jangan buat depan anak

Lupa atau mungkin dah terbiasa buat, tetapi sepatutnya mak ayah jangan buat depan anak benda negatif yang boleh rosakkan minda anak-anak.

Contoh mudah marah-marah depan anak atau buat sesuatu yang langsung tidak mendatangkan faedah dalam kehidupan harian. Yang tak best nanti anak ikut, sebab dia dah terbiasa tengok dalam rumah.

Nak didik anak jadi anak yang baik, cuba mak ayah ikut cara saudara Mohd Fhais ini, dia selagi boleh cuba elakkan beberapa perkara yang ‘tak manis’ untuk ditayang depan anak.

3 Benda Ini Memang Saya Tak Akan Buat Depan Anak

1. Cakap makanan tak sedap

Walaupun nasi goreng tu rasa macam pasir sekalipun jangan merungut depan anak. Diam-diam je, kalau tak boleh habis tinggalkan. Jangan makan nanti sakit perut pula.

Nak ajar anak sentiasa bersyukur masa makan la kena ajar. Kalau kita ajar mengutuk makanan, sampai ke tua nanti dia tak geti nak bersyukur.

IKLAN

2. Marah Isteri

Yang ni memang haram! Anak memang tak boleh tengok. Sebabnya sekali kita dah marah isteri depan anak sampai besar mereka tak mahu hormat pada ibunya. Tinggi suara pun tak boleh.

Nak berbincang atau bertekak pun pilih tempat yang jauh dari anak.

IKLAN

3. Marah anak orang

Marah anak orang pun tak boleh. Walaupun anak orang tu gaduh dengan anak kita. Jangan marah! Tegur baik-baik.

Sekali kita tunjuk guna ’emosi’ marah pada sesiapa pun, sampai bila-bila anak akan ikut cara kita. Ni punca anak tak boleh bergaul dengan orang, asyik nak marah je bila kehendak dia tak di ikuti.

IKLAN

Kenakalan dan kebukuran anak-anak tu bukan di warisi. Anak kita bukan lahir lahir je pandai tengking orang, pandai marah-marah orang.

Tapi mereka belajar daripada ‘icon’ mereka iaitu mak ayah.

Mula memberi contoh paling baik sejak anak kecil, biar anak dah besar nanti kita tak merungut.

“Bapa borek, Anak rintik.”

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI