1-bancuh tepung dengan air dan garam. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sampai tak lekat pada tangan. Bahagikan untuk mewarna.
2-Ambil doh, tepek dan masukkan inti kacang merah. Tutup dan bentukkan.
Ads
3-Ini dah siap dibentuk. Tunggu air mendidih, kita nak rebus macam buat buah melaka tu.
4-Rebus dalam air mendidih. Bila dah terapung tu tanda dah masak. Angkat masuk dalam bekas berisi air. Rendam seketika kemudian toskan.
Ads
5-Salut kuih dengan kelapa parut putih yang telah dibubuh garam. Gaulkan.
6-Kuih ulat bulu inti kacang merah..nyum. Selain inti kacang merah, bubuh inti kelapa, inti kacang hijau pun boleh juga.Namun inti kacang merah lagi popular .Terpulang pada cita rasa masing-masing.
Dah beberapa hari ini, meriah dengan pelbagai komen netizen tentang rendang ayam ‘crispy’. Mana-mana tempat di nusantara ini, ceruk kampung sekalipun memang takkan jumpalah rendang ayam ‘crispy’ seperti yang dimaksudkan oleh juri MasterChef UK tu.
MasterChef Malaysia, Chef Johari Edrus atau lebih dikenali sebagai Chef Jo turut mempertahankan keaslian masakan rendang ayam, sajian yang sangat berharga ketika ini di nusantara. Beliau turut mempersoalkan kredibiliti juri dalam rancangan tersebut.
Pertikaian tentang kerangupan ayam di dalam masakan rendang ini turut mendapat komen pedas daripada beliau. Bak katanya dalam posting beliau di facebook, “Di mana kredibilitinya seorang juri siri realiti masakan MasterChef yang memang menjadi ikutan ramai seluruh dunia.
“Kalau tak pandai menari jangan salahkan lantai yang tidak rata.”
Terbaru, apabila kedua juri ini ditemubual dalam rancangan Good Moning Britian, Chef Jo masih berasa hairan apabila kedua-dua juri seolah-olah cuba menegakkan benang yang basah. Walhal salah seorang juri itu sudah biasa datang ke Malaysia dan pernah pula memasak rendang ayam di Pulau Langkawi.
John Dah Biasa Datang Malaysia
“Rancangan realiti masakan MasterChef bukannya ‘live’. Ianya dirakam sebelum ditayangkan untuk tontonan awam.”
Menurut Chef Jo lagi, sepatutnya penerbit harus menapis setiap slot yang ingin ditayangkan. Perbincangan antara penerbit, pengurus “content” beserta dengan juri harus diadakan jika penerbit mendapati ianga dalam keadaan “samar-samar” seperti ketelusan fakta yang digunakan oleh juri.
“Setiap hidangan yang disediakan oleh peserta akan dinilai terlebih dahulu melalui hidangan yang harus dirasai oleh juri tanpa rakaman (hidangan tanpa hiasan dari periuk atau dapur peserta memasak). Dari sini juri boleh membuat hujah dan kesimpulan semasa ia mencuba hidangan “sebenar” yang akan dirakam sebenarnya bersama peserta.
“Nampaknya kecuaian dan tidak prihatin oleh semua pihak tentang pengetahuan masakan yang disediakan oleh peserta-peserta amat ketara samada ianya disedari atau tidak disedari.”
John dah biasa datang ke Malaysia dengan rancangan masakannya Malaysian Adventure. Masak rendang ayam di Pulau Langkawi. Mungkin “bodoh tak boleh diajar dan pandai tak boleh diikut” Nah sekarang muncul di kaca TV Good Morning Britian berdolak dalih menegakkan benang yang basah. Bila terhantuk baru nak terngadah.
Mungkin Ini Resepi Rendang Ayam Crispy Yang Juri Maksudkan?
Dalam video yang dikongsikan Chef Jo beliau memuat naik cara membuat rendang ayam ‘crispy’ dengan caption “Hi sahabat semua jom kita tonton #masterclass dari #cmkchefmukaketat. Resipi ni dah di “patern” kan hanya untuk dihidang di #symphonybychejo sahaja.
“Tunggu kemunculannya tidak lama lagi. Hidangan istimewa ini hanya akan berada selama seminggu sahaja. Jadi tunggu kemunculannya. Kena buat tempahan. Kalau tidak menyesal nanti… mesti cuba. #crispyjohn”
Terdahulu, dua orang juri Masterchef UK, Gregg Wallace dan John Torode mengkritik masakan peserta dari Malaysia Zaleha Kadir Olpin dan menyingkirkannya kerana menyifatkan masakan rendang ayamnya tidak garing.
Bermula bulan April, bagi negeri di pantai timur memang meriah dengan aktiviti mencandat sotong. Bila musim sotong ini bermula, salah satu menu kegemaran ramai ialah Sotong Celup Tepung. Namun nak buat sotong celup tepung yang rangup dan tepungnya elok melekat ada caranya yang tersendiri. Malah lebih jimat berganda bila buat sendiri berbanding beli.
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Puan Lella Mohamad ini sebagai rujukan;
“Di sebabkan sekarang musim sotong, tak kira pagi petang siang malam boleh makan sotong celup tepung kan. Benda boleh buat kat rumah buat apa susah-susah makan kat kedai kan, lagi jimat”
Ni cara saya buat sotong celup tepung
Bahan-Bahannya:
Tepung beras (pastikan pakai tepung CAP GAJAH!!)
telur sebiji
air kapur sikit
garam
pewarna(kalau takde pakai serbuk kunyit pun takpe)
Cara Membuat:
1. Pastikn sotong dicuci bersih dan buang kulitnya ya.
2. Gaul sebati semua bahan-bahan.Jangan cair sangat, jangan pekat sangat.
3. Saya guna garfu supaya senang nak ambil sotong satu persatu masuk dalam kuali.Goreng hingga kekuningan.
4. Ok dah siap..yang pasti kriuk krappp gitu.
Tips Ekstra!
Jangan lupa gaulkan sotong dengan tepung beras sahaja.Anggaran dalam 1 sudu macam tu la supaya bancuhan tepung melekat kat sotong bila goreng nanti ya!
Pastikan minyak biar betul-betul panas baru masukkan sotong.
Selamat mencuba!
Semoga resepi daripada mak saya ni bermanfaat untuk semua.
MW:Menarik resipi dan tips yang dikongsikan ini. Mak-mak bolehlah cuba buat sendiri di rumah nanti.
Biasanya sayur pak choy dan brokoli kita tumis seperti biasa sahaja. Namun kalau nak buat hidangan lebih sihat, boleh cuba resipi sayur brocoli dan pak choy Sos Tiram ni. Memang paling mudah nak buat sebab hanya kukus atau rebus sayurnya dan semestinya sedap.Nak kuah sedap, kena letak sikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.
Boleh cuba resipi mudah yang dikongsikan oleh Puan Suzana Saad ini;
Ini cara saya buat sayur brocoli & sayur pak choy fav sefamily.
Bahan-Bahan:
Sayur Pak Choy/Brokoli
2 atau 3 sudu besar Sos Tiram
1 sudu kecil secukup rasa
1/2 sudu kecil tepung jagung (untuk pekatkan kuah)
Bawang Putih (potong kecil)
Cara Membuat:
1.Pak choy saya belah 2 dan rebus bagi masak atau setengah masak.
2.Untuk sos, saya masukkan sos tiram, secukup rasa dan tepung jagung.
3.Masukkan air kosong. Sukatan agak-agak banyak mana kita nak siram sos nanti. Bancuhan ni kalau sos tiram tak cair elok pun tak apa, nanti atas api, akan jadi elok.
4.Ini pak choy yang dah direbus. Susun cantik-cantik dalam mangkuk.
5.Tumis bawang putih yang dipotong dadu kecil.
6.Dah kuning bawang putih, masukkan bancuhan tadi kacau hingga pekat sikit. Tuang atas brocoli atau pak choy.
Petua Dapur: Wanita Ini Kongsi Cara Mudah Buang Kimia Lilin Brokoli Hanya Guna 3 Bahan!
Elok Sangat La Makan Brokoli Mana Tahu Mak Mak Boleh Jauhkan Penyakit Kanser
MW: Resipi Brokoli/ Pak Choy Sos Tiram ni memang paling mudah nak buat dan sangat sedap. Rupanya kena letak sikit tepung jagung untuk pekatkan kuah.Boleh cuba resipi ini nanti.
Sumber: Suzana Saad
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Pelajar tingkatan tiga jatuh asrama kritikal, ibu rayu doa orang ramai anak kembali pulih. Tiada yang lebih menyakitkan daripada melihat darah daging sendiri terbaring...