Suami Akan Lepaskan Asalkan Saya Jadi Pak Turut ’Tanggung Semua Hutang Dia & Jangan Tuntut Nafkah’ Kecuali..

Bukan semua perkahwinan yang dibina atas dasar kasih sayang akan berakhir dengan bahagia. Ada yang putus ditengah jalan. Paling pedih bila dah bergolak bagai, ketika dalam proses penceraian, isteri tidak tahu akan haknya yang sebenar.

Suami mula putar belit kenyataan. Dan disebabkan tidak tahan menanggung hubungan yang menekan, isteri rela membiarkan diri dimakan janji-tekanan emosi yang suami kejam ciptakan.

Inilah kisah benar yang berlaku pada Puan Suraya (Mingguan Wanita tidak mendedahkan identiti sebenar beliau atas dasar keselamatan). Beliau berkongsi cerita dengan kami. Mahu agar kisah hidupnya menjadi pengajaran untuk kaum wanita di luar sana.

Saya Tanggung Semua Hutang Suami

Saya mula ke Mahkamah Syariah sejak 2015 dengan 3 tuntutan iaitu tuntutan cerai. Kes berlanjutan hampir setahun kerana bekas suami enggan menceraikan. Dia akan melepaskan dengan syarat saya perlu menandatangani surat bahawa saya perlu menanggung hutang yang dibuat atas nama saya (pinjaman perniagaan dan motorsikal besar). Saya juga tak boleh membuat apa-apa tuntutan kecuali nafkah anak-anak.

IKLAN

Anak-anak bersama saya seramai 4 orang. Tanpa pekerjaan dan wang ringgit, ditambah dengan kunjungan agensi penuntut hutang menyebabkan saya setuju dengan perjanjian itu. Asalkan saya dilepaskan dan saya boleh bekerja. Sepanjang kes berlangsung, saya lihat betapa ramai kes wanita yang ingin bercerai tapi terpksa melalui proses yang sangat panjang.

Saya menangis lihat keperitan mereka. Kemudian kes saya teruskan dengan tuntutan hak jagaan anak-anak. Suami guna peguam swasta dan saya guna peguam Biro setelah disuruh oleh hakim. Peguam Biro sangat pasif.

IKLAN

Surat sampai selalu lewat, kes tertangguh dan macam-macam lagi perlu saya hadapi. Tapi saya tiada pilihan. Alhamdulillah anak-anak dapat dekat saya. Saya buat tuntutan kerana bekas suami tidak akan beri nafkah anak-anak selagi tidak diputuskan mahkamah.

Masih Berjuang Sara Anak-anak Sendiri

Sekarang hanya tinggal kes tuntutan nafkah anak-anak. Sudah berlarutan masuk tahun ke-3. Saya masih berjuang untuk menyara sendiri anak-anak dengan tiada kelengkapan asas, tiada rumah, berhimpit di ruang sempit menumpang di rumah ibu, seorang ibu tunggal.

Sekarang saya tahu sebenarnya keadilan untuk wanita tidak wujud bila bermain dengan kerenah birokrasi. Banyak kemudahan untuk lelaki, memudahkan poligami dan lain lain tapi perundangan tidak memberatkan hak terhadap nyawa-nyawa yang tidak berdosa.

IKLAN

Saya perhatikan minda pendukung undang-undang dan saya harap secanggih bangunan Mahkamah Syariah suatu hari nanti. Saya ingin pesan pada semua wanita, dunia sekarang bukan zaman untuk bergantung pada sesiapa terutamanya lelaki.

Pastikan hak-hak kita dalam rumahtangga dipenuhi. Jangan jadi macam saya. Berpelajaran tinggi tapi dipaksa belajar dengan janji-janji manis hingga akhirnya tahun ke-16 saya nekad untuk bercerai.

Dipukul dan hak tidak diberi, malah terpaksa menanggung hutang bekas suami dengan anak-anak seramai 4 orang. Saya yakin bukan saya seorang melalui trauma ini.

Kita perlu support sesama wanita. Ajar anak perempuan berdikari dan ajar anak lelaki agar tidak menganiaya wanita kerana itu sahaja yang mampu kita buat. Kita tidak mampu mengubah masyarakat.

Saya harap kisah ini membuka mata wanita di luar sana.

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI