Ikutkan nafsu buruk padahnya

Dek kerana nafsu, segala kemahuan hati dituruti. Suraya Muhamad (bukan nama sebenar) bukanlah lagi asing di kalangan sahabat-sahabatnya, dia seorang wanita yang berjaya dan juga baik hati. Namun tidak ramai tahu kisah silamnya.

Dia sebenarnya seorang lelaki yang pernah menjalani pembedahan untuk menukar jantina. Di sebalik kejayaan yang dikecapi, Suraya kini terasa menyesal atas keterlanjurannya, lantaran terlalu mengikut nafsu. Tetapi untuk berpatah balik itu bukan satu perkara yang mudah buat Suraya.

Lagi pula dirinya diambang kekayaan, kemewahan serta dikenali ramai. Jadi Suraya tidak mahu meninggalkan semua itu biar pun ibunya berkali-kali untuk dirinya berubah.

Baginya biarlah masa yang menentukan, lagi pun dia masih muda dan sihat. Suraya juga sering memperuntukkan sebahagian daripada keuntungan untuk disedekahkan kepada fakir miskin dan anak yatim.

Siapalah kita untuk menidakkan takdir Ilahi, dalam sebuah majlis gilang-gemilang, Suraya diserang sakit jantung ketika sedang menyampaikan ucapan di pentas. Dia rebah sebelum menghembuskan nafas terakhir di situ juga. Tatkala mendapat perkhabaran itu, ibunya paling hiba kerana mengenangkan nasib dan balasan yang bakal diterima anaknya kerana dijemput Ilahi sebelum sempat bertaubat.

Petugas yang menguruskan jenazah kala itu juga berdebar apabila diberitahu Suraya atau nama sebenarnya Sulaiman telah menjalani pembedahan tukar jantina. Tetapi berpegang kepada amanah yang diberikan, petugas tersebut menjalankan amanah tersebut dengan berhati-hati sehinggalah semuanya selesai.

Sebenarnya, siapa yang patut melaksanakan menguruskan jenazah seorang lelaku muslim yang menukar jantina adalah jenazah tersebut hendaklah diuruskan mengikut jantina asalnya dan diuruskan oleh warisnya atau pihak berkuasa agama.

Oleh itu, sedari awal pihak berkuasa agama menerangkan segala penerangan secara terperinci kepada keluarga Suraya. Selain petugas agama, waris jenasah dan ibunya memang turut serta dalam urusan memandikan dan mengkafankan jenazah.

Jangan Terlalu Ikutkan Nafsu, Kelak Buruk Padahnya Pabila Jenazah Bertukar Jadi Hitam

Hati Ibu Paling Kecewa

Setelah semuanya bersedia, petugas mengangkat jenazah ke tempat mandi yang disediakan. Mulanya, kain diambil bagi menutupi seluruh badannya sebelum semua pakaian ditanggalkan untuk urusan memandikan jenazah.

Kulit putih mulus si mati tiba-tiba bertukar warna dan keseluruhan tubuh jenazah menghitam secara perlahan-lahan. Sang ibulah yang paling terkesan tatkala mayat berubah warna.

IKLAN

Sudah tentu sang ibu merasa kecewa apabila anak yang dikandung sembilan bulan sanggup melakukan perbuatan terkutuk tersebut biar pun telah beberapa kali menasihati anaknya. Tetapi sang ibu tampak seakan-akan tahu dan dapat menerima balasan yang ditimpakan kepada anaknya.

Walaupun suasana sedih dn hiba, masing-masing diam dalam melakukan tugas masing-masing. Tetapi dari jauh kelihatan, air mata si ibu tidak henti-henti mengalir. Ternyata tidak terhenti di situ sahaja, ketika petugas ingin membuang atau mengeluarkan najis sekali lagi mereka diuji.

Ternyata bukan sekadar tubuhnya bertukar kehitaman secara perlahan-lahan apabila dimandikan, sekali lagi petugas yang diamanahkan untuk memandikan jenazah diuji. Ketika mereka ingin melakukan istinjak ke atas jenazah, najisnya keluar cukup banyak sehingga seorang petugas terpaksa berhenti seketika sebelum meminta sahabatnya mula menyambung tugasnya.

Kelihatan najisnya seperti tidak mahu berhenti. Yakin apabila segalanya dikeluarkan, pihak petugas menyucikan jenazah seperti biasa, tidak lama keluar pula air kekuningan keluar dari[pada tubuhnya, manakala dari kemaluannya pula keluar nanah.

Sekali lagi sang ibu menangis teresak-esak sebelum dalam diam dia mendoakan pada Allah agar meringankan azab anaknya. Berkali-kali dia memohon agar Allah mengampunkan dosa-dosa anaknya yang amat disayangi. Tetapi sang ibu terus kuat dan kelihatan perlahan-lahan dirinya menyentuh setiap inci tubuh anaknya hinga urusan memandikan jenazah selesai.

Setelah selesai memandikan dan mewudhukkkan jenazah, jenazah ditutp keseluruhan tubuhnya dengan kain kafan. Namun tiba-tiba kain yang menutupi jenazah Suraya ditiup angin entah dari mana, Allah Maha Besar, segala yang berada di situ dapat melihat keadaan jenazah yang mereput tiba-tiba serta buah dada palsunya turut mengecut.

Semoga Menjadi Iktibar

IKLAN

 Disebabkan kejadian tersebut turut disaksikan oleh sahabat-sahabat Suraya yang memilih cara hidup bebas sepertinya, jadi petugas agama mencuri peluang yang ada untuk memberi peringatan kepada mereka.

Kesemuanya kelihatan takut dan ada yang menangis melihat segala yang berlaku kepada sahabat mereka, Suraya. Harapnya mereka kesemuanya mendapat hidayah daripada Allah SWT atas segala yang berlaku. Sesungguhnya setiap apa yang berlaku pasti ada hikmah di sebaliknya.

Selain menguji kesabaran dan ketakwaan pengurus jenazah tetapi dalam masa yang sama Allah ingin kisah dan balasan yang berlaku pada si mati menjadi iktibar kepada umatnya yang masih hidup. Di samping harus diingat, pertukara jantina dari elkai kepada wanita atau sebaliknya, melalui pembedahan adalah hara, dari segi syarak.

 

 

 

 

IKLAN