Sedapnya makan kuih lama, Lompang Pandan yang lemak manis dan lembut. Nak buat pun mudah, bahan-bahannya tak banyak pun. Namun nak buat kuih lompang berlekuk dalam bahagian tengah atau ‘Lesung Pipit’ yang cantik ada caranya. Pastikan sewaktu mengukus api dapur kena kuat barulah jadi.

Inilah tip dan resipi yang dikongsikan oleh Puan Siti Hadirah sebagai rujukan;

“Lompang pandan aka si lesung pipit. Ada yang suka tak kuih ni?”

Bahan-Bahan:

1½ cawan tepung beras
2 cawan air daun pandan
½ cawan gula(nk manis boleh tambah)
1 sdb tepung jagung
1 sdk air kapur
pewarna hijau

Cara Membuat:

1. Blender semua bahan sehingga sebati.
2. Tuang ke dalam bekas lain.
3. Panaskan air kukusan sehingga mendidih.
4. Acuan sapu sedikit minyak, kukus acuan dulu selama 2-3 minit.
5. Kemudian tuang adunan, kukus selama 15 minit menggunakan api besar.

Lompang Pandan ‘Lesung Pipit’ Cantik, KUKUS Api Kena KUAT Baru Jadi!

IKLAN

Tips Ekstra!

Sewaktu dikukus pastikan penutup pengukus dibalut kain. Nak bagi lesung pipit kuih dalam macam ni api kena kuat baru jadi.

Lompang Pandan ‘Lesung Pipit’ Cantik, KUKUS Api Kena KUAT Baru Jadi!

IKLAN

Selamat Mencuba!

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:
Kuih Puteri Ayu Lembut Gebu Guna Sukatan Cawan Dapat 45 Biji
Kuih Sagu Keras Berbiji Putih, JANGAN Cuci Banyak Kali, Kena KUKUS!

MW: Macam ni rupanya tip nak buat kuih lompang pandan ‘lesung pipit’ yang cantik. Boleh cuba buat nanti, sesuai sangat untuk hidangan minum petang.

Sumber: Siti Hadirah

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI