Biasa mak-mak lebih suka menyediakan puding kastard jagung untuk hidangan keluarga. Apa kata kali ini, tukar selera dengan campurkan kuah koktail.
Cara nak buat puding kastard pun tetap sama, Cuma yang membezakan adalah kandungan kuah koktail yang digandingkan sekali. Sedapnya ya amat.
Nak tahu cara mudah dan paling senang, ikuti resipi perkongsian daripada Noor Asmaa’ Hussien ini untuk semua. Paling penting kena kacau kastard itu sampai berkilat.
Resipi Kastard
3 cawan kastard
12 cawan air
1 cawan gula
Daun pandan
Cara Membuat:
Campurkan semua bahanbahan di atas dan kacau rata sebelum dimasak di atas api.
Buka api dapur dan kacau sentiasa sehingga pekat.
Semasa mengacau kena sabar sebab nak pastikan kastard jadi berkilat dan nampak meletup-letup. Apabila masak, tutup api dan tuangkan dalam acuan. Sejukkan.
Resipi Kuah Koktail
1 tin buah koktail (premium)
2 tin susu sejat
2 mug air
3 sudu besar tepung kastard (larut dalam 1/2 cawan air)
2 cawan gula (boleh tambah, jika suka manis)
1 sudu besar esen vanilla
Cara Membuat:
Tapis buah cocktail dan ambil airnya.
Campurkan dengan 2 tin susu sejat, air, esen vanilla dan gula.
Masak di atas api dan masukkan tepung kastard yang dilarutkan dengan air sehingga menggelegak.
Kacau sentiasa dan apabila mendidih, masukkan buah dan tutup api.
Sejukkan.
Ads
Tip:
Simpan dalam peti ais. Potong kastard dan campurkan kuah. Hidangkan ketika sejuk
Boleh juga guna buah laici. Bagi sukatan di atas, gunakan 2 tin laici pengganti 1 tin koktail.
Selamat mencuba.
MW: Sedapnya bila makan sejuk-sejuk, Anak-anak pun mesti suka dengan hidangan in.
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Ads
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
Mudah sangat buat sos perapan ini. Hanya guna 3 bahan sahaja. Kalau ada yang suka bolehlah cuba buat untuk perap ayam atau daging. Nak perap sosej pun boleh juga.
Cuma sebelum bakar atau panggang itu, perap dahulu ayam atau daging itu agak lama bagi memastikan sos itu sebati. Bila bakar atau panggang pastilah sedap hasilnya.
Boleh Cuba Buat Resipi Sos Perap Perkongsian Saleha Maarof Ini.
3 Bahan Mudah Buat Sos Perap
“Welcome back dunia masak-memasak mamasal. Hehe. Rasa sendu pulak fb dah lama mamasal tak share resipi dan tip mudah memasak ni kan. Hari ni mamasal nak bagi resipi atau cara buat sos perap yang mudah, simple, bajet dan yummy. Kalau nak ubah buat untuk ayam, sosej ke pun boleh tau. Takda masalah langsung. Sama je cara dia. Resipi ni mamasal guna lamb slice.”
Bahan bahan
Serbuk cili
Sos black pepper (yang paket)
Madu Tu sahaja. Mudah kan. Siapa kata susah nak buatnya heheee.
1. Campurkan sahaja 3 bahan di atas. Sukatan dia mamasal main letak saja.
2. Cuma sos blackpepper kena lebih. Habiskan sepaket pun takpa. Jika nak pedas lebihkan serbuk cili.
3. Then gaulkan lamb slice, atau potongan ayam kalau nak buat ayam.
4. Rasa dulu. Ada pedas, manis madu kira ok dah. Adjust rasa ikut tekak memasing. Dalam gambar ni memang buat pedas dan lebihkan sos blackpaper nanti sos perap tu masa bakar tak kering.
5. Perap 5 hingga 6 jam baru bakar. Ni mamasal perap tengahari, malam baru bakar. Baru dia ummphh gituhh.
6. Masa bakar ni pakai kuali lebar je. Letak minyak supaya isi tak kering. Then boleh letak sos perap masa nak pusing-pusing isi supaya lebih sedap.
“Itu sahaja cara buat sos perap. Nak makan kat luar tak baloi pulak rasa. Lagi sedap buat sendiri. Tapi sesekali rasa malas nak makan luar takda masalah. Dah tau boleh cuba. Dah cuba nanti bagitau hasil tau hehee. So musim PKPB ni sesuai untuk kita luang masa berBBQ dengan family kita. Pun dah seronok tau. Ha mudah tak. Nak resipi mudah yang lain jangan lupa see first mama sal yee. Kita tunggu next resipi ummphh pulak. Oyehhh.”
MW: Siapa yang suka buat ayam atau daging panggang, bolehlah cuba buat ye. Selamat mencuba.
Penyedap makan waktu sahur, Sambal Garing Bilis Tempe ini salah satu menu yang dicari-cari bila nak masuk bulan Ramadan. Tetapi kalau tak dapat tangkap di kedai, maka mak-mak kenalah buat sendiri.
Nah, ini rahsia buat sambal garing bilis daripada Puan Sutera Ayu yang mendapat perhatian ramai di laman media sosial. Apa yang menarik, wanita ini juga tak lokek kongsi tip macam mana nak goreng tempe dengan betul. Tak pecah dan hancur bila digaul.
Sambal garing bilis tempe pedas masam manis.
Untuk persediaan lauk di bulan ramadan.
Resepi 1kg ikan bilis
1 kg ikan bilis kopek 4
10 keping tempe rega 50 sen
250 gram cili padi hijau
50 gram cili api
200 gram bawang putih
50 gram asam jawa(ambil airnya)
300gram gula putih
2 sudu besar chikenstock
2 sudu teh garam
5 sudu besar gula flame
Basuh ikan bilis, tapis dah air kering baru goreng hingga rangup.
Potong-potong nipis cili dan bawang putih, goreng asing-asing sehingga kering tapi jangan hangit. Nanti pahit. Cili itu setengah kering pun boleh, dah goreng terus tapis macam ni.
Kali ni saya tak letak halia, sebab budak-budak ada yang tak suka. Kalau nak letak halia pun boleh. Sama je caranya, halia potong nipis-nipis dan terus goreng sampai kering.
Panaskan minyak dalam 1 cawan, masukkan serbuk cili babas, air asam jawa, gula flame dan gula putih. Kacau hingga naik minyak dengan api perlahan dan naik minyak dan berbuih tutup api. Baru kita masukkan cili goreng bawang, tempe dan bilis tadi. Gaul hingga sebati.
Setelah pecah minyak dan gula macam ni terus tutup api. Masukkan bawang dan cili yang dah goreng tadi. Gaul rata, masukkan tempe dan bilis. Gaul-gaul perlahan hingga sebati.
Tip Supaya Tempe Tidak Patah Masa Dihiris Dan Goreng
Beli tempe hari ini, jangan terus goreng. Biarkan dulu 2 malam dalam peti ais, nanti dia akn padat dan senang untuk dipotong. Tak pecah-pecah.
Dah sejuk baru kita simpan dalam botol-botol kecil macam ni, senang nak makan, habis satu, ambik lagi satu. Kalau rajin boleh buat open order untuk kengkawan ataupun jiran.
Sambal ni tak perlu disimpan dalam peti ais sebab tahan dalam sebulan lebih.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Sira labu, memang cukup popular di negeri Kelantan. Dahulu, kalau ada kenduri kahwin, ia menjadi salah satu pencuci mulut yang disediakan selain daripada agar-agar warna merah. Memang klasik dan nostalgia.
Tidak semestinya kenduri kahwin atau keraian sahaja hanya boleh ada sira labu ini. Kalau buat sendiri untuk minum petang pun sedap juga. Tambah-tambah kalu diletakkan dalam peti ais seketika, bag ia sejuk. Sedap sungguh.
Walau bagaimanapun, sesetengah orang meraskan cara membuatnya susah dan pasti ada yang tidak kena. Ada yang lembik dan tidak kurang juga keras. Mesti ada yang tak kena tentang cara masaknya.
Perkongsian daripada Suhaila Ismail ini bolehlah dijadikan panduan buat mak-mak yang nak cuba masak sira labu versi Kelantan. Atau mungkin sebelum ini tak menjadi, boleh guna cara ini. Selamat mencuba!
“Kalau sebelum ini, ramai yang rendam labu dengan air kapur dahulu. Ada masa menjadi, ada masa tu labu akan jadi lembik.
“Kali ini cuba cara ‘bedakkan’ labu dengan kapur. Ini nak pastikan labu kelihatan kenyal bila makan dan tidaklah terlalu lembik.
“Nak elakkan labu lembik, kena sapukan labu satu persatu dengan kapur ye!
Cara Membuat:
1. Sebiji labu sederhana besar, kupas kulit dan potong mengikut lekuk labu.
2. Sapukan labu dengan kapur selama setengah jam. Selepas itu, cuci bersih supaya tidak ada kesan kapur pada labut tersebut.
3. Letakkan daun pandan dalam periuk, susun labu dan letakkan garam setengah sudu, 4 sudu gula dan setengah gula melaka (mengikut selera masing-masing).
Tip: Semasa memasak, jangan sesekali masukkan air.
4. Tutup periuk, masak selama 5 minit dengan api perlahan. Bila air keluar daripada labu tadi, barulah kuatkan api sedikit. Bila air daripada gula melaka hampir kering, bolehlah tutup api.
5. Siap. Hasilnya nampak seperti dua lapisan, bahagian luar keras dan dalamnya agak lembut dan kenyal.
MW: Boleh cuba nanti sebab min tak pernah masak sira labu takutnya tak jadi. Sekarang boleh cuba cara ini.
Datuk Ram Singh: "Saya beri khidmat percuma, tertuduh bukan anak VVIP." Peguam yang mewakili salah seorang daripada lima remaja yang dituduh berhubung kes kematian Zara Qairina Mahathir mendedahkan, pasukan guamannya menawarkan khidmat secara pro bono tanpa sebarang bayaran.