pokok ketapang

Kalau Hakak-hakak biasa keluar masuk IKEA, confirm akan nampak pokok FIDDLE FIG LEAF atau nama Melayu pokok ketapang ini di bahagian pokok bunga. Eh, pokok ini bukan biasa-biasa tau, kalau letak dalam rumah punyalah berseri jadinya.

Tambah pula kalau mak-mak lagakan dengan pasu putih, cuba buat! Tetapi untuk jaga pokok ketapang, kenalah ikut tip yang Puan Yatie Mawar kongsikan kali ini…

Bawah ni ada penjagaan FIDDLE FIG LEAF.

CARA PENJAGAAN POKOK KETAPANG

Tip ini mungkin mengambil kira penjagaan yang teliti sehingga menghasilkan pokok yang gebu lagi meninggi. Heh.

IKLAN

Berikut saya gabungkan beberapa tip setelah bertanya, google dan membaca di beberapa group dekorasi tentang penjagaan pokok fiddle.

1. PENCAHAYAAN

Fiddle fig memang terkenal sebagai indoor plant. Maka kedudukannya adalah di dalam rumah. Daunnya yang lebar dan kehijauan memang menarik bila di gabungkan dengan tema putih, natural ala-ala scandinavian gitew. Maka, bila semua putih dan pine, splash with green. Wallah! Memang kebabom.

IKLAN

So indoor plant bukan bermaksud fiddle ni puteri lilin. They still need the sunlight. Maksudnya, indirect sunlight ye puan puan. Letak kan di tepi tingkap, bukan di bawah pancaran matahari nan bersinar. Boleh letak bawah porch, tepi tingkat dan sewaktu dengannya. Tapi kalau kedudukan pokok tu tak langsung terkena sinaran matahari, sila lah bawa dia keluar sesekali melihat dunia luar. Dia memang perlukan kebebasan duniawi.

2. AIR

Water intake fiddle fig yang sangat perlu di ambil kira ia bukan HARI HARI. yeah. Bukan hari-hari. Pokok macamni banyak berpuasa. Hanya perlukan air secawan sahaja sudah mencukupi utk 3-4 kali seminggu. Jenguk-jenguk lah dia dan lihat tanahnya. Kering ke tidak? Dan jangan la terlebih air, bila terlebih air, akarnya akan membusuk lalu menyembah bumi.

IKLAN

3. BAJA

Pokok macamni pun perlu dibaja. Tak perlu selalu. Sesekali dlm seminggu atau 2 minggu sekali. Tapi ada customer saya boleh kata selalu bagi minum air beras. Woww! Katanya pokok dia dah makin meninggi. Wah penasik betul fiddle ni kan?! Ingat orang je suka nasi. Kahkah. So boleh cuba tips tu jugak. Sesekali bagi dia baja air cucian beras ya?

4. BELAI

Eh ngada-ngada nya ko fiddle. haha. Belai tu bukan macam belai kucing. Maksudnya, bila ada daun yang mula kekuningan. Sila la buangkan ia terus supaya tak merebak wabak nya tu. Selalulah potong dahannya bila nampak rosak supaya tumbuh pucuk baru ( ini kalau pokok dah membiak besar lah ). So daun rosak buang. Nanti dia akan sentiasa bertunas. Gitew

5. LAP

Selalu daun pokok ni berhabuk bila letak di dalam rumah (itu tanda umah banyak habuk, rumah aku kah?), maka rerajin la lap daunnya menggunakan kain lembab supaya dia bersinar kembali dan boleh bernafas dengan lebih baik. Kalau tak, tersumbat lah hidungnya untuk bernafas, lalu potensi untuk mati menyembah bumi amatlah tinggi. Lap juga dengan minyak letak pada tisu dan lap. Pokok akan jadi berkilat.