tua kita tentang punca-punca berlakunya penyakit lupa. Kadang itu, muda-muda dalam awal 20-an dah alami masalah lupa ini. Walaupun tiada bukti saintifik, namun ia tetap memberi anda langkah berjaga-jaga.

Fahami dan tak salah mempraktikkannya. Semoga anda dapat menghindarkan diri dari penyakit lupa dan sentiasa mengekalkan memori anda dalam keadaan yang baik sepanjang masa.

Hindari Penyakit Lupa Dengan Tidak..

1. Makan Kepala Ikan

Elakkan makan kepala ikan kerana pada bahagian kepala ikan inilah terkumpulnya toksin.

IKLAN

2. Makan Organ Dalam Binatang

Contoh organ dalaman binatang adalah hati, limpa, jantung, perut dan seumpamanya. Melainkan dengan nasihat doktor untuk tujuan kesihatan.

3. Makan makanan tercemar

Antara makanan tercemar adalah makanan yang dah terdedah dan dihinggapi semut. Ini kerana semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh menyebabkan daya ingatan menjadi lemah.

IKLAN

4. Makan Berlebihan

Tak boleh makan secara berlebihan ia mengundang penyakit mudah lupa. Sebab itu disarankan agar makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang.

IKLAN

5. Makan Berselang Air

Jangan minum air antara suapan makan. Bermakna selesaikan dulu makan anda barulah minum air.  Itupun bukannya minum sampai satu jag besar, tapi berpada-padalah.

Bonus! Wajib Tahu

Hindari Sukan Yang Akibatkan Gegaran

Selain makanan, gegaran pada otak yang kuat dan kerap juga boleh menjad punca anda hadapi penyakit lupa. Terutama gegaran kepala seperti tinju, gusti dan sebagainya. Pergaduhan yang melibatkan pukulan kepala juga merbahaya.

Gegaran di kepala yang kuat dan terlalu kerap akan menyebabkan kadar sejenis bahan kimia yang dipanggil ‘Dopamin’ menjadi berkurangan dalam sel-sel otak. Itulah penyebab daya ingatan dan otot-otot makin kurang bermaya.