Setiap hari masak hidangan berkuah pun boleh jadi jemu. Nak juga tukar selera dengan bakar ayam atau daging. Cukup dengan lauk ini pun boleh bertambah-tambah nasinya.
Namun, nak bakar ayam atau daging bukan terus letak macam itu, mahunya nak kena pes perapan, barulah rasa lebih sedap dan beraroma.
Tak perlu pening-pening pun nak buat pes perapan untuk bakar ayam atau daging. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Iza Abu Bakar ini.
Bahan yang digunakan pun cukup ringkas. Paling penting resipi rahsia ini mampu buat kita sekeluarga menjilat jari. Selamat mencuba.
RESIPI PES PERAPAN RAHSIA KOMPOM MENJILAT JARI BERGETAR TUNAS RASA
Ads
“Kali ini, Kak Za nak kongsikan tentang pes perapan untuk bakar bakar ayam dan daging.
“Ramuan rahsia ni memang simple saja tapi diakui sedap oleh ramai orang yang pernah mencubanya la. Memang makan tak tengok kiri kanan dah ni.
BAHAN BAHAN
2 inci lengkuas *
3 inci halia *
6 ulas bawang putih *
5 ulas bawang merah *
4 labu bawang besar *
3 batang serai *
2 cawan gula perang*
6 biji limau kasturi (diperah dan diambil airnya) *
3 sudu besar serbuk rempah sup *
2 sudu besar serbuk kunyit *
Garam secukup rasa
Air satu cawan (untuk mudahkan proses blend)
Blend bahan yang bertanda (*)
Cara Membuatnya:
1. Selepas selesai blend atau kisar bahan bahan yang bertanda (*) tersebut masukkan garam secukup rasa.
2. Bolehlah perap daging, ayam dan sebagainya. Biarkan selama sejam. Lagi lama lagi sedap sebab daging atau ayam dah mesra dan sebati dengan bahan perapan tersebut.
3. Kalau ada lebihan bahan perap ni boleh disimpan dalam freezer.
Ads
Selamat mencuba.
Ads
#NOTA PERAP :
Kalau korang suka boleh letak penambah rasa tapi jangan banyak sangat, secukup rasa saja.
Mingguan Wanita : Inilah rahsianya ye! Nanti bolehlah cuba.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Selalunya bila beli buah limau kasturi dalam kuantiti banyak yang telah siap dibungkus.Padahal kita nak gunakan sedikit je.Akibatnya baki limau kasturi tu terbiar serta mudah jadi busuk dan rosak. Sebenarnya ada cara mudah mak-mak boleh simpan buah limau kasturi ini agar tahan lama dan mudah digunakan nanti. Malah menjimatkan serta tak membazir!
Boleh cuba tips yang dikongsikan oleh Puan Siti Fatimah Abas sebagai panduan;
“Selalunya sekali beli buah limau kasturi ni banyak sebab dah siap berbungkus dikedai..nak gunanya cuma sebiji dua, baki tuu kalau biarkan lama dalam peti ais jadi kering atau busuk..supaya ianya tahan lama dan mudah diguna bila bila masa untuk masak atau buat air anda boleh simpannya seperti cara ni..moga bermanafaat!” #jimatsangat
Bahan-Bahan Diperlukan:
Limau Kasturi
Penapis Air
Bekas Kiub Ais
Cawan
Sudu
Cara-Caranya:
1.Potong dua limau kasturi. Pastikan potong secara melintang, lawan urat bagi memudahkan nak perah nanti.
2.Perahkan jus limaunya, gunakan penapis kopi pun boleh.
3.Perahkan dalam cawan.
4.Sudukan ke dalam bekas kiub ais.
5.Simpankan dalam peti sejuk beku semalaman.Supaya betul-betul beku.
6.Esoknya dah boleh keluarkan dan simpan dalam bekas.Bila nak guna dah senang tinggal ambil seketul dua yang perlu untuk masak.
Info Ekstra!
Nak guna untuk buat teh O limau pun senang.Masuk je 2, 3 ketul dalam teko.
Nak buat sambal belacan pun mudah campurkan je seketul dua,dah siap dan jimat masa.
Menarik sungguh tips ni, memudahkan kerja malah menjimatkan belanja dapur mak-mak. Tak de lah membazir, buah limau kasturinya rosak dan terbiar busuk dalam peti sejuk. Malah paling penting bebas daripada bahan pengawet, hanya pati jus limau kasturi semulajadi semata-mata!.
Hidangan berasaskan daging lembu boleh dimasak dengan pelbagai masakan yang lazat. Mungkin ada yang masih mempunyai stok daging korban di dalam peti sejuk. Ha…boleh cuba tiga resipi mudah yang kami kongsikan ini. Mudah tapi sedap! Sila cuba ye…
TIGA HIDANGAN BERASASKAN DAGING UNTUK DICUBA
UNGKEP DAGING BERKERISIK
BAHAN-BAHAN:
500gm daging
6 biji bawang merah | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
2 sudu makan serbuk ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
1 sudu makan serbuk jintan putih
1 batang serai | titik
1 inci halia | kisar
1 sudu makan kerisik
Minyak masak secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan kisar dan serai. Masukkan serbuk ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Gaul sekata.
Setelah bahan tumisan garing dan pecah minyak, masukkan daging dan sedikit air.
Masukkan kerisik dan biarkan mendidih hingga kuah sedikit pekat.
Akhir sekali perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Angkat dan hidangan sedia dinikmati.
DAGING GORENG CILI PADI BERKENTANG
BAHAN-BAHAN:
500 gm daging | direbus kemudian digoreng dengan kunyit
10 biji cili padi | dikisar
6 biji bawang merah | dikisar
2 ulas bawang putih | dikisar
2 biji kentang | potong wedges dan digoreng
Sedikit air
Minyak untuk menumis secukupnya
Garam dan gula secukupnya
CARA MEMASAK:
Panaskan minyak di dalam kuali.
Masukkan bahan kisar, dan setelah tumisan garing dan naik bau, masukkan daging yang telah digoreng tadi.
Masukkan sedikit air dan akhir sekali masukkan kentang yang sudah digoreng.
Bagi mak-mak yang suka makan Mashed Potato, Kambing Perap dengan Sos Blackpepper boleh buat sendiri di rumah. Bukan apa, bila buat sendiri lebih jimat dan puas hati makan. Nak buat pun senang je.
“Semalam kita dah share resepi mashed potato dengan sos blackpepper yang senang dan sedap.Hari ini jom kita try buat resepi kambing perap yang senang lagi mudah,jimat dan murah.”
Mashed Potato
3 Sudu besar butter (saya guna je butter spreads tu)
10 biji kentang
200ml susu (lagi sedap guna fresh milk, full krim tapi saya guna low fat milk sebab tu ja ada)
Garam
Serbuk ajishio blackpepper
Cara Membuat:
1. Rebus kentang hingga empuk, ambil kentang sahaja.Air rebusan lebihan dibuang.
2. Semasa kentang masih panas masukkan butter dan garam.Saya guna hand mixer untuk hancurkan kentang.
3. Masukkan susu mix lagi, lepas tu masukkan garam dan serbuk blackpepper secukup rasa.
Info Ekstra!
Sebab kentang kan lain-lain saiz, kalau tak cukup lembut bila masukkan susu kat mashed potato tu, boleh la tambah lagi ya. Tujuan susu tu nak gebu kan potato tu.
2 kg kambing
1 peket Sos kimball blackpepper
1 labu Bawang putih (1/2 dadu, 1/2 blender dengan sos kimball tu)
Cara Membuat:
1.Basuh kambing, sejat kambing untuk buang air tu. Bawang putih separuh kita dadu dan separuh lagi kita blender dengan sos kimball tu.
2.Selepas tu kita amik kambing tu celup-celup la dalam sos tu. Dah siapp..senang kan!
Info Ekstra!
Saya selalu perap 2 hari sebelum masak supaya bahan-bahan tu betul-betul masuk dalam kambing tu, baru daging tu akan lembut.
Bawah ni resepi sos yang saya share semalam. Sos ni sedap di makan dengan mashed potato dan kambing perap.
Resepi Sos Blackpepper Sedap
1 tin sos carbonara berkrim
2 biji Kentang rebus (hancurkan)
Susu full cream/fresh milk/low fat (sukat bagi penuh 1 tin sos carbonara
tu)
3/4 sudu besar blackpepper (blender kering)
3 biji bawang putih (di dadu)
2 sudu besar butter
Kicap manis
Garam
Cara Membuat:
1. Butter dipanaskan hingga cair, masuk bawang putih. Dah naik bau masukkan sos carbonara.
2. Masukkan susu dan kentang yang dilenyek tadi, kacau sentiasa sebab takut hangus.
3. Masukkan blackpepper dan kicap agak-agak dapat warna yang di kehendaki dan garam secukup rasa.Ok siap!
Info Ekstra!
Sos blackpepper ni boleh dimakan dengan lamb chop, chicken chop dan mashed potato ya. Serius sedap. Kalau dah buat sos serbaguna ni senang tak perlu lagi buat gravy mashed potato yang selalu kita makan kat KFC tu, guna sos ni pun dah best..
Sos blackpepper kalau rasa macam pekat nak cair boleh la tambah air atau susu..(ikut yang dikehendaki).
Selamat Mencuba!
MW: Wah menariknya. Kena cuba resipi Kambing Perap, Sos blackpepper dan Mashed potato. Lebih jimat, mudah nak buat dan gerenti sedap.
Dua beranak yang menjadi mangsa kes bunuh dua beranak di Kampung Sekolah Juru disahkan maut akibat luka parah di leher ditetak senjata tajam jenis pisau pemotong daging. Polis masih menyiasat motif kejadian tragis ini.