Crepes memang sedap, apatah lagi kulitnya yang garing di saluti pelbagai topping. Nak beli memang agak mahal, selalunya memang tak cukup makan sekeping je. Nak puas hati dan jimat berbaloi, boleh buat sendiri je di rumah. Sesuai dihidangkan untuk minum petang, anak-anak pun mesti suka.
Boleh cuba resipi Crepes mudah yang dikongsikan oleh Puan Umi Watie ini sebagai rujukan;
Dulu kalau ke pasaraya mesti singgah stall Hot and Rolls. Rangup-rangup dengan aneka filling. Memang syok oi. Krup krap krup krap gituh. Sekeping tak cukup, rasa nak berkeping-keping. Buat sendiri lebih jimat.
Hari ini kakchik nak share resepi crepes. Nak buat pun tak susah mana, anak-anak mesti suka. Anak kakchik makan sekeping tak cukup. Masing-masing nak crepes filling pilihan sendiri.
MW: Mudah rupanya nak buat resipi Crepes ni kacau guna whisk je, dan memang sedap tak cukup makan sekeping. Boleh letak macam-macam topping, memang puas hati buat sendiri di rumah. Jimat berbaloi.
Sajian untuk petang ini KHANOM KHAI NOK GRATAA @ THAI FRIED SWEET POTATO yang enak kalau dimakan bersama kopi o panas. Resepi ini dikongsikan oleh Puan Hafizah Fiza dari Perlis. Sedap, lemak manis dan ranggup diluar meleleh di dalam! Jom, cuba buat sendiri.
Bahan-bahan:
500grm ubi keledek oren
2 1/4 cawan tepung ubi (225gm)
1/3 cawan tepung gandum (30grm)
1 sudu besar baking powder
4 sudu besar gula putih
1/2 sudu tea garam
Cara Buat:
1. Ubi keledek dikupas dan dipotong kemudian dikukus selama 20 minit.
2. Toskan masukkan ke dalam bekas kemudian lenyet/tumbuk bagi halus.
3. Masukkan semua tepung ubi, gandum, gula, garam dan baking powder gaul bagi sebati.
4. Bentukkan menjadi bulat-bulat, jangan besar sangat sebab bila menggoreng nanti dia akan menggelembung.
5. Jika melekat ditangan pedapkan tepung sedikit di jari. Bulatkan sehingga habis kemudian panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana panas untuk mendapat warna keemasan.
6. Sambil menggoreng bulatkan bola kecil, bila dah kekuning keemasan angkat dan toskan.
7. Sruktur kulit luarnya akan menjadi bulat dan halus sebab kita dah masukkan tepung ubi lebih dari tepung gandum.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Nak raya hari tu, mesti susah nak dapatkan kerisik. Sana sini mesti habis, maklumlah, mak-mak nak buat rendang kena ada kerisik, barulah sedap. Jawabnya, ada yang masak rendang tak bubuh kerisik.
Lepas nie, tak payah pening-pening pasal kerisik habis stok. Mak-mak boleh buat sendiri kat rumah. Simpan dalam peti ais dan tahan lama. Bila-bila boleh guna.
Khadijah Jaafar, berkongsi tentang cara nak membuat kerisik. Kalau dahulu, mak-mak goreng dalam kuali, kali ini hanya perlu bakar seketika dalam oven sahaja. Ikuti perkongsiannya.
“Cik Tie tunjukkan cara buat kerisik dengan mudah. Tak perlulah kena goreng lama-lama. Mmg lenguh ler tangan duk mengacau tunggu kering garing. Bila beli yang dah siap tak elok pulok, ada yang bau tengik.
Biasanya kat kenduri bila buat kerisik banyak guna kaedah ni, goreng & blender dengan sedikit minyak.
Cik Tie mudahkan lagi dengan bakar dulu dalam oven.
Sape yang nak buat kaedah lama goreng & tumbuk dengan lesung tu silekan. Jangan kecam plak kita bagi cara mudah nih yek.
Siapa yang x de oven boleh skip step oven tu. Terus aje goreng dalam kuali sampai garing helok.
Meh sini Cik Tie ajar kaedah yang mudah. Kalau nak buat banyak gandakan lagi. Sini Cik Tie buat 1 biji kelapa sahaja.
Panaskan dulu oven 100 C. Bakar di dalam oven pada suhu 100 C selama 15 minit. Kacau-kacau sket ye kelapa tu.
Kemudian, turunkan suhu 80’ selsius selama 40 – 60 minit. Bergantung kepada tahap kepanasan oven. Kemudian, gorengkan dalam kuali. X sampai 15 minit helok garing dah kelapanya. Kalau tidak mahu lenguh tangan duk mengacau bagi kering. Masukkan kelapa ke dalam blender bersama dengan minyak anggaran 100 – 150ml. Agak² sampai boleh blend kelapa tu ye. Jangan terlebih minyak nanti jadi cair. Blend ler sampai helok keluar minyak. Oh ye, mase blend pastikan kelapa masih panas lagi ye. Kalau sejuk x jadi cantik nanti, minyak dari kelapa tak kluor. Kerisik kelapa akan turun ke bawah & minyak akan naik ke atas. Insyaallah boleh tahan lama simpan dalam peti sejuk.
MW: Mudah sangat nak buat kerisik. Lepas nie, mak-mak boleh buat sendiri je kerisik nie. Simpan dalam peti ais untuk bagi tahan lama.
Resepi Kuih DENDERAM Dibuat Meniaga, Tak Perlu Perap Terus Goreng Elok Lembut! Kuih Peneram atau Denderam antara kuih tradisional kesukaan ramai. Bahan-bahan yang digunakan pula cukup mudah, hanya guna 3 bahan. Namun nak buat kuih ini perlu cara yang betul. Jika tak kuih ni akan jadi keras dan tak sedap rasanya.
Ikut resipi mudah kuih peneram yang dikongsikan oleh DEq MOkchik ini sebagai rujukan;
Siapa dekat sini yang suka kuih denderam angkat tangan. Meh sini saya nak share resepi kuih denderam yang saya buat meniaga yang pastinya lembut tak perlu nak perap-perap adun-adun terus goreng hanya 3 bahan sahaja.
1.Masak gula merah bersama dengan air dan kacau sehingga larut.
2.Letakkan tepung beras di dalam mangkuk.
3.Masukkan air gula yang dimasak tadi (panas-panas)ke dalam mangkuk yang berisi tepung jangan lupa tapis ye air gula semasa tuang.
4.Kacau-kacau bagi semuanya merata.
5.Selepas itu kita biarkan dalam 5 minit bagi sejuk(kalau cara saya,saya terus goreng je).
6.Sebelum nak uli sapu minyak dahulu di atas tempat uli dan cetak menggunakan cetak donut yang minitu.
7.Minyak biar betul-betul panas supaya kuih menjadi kembang semasa goreng.
8.Goreng dalam api yang sederhana.
9.Siap untuk dimakan, makan panas-panas sedap.
Mula-mula memang kita akan nampak kuih tu macam keras tapi tunggu dalam beberapa jam kuih tu akan jadi lembut dan gebu.
Selamat Mencuba!
Saya halalkan resepi yang saya bagi dan mana tahu ini boleh jadi sumber pendapatan.
Mingguan Wanita: Menarik dan mudahnya resipi kuih denderam ni hanya guna 3 bahan. Yang penting tak perlu perap pun, boleh terus goreng tetap elok gebu dan lembut rasanya.
Shu Shukri "sekolahkan" Hafidz Roshdi, "dah kalah tu kalahlah, nafkah anak sesen pun tak bagi. Hari ini, di instagram storiesnya, pempengaruh Nurul Shuhada Mat...