Fitrahnya biologi seorang wanita mempunyai rahim untuk proses mengandung dan melahirkan anak. Namun tak semua wanita bertuah. Ada yang diberikan ujian dilahirkan tanpa mempunyai rahim sendiri, sekaligus meleburkan impian untuk mempunyai zuriat sendiri.

Kisah sebaliknya bagi wanita ini. Walaupun dilahirkan tanpa rahim, wanita di Amerika Syarikat ini mampu memiliki anak kandung.

Itulah keajaiban bagi Jennifer Gobrecht, yang memiliki zuriat menerusi pemindahan rahim sebelum disahkan hamil dan melahirkan bayi itu Januari lalu.

Sindrom Mayer Rokitansky Kuster Hauser (MRKH)

Jennifer, 34, dari Pennsylvania menghidap sindrom Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser, iaitu masalah kongenital yang berlaku dalam setiap daripada 14,500 wanita.

Katanya, dia tidak menyedari sebarang kelainan pada dirinya sehingga tidak datang bulan ketika usia mencecah 17 tahun sebelum didiagnos penyakit itu.

“Segalanya berubah apabila saya terbaca pencarian Hospital of the University of Pennsylvania pada 2017 untuk calon penerima sukarela membuat pemindahan rahim dalam projek penyelidikan klinikal mereka.

IKLAN

“Permohonan saya diterima selepas melepasi kriteria termasuk calon mesti berusia 21 hingga 40 tahun, memiliki buah pinggang normal, bukan perokok dan mandul,” katanya.

Pelbagai Rintangan & Risiko Dilalui

Wanita itu berkata, bukan mudah baginya dan suami mendapatkanzuriat. Menurutnya, pelbagai rintangan dan risiko perlu dilalui.

“Doktor mendedahkan risiko prosedur termasuk pendarahan dan jangkitan, tetapi saya mahu mencuba kerana mahu membantu wanita lain.

“Saya menjalani pemindahan rahim selama 10 jam pada 1 Mei 2018 dan mengambil masa enam bulan untuk sembuh sebelum embrio ‘dimasukkan’ ke dalam rahim.

IKLAN

“Kami tidak mampu menahan air mata selepas disahkan hamil, rasa macam tidak percaya sebelum melahirkan anak itu Januari lalu secara pembedahan,” katanya seperti dipetik Daily Mirror.

Wanita Lahir TANPA Rahim, Berjaya Hamil & Lahirkan Zuriat Sendiri

Wanita Senasib Masih Ada Harapan

Katanya, dia mahu berkongsi kisahnya untuk membuktikan ada harapan untuk wanita senasibnya.

IKLAN

“Saya berterima kasih kepada penderma asing itu yang menjadikan impian saya tertunai,” katanya.

Jennifer adalah wanita ketiga di dunia mampu melahirkan anak selepas melalui prosedur berkenaan.

Baca Lagi Di Sini:
Wanita MRKH Lahir Tanpa Rahim, Berdepan Stigma Masyarakat Dugaan Paling Besar

MW: Rezeki wanita ini walaupun tidak mempunyai rahim sendiri, namun akhirnya mendapat cahayamata dan bergelar ibu, setelah menjalani pemindahan rahim. Yang penting jangan putus harapan.

Sumber: Hmetro

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI