Senangnya nak buat Strawberry Cheesecake Rolls ini, guna 5 bahan je.Rangup di luar, manis dan lemak berkeju di dalam. Tak perlu renyah nak buat macam-macam langkah untuk hasilkan ‘dessert’yang sedap. Bagi penggemar cheese, resipi ini wajib dicuba.Cuti sekolah dah nak mula hujung minggu ni, bolehlah buat dengan anak-anak.
Berikut merupakan perkongsian resipi daripada Puan Hurun’lin Malik sebagai rujukan.
“Omaigadd! Hmm good bak kata anak ain.Sedap kot. Main taram je tu, tersedap pulak. Guna bahan ape ade je, bayangkan cuma 5 bahan je. Ain bagi nama strawberry cheesecake roll. hihi suka ati je. Jom tengok apa bahan-bahannya”.
Strawberry Cheescake Rolls
Bahan-bahan:
10 keping kulit popia
250g cream cheese
6 biji strawberry (potong kecil)
2 sudu besar gula aising
4 titik esen vanilla
*Tambahan gula aising untuk ditabur
Cara Membuat:
1. Pukul cream cheese dengan gula sehingga kembang.
2. Sudukan cream cheese di atas kulit popia.
IKLAN
3. Letakkan buah strawberry di tengah cream cheese.
4. Kemudian, tutup dengan lapisan cream cheese lagi.
5. Lipat popia macam biasa.
IKLAN
6. Goreng sehingga kekuningan.
7. Tabur dengan gula aising dan sedia untuk dihidang.
Resipi Scramble Egg Sandwich ini memang gerenti sedap dan anak mesti suka siap nak bawa bekal!
Salah satu jenis sandwich yang mudah nak disediakan oleh mak-mak ialah Scramble Egg Sandwich.Ia sesuai disediakan baik untuk bekalan sarapan anak-anak waktu pagi di sekolah mahupun untuk minum petang buat keluarga. Jika selalu kita buat sandwich telur guna telur rebus, mak-mak boleh cuba buat scramble egg pulak. Ada caranya untuk pastikan telur tersebut gebu, malah memang sedap.
Mak-mak boleh cuba resipi Scramble Egg Sandwich oleh Mamaa Salini. Memang ringkas, sedap dan tak muak mengikut selera anak-anak.
SCRAMBLE EGG SANDWICH SEMPOI UNTUK ANAK BERTUAH !
Gituhhh tajuk dia.
Disebabkan untuk anak jadi mak ni pun kene buat ikut selera anak kan. Anak ada program sekolah harini jadi mama sal takdan prepare barang buat sandwich jela.
Anak bagi syarat taknak sebarang aksesori.Makanya salad, tomato pun takdo la yee. Tapi rasa dia gerenti sedap vavavommm sangat!
Bahan pun sonang sangat yo kengkawan den. Ni mama sal list kan.
Bahan-Bahan:
Roti
Telur
Mayonis
Sos blackpaper
Sos cili
Butter
Garam
** salad dan tomato ikut pilihan nak letak ye. Ikut suka. Tekak sendiri ejas jela kan. Menda senang jangan sulitkan.
1. Pukul telur. Letak sikit air dalam 2, 3 sudu untuk bagi telur gebu. Nak berapa bijik ikut suka. Semua takda sukat ni bedal aje la labu oii. Hahaha. Buh garam sikit. Pukul bagi gebu.
2. Panaskan butter. Masukkan telur tadi. Kacau telur tu bagi dia berketul ketul macam gambar.
3. Masukkan mayonis, sos blackpaper, sos cili. Dalam resepi ni sal kurangkan sos cili. Lebihkan sos blackpaper.
4. Dah masak masuklah dalam bekas. Buat roti pulak.
5. Letakkan bahan tadi kat roti dan potong 4 roti. Dah siap. Sonang kan.
Haaa mak mak takda idea nak buat sarapan ape tu esok try le buat. Gerenti anak suka siap nak bawak bekal.
Kite tadi nak makan 1 pun abiss licin adehhh nasib la buat lebih telur tu. Petang kang boleh buat lagi. Orang lain pulak tak payah makan.
Ok sonang tak. Ape nak gaduh nak masak ape nak buat ape. Google jela, tengok jela fesbuk kan banyak idea. Hehehe.
Nanti share tag le penggemar roti tu. Ni edisi mudah dan ringkas. Korang nak buh ape pun buh la. Byee.
Mingguan Wanita:Mudah je kan cara nak buat Scramble Eggs Sempoi ni. Sesuai buat untuk sarapan pagi dan bekal untuk anak-anak ke sekolah nanti. Paling penting ia sedap dan tak muak bila letak sikit sos lada hitam dan sos cili tu.
ZAMAN DAHULU BOLEH LAH NAK PERMAINKAN WANITA. SEKARANG ‘BIG NO’ Wanita hari ini PANTANG DICABAR!
Pernah diperlekehkan? Dipijak kepala? Buli atau takut berdepan masalah hidup? Dengar apa nasihat pakar. Jom sertai webinar sehari, AURA: Wanita Pantang Dicabar ini.
Daging goreng buku besar. Selalu mak-mak akan hris nipis-nipis, letak garam kunyit dan barulah goreng. Makan panas-panas memang sedap. Tak perlu lauk lain pun.
Ada cara lain yang boleh mak-mak hasilkan daging goreng yang lebih berjus dan lagi sedap dengan masak dalam buku besar.
Mungkin ada yang akan mengatakan daging goreng buku besar akan buat daging tak masak di bahagian dalam. Tapi sebenarnya, ia akan lebih berjus dan rasa lebih sedap.
Perkongsian daripada Afy AL Habibi, resipi tradisi arwah mak mentuanya, daging goreng buku besar memang sedap dan lain dari yang lain.
“Cara goreng daging ini adalah tradii arwah ibu mentua. Rasa dagingnya berbeza dengan goreng biasa sebab ia garing di luar, lembap berjus di dalam.
“Sangat menyelerakan makan dengan nasi pans-panas. Daging tak payah perap beria. Hanya dilumur garam, kunyit dan serbuk perasa sahaja.
Masa menggoreng, memadai dengan memasang api kecil untuk mengelakkan daging masak terkejut. Regu dengan daging ini makan nasi kering sudah cukup sempurna.
Khas buat mak-mak yang suka masak sayuran hijau seperti brokoli. Rupanya ada tip mudah yang dikongsikan oleh Puan Salmy Saznira untuk membersihkan lilin pada brokoli yang dibeli. Bukan apa, kadangkala sayur sayuran mahupun buah-buahan disembur dengan bahan pengawet untuk memastikannya kekal segar dan tahan lebih lama.
Berikut perkongsian oleh wanita ini sebagai panduan mak-mak;
“Dulu kakmie dan famili tak suka makan sayur brokoli ni. Tapi sejak akhir-akhir ni semakin minat pulak. Pendek kata tak leh nampak brokoli segar pasti nak angkut beli.Kalau perhati betul-betul, atas gugusan brokoli ni ada warna putih-putih kelabu kan. Semacam lilin pun ada. Cuba alirkan air, pasti air tak boleh lalu ke dalam tu.Ada perasan tak?
“Kebanyakan brokoli di tempat kita ni banyak yang diimport, nak bagi sayur segar sokmo bahan kimia bubuh situ.Tu la kakmie cuba cari jugak cara nak bersihkan racun-racun tu. Alhamdulillah jumpa dah. Rasa bersih sikit la nak makan.Caranya mudah jer. Guna semua bahan yang ada kat dapur.”
Rendamkan brokoli dalam air cuka dan garam dalam 3-5minit. Lepas tu bilas bersih. InsyaAllah.
Cuba rujuk video di bawah. Kakmie ada buat eksperimen.
– Brokoli (kiri) sebelum direndam.
– Brokoli (kanan) selepas direndam. Jelas nampak air boleh tembus masuk dalam gugusan brokoli-(Racun lilin dah hilang).
Ps : Nanti jangan lupa beritahu famili, kawan-kawan tentang tips nih deh, supaya mereka pun tahu. Sama-sama kita sihat.
Jadi buat mak-mak yang selalu memasak, pastikan cuci dahulu bersih-bersih sayur-sayuran dan buah-buahan iya, untuk kesihatan keluarga pada jangka panjang.
Anak syurga berusia 2 hari meninggal, saluran pencernaan bengkak selepas diurut nenek. Tidak semua pandangan orang lama boleh diikuti meskipun ramai mendakwa terlebih dahulu...