Sebenarnya ada cara yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar ia kekal segar dan tahan lebih lama. Bukan apa, setiap sayur-sayuran ada jenisnya dan cara simpanan yang tersendiri. Barulah ia tidak mudah rosak, sekaligus mengelakkan pembaziran.
Menerusi perkongsian oleh Dr Hani Mynis, yang pernah mempunyai pengalaman bekerja di bahagian sayur dan kaunter timbang pasaraya, beliau kongsikan panduan lengkap untuk menyimpan sayur-sayuran yang beliau praktikkan.
Berikut merupakan antara perkongsian beliau sebagai panduan mak-mak semua;
Rutin mingguan : Prepping sayur
“Hani dulu pernah kerja sekejap dekat bahagian sayur dan kaunter timbang di Econsave so dari situ Hani perhatikan cara pasaraya untuk kekalkan kesegaran sayur jualan dan Hani adapt the same method in my kitchen.”
Semalam hani dah share tips nak pilih sayur kan, ni hani share cara untuk kekalkan kesegaran sayur supaya boleh tahan sekurangnya cukup untuk menu seminggu.
Beberapa #tipshanimasak2 yang penting dan perlu dibaca sebelum nak mula prepping.
1. Sayur Berdaun Masak Awal
Kalau kita teringin nak makan lauk sayur berdaun macam kangkung goreng belacan ke, pucuk manis masak lemak ke, bayam goreng ke; Masa kita planning untuk menu seminggu pastikan kita masak lauk-lauk sayur tu hari pertama atau kedua lepas shopping day. Supaya sayur berdaun still hijau dan segar. Especially pucuk manis cepat je menguning nya lagi-lagi kalau tak store properly
2.Jangan Basuh Sayur Masa Simpan
Setiap sayur jangan dibasuh! Basuh bila nak guna sahaja. Kalau nak basuh boleh, basuh dan pastikan lap kering-kering before simpan. Pastikan sayur dalam keaddan kering bila nak disimpan
3. Sediakan Bahan-Bahan Untuk Penyimpanan
Benda yang kena ada masa nak prep, paling penting tisu dapur, ziplock bag dan lots of tipuware (bonus : aluminium foil dan plastic wrap)
#Tipshanimasak2 lain utk prepping setiap sayur ada kat caption gambar
Ads
P/s : kalau ada sayur yang hani terlupa nak mention, feel free to ask
A.Jenis Sayur & Cara Penyimpanan
1.Cili (padi, merah dan hijau besar)
Masukkan dalam bekas bertutup, dilapikkan tisu kering, masukkan sebiji bawang putih (optional- hani pernah je terlupa nak letak, tahan jugak lah seminggu dua), ketahanan – 1-3 minggu.
2.Sayur berdaun (kangkung, sawi, bayam, kailan)
Lapik tisu kering dalam ziplock bag, masukkn sayur berdaun. Seal ziplock bag. Ketahanan utk kailan mungkin lama sikit (1-5hari) untuk yang lain (1-3 hari).
Simpan dalam ziplock bag yang dilapikkan tisu kering. Ketahanan 1-7hari, kecuali bendi (1-4 hari).
Dalam gambar Hani masukkan kacang peas dalam bekas pun boleh asalkan bertutup rapat; sebab kacang peas sikit je ziplock bag avaialable kat rumah besar. Jimat ziplock bag.
4.Kobis, kobis bunga
Balut dengan plastic wrap. Balut ketat-ketat gitu. Ketahanan 1-7hari.
5.Baby corn
simpan dalam bekas bertutup yng dilapik tisu kering (1-7 hari)
Ads
6.Batang saderi
Simpan dalam aluminium foil (ketahanan 1-2minggu)
7.Tomato
Simpan dalam bekas terbuka dilapikkan tisu dapur kering. Jangan ditutup sbb tomato keluarkan gas ethylene yang boleh cepatkan proses ripening tomato. Ketahanan (tomato kehijauan 1-2 weeks, tomato yang dah masak (1-7hari)
8.Daun-daun (kari, limau, sup, ketumbar, bawang)
Dalam bekas bertutup dilapikkan tisu kering
B.Teknik Balut dengan Plastick Wrap
Timun
Terung
Ads
C.Teknik Rendaman Dalam Air
Kunyit
Lengkuas
Halia
Serai
Lobak merah (kalau simpan mcm ni boleh tahan 1-2minggu)
Tauge (letakkan asam keping supaya elakkan tauge lebam)
Tauhu (air panas)
Rebung
Bunga kantan
Fishball (yang rebus bukan goreng) (dalam air panas)
#Tipshanimasak2 untuk halia sahaja
Bila dah rendam lama-lama dalam air bila kita keluarkan bekas dari peti ais untuk ambil halia,pastikan bekas (yang berisi halia lebih2) disimpan secept mungkin balik dlm peti, kalau 2-3 jam dibiarkan disuhu bilik dia akan lembik dan rosak. Untuk kunyit dan lengkuas takpe. Halia special sikit.
Kalau rajin boleh prep terus sayur macamni terus. Contohnya ni untuk sayur kobis goreng, tomyam sayur dan paprik. Tapi pstikan sayur yang dah dipotong macam ni digunakan dalam tempoh 4 hari gitu. Kalau lepas 4 hari, Untuk lobak mungkin tahan seminggu tapi kobis dan kobis bunga akan hitam-hitam kat tepi-tepi kobis dan kobis bunga tu.
Untuk kobis goreng tu, Hani masukkan je sebiji cili merah besar tanpa dihiris dulu takut nanti cili tu dah tak rangup masa nak masak.
Yang ni hani dah simpan 3 bulan.
Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah cuba tip yang dikongsikan bagi mengelakkan pembaziran akibat sayur cepat rosak berpunca daripada penyimpanan yang salah sebelum ini.
Melangkah masuk ke dalam restoran EATZ@Hong Kong penulis berasa bagaikan berada di Hong Kong. Penggemar makanan oriental ala Hong Kong kini tidak lagi sukar untuk menjejaki hidangan yang terkenal di kalangan masyarakat Kantonis, di Malaysia.
Dengan wujudnya cawangan pertama EATZ @Hong Kong yang mula beroperasi sejak Ogos lalu, lebih 100 Menu yang popular di kalangan masyarakat Kantonis Hong Kong dari zaman 50-an sekitar era British kolonial hingga era milenial pastinya menambat hati penggemar makanan ini.
Premis yang terletak di The Gardens Mall, Mid Valley ini juga menyediakan masakan Kantonis ala Hong Kong yang HALAL di Malaysia.
“Setiap individu mempunyai tafsiran tersendiri tentang masakan Hong Kong. Ada yang mengatakan ‘Egg Tart’, sementara yang lain mengatakan ‘Polo Bun’. Ada pula yang kata ‘Cheese Baked Rice’dan sememangnya apa yang mereka katakan itu semua adalah betul.
“Ini kerana, Hong Kong sejak dibawah zaman jajahan British sekitar tahun 50-an telah menyaksikan asimilasi budaya, termasuklah perubahan dalam Menu masakan harian mereka. Jadi, tidak menghairankan jika elemen ala British kita lihat terselit di mana-mana kafe atau kedai kopi sekitar Hong Kong dahulu kala” ujar Valerie Choo, Pengarah Urusan Simply Awesome Sdn Bhd, syarikat yang bertanggungjawab merekabentuk dan mentadbir restoran EATZ @ Hong Kong.
Menu Hong Kong Klasik dan Kontemporari
Diterajui oleh Ketua Chef, Kak Noor, anak kelahiran Terengganu, dengan lebih 10 kakitangan muda mahir di dapur, kemahiran kulinari pasukan ini mencakupi lebih 100 Menu terbaik Hong Kong. Apa yang pasti, menu tersebut sememangnya diakui tersenarai di dalam kategori kegemaran pelanggan.
Mendapatkan khidmat penasihat khas yang juga Chef Kreatif, Johnny Wong yang berasal dan membesar di Hong Kong, terhasillah pelbagai menu yang juga merupakan ‘signature dish’ seperti, CheeseBaked Chicken Cutlet with Rice, Satay Beef Rice, Curry Seafood Rice dan Australian Beef Striploin.
Juga hidangan ringan seperti Ms Souffle dan Egg Tart yang lazimnya menjadi pilihan utama masyarakat British dahulu. Tidak dilupakan hidangan klasik yang terkenal di kalangan masyarakat Hong Kong seperti Smoked Duck with Pumpkin Rice, Polo Bun with Truffle Scrambled Egg, Hong Kong Milk Tea, Hong Kong Ying Yong dan pemanis mulut Osmanthus Jelly & Red Bean Rice Pudding.
Antara menu yang disajikan..
Kekalkan Keaslian
Bagi mengekalkan keaslian dan kesahihan yang menepati piawaian rasa, Chef Kreatif Johnny memastikan pasukannya mendapat bimbingan intensif selama dua bulan sebelum EATZ @Hong Kong memulakan operasi. Amat mementingkan kualiti, Chef Kreatif Johnny turut memastikan bahawa bahan-bahan yang digunakan adalah daripada yang terbaik, segar, premium dan yang paling penting diiktiraf HALAL oleh pihak berkuasa tempatan mahupun luar negara.
“Bahan-bahan segar adalah kunci kepada proses pengeluaran kesemua Menu di EATZ @ Hong Kong sementara penggunaan dan pemilihan bahan mentah yang diiktiraf HALAL merupakan tarikan utama kepada pengunjung yang beragama Islam, mengetahui kesukaran mereka untuk mendapatkan masakan Kantonis ala Hong Kong yang HALAL di Malaysia”, tambah Valerie Choo lagi. Dekorasi dengan lukisan pemandangan di Hong Kong..
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
Biskut lemak atau cream crackers biasanya dimakan begitu sahaja atau lebih sedap dicicah dengan kopi, teh panas dan sebagainya. Namun kalau selalu makan begitu sahaja, jemu juga sebenarnya. Rupanya, biskut ini juga boleh dibuat puding.
Jadi kalau ada biskut lemak dekat rumah tu, tak habis-habis makan, mak-mak boleh cuba resipi puding yang dikongsikan oleh Puan Dhia Azlinda ini. Cukup mudah nak buatnya hanya guna 3 bahan. Rasanya pula sangat sedap, lembut dan lemak manis. Orang tua dan anak-anak pun sesuai sangat makan.
Berikut perkongsian resipi yang dikongsikan;
“Puding 3 bahan je..dalam rumah nih biskut cracker tak laku..dulu-dulu biskut nih yang laku kalau hujan cicah kopi mesti licin. Budak-budak sekarang tak nak makan.Bila balik rumah mak tok, Bukan main depa makan.Nak bagi habis cepat ibu depa wat puding crackers.”
Ini resepinya:
Puding Biskut Cream Crackers
Bahan-Bahan:
20-24 keping biskut cream cracker (tak kesah guna brand apa)
4 biji telur gred A atau B
1/2 Cawan susu pekat ( Nak manis lebihkan sikit)
* Loyang saiz 6
Cara Membuat:
1.Panaskan pengukus dahulu.
2.Rendamkan biskut ke dalam air tapis sehingga kembang. Selepas itu tos kan.
3.Blendkan telor, susu pekat dan biskut sampai halus.
4.Bahagikan adunan kepada 2 letakkan warna. Macam linda 1 bahagian letak serbuk koko.
5.Kukus selapis demi selapis sehingga habis.Lapis pertama 5 minit yang akhir sekali 10 minit.
Siap! Selamat Mencuba.
MW:Menariknya resipi puding biskut cream crackers ni. Hanya guna 3 bahan je, nak buat pun mudah sangat. Sesuai buat untuk minum petang untuk anak-anak dan keluarga. Mak-mak kena cuba buat sendiri di rumah nanti. Rasa lemak manis, lembut lagi sedap makan waktu sejuk-sejuk.
Kuih bihun madu ini, selalunya boleh dijumpai ketika majlis kenduri kendara dikampung-kampung.Kuih ni boleh dikatakan macam ‘adik beradik’ kuih cakar ayam dari segi cara membuatnya. Bihunnya tak perlu dicelur mahupun direndam terlebih dahulu, boleh terus dibuat barulah menjadi dan rasanya rangup, manis-manis buah.
Boleh cuba resipi Bihun Cakar Madu seperti yang dikongsikan oleh Puan Ida Zaida ini.
Buatkan bihun cakar madu untuk anak-anak. Buat 1 paket bihun, banyak juga dapat. Rasa rangup dan manis-manis buah je. Ni resepinya:
Bahan-Bahan:
1 cawan air
1 cawan gula
1 plastik bihun
1 tutup pewarna
1kg Minyak Masak (untuk menggoreng)
Cara Membuat:
1. Masukkan air dan gula ke dalam kuali, kacau sampai air gula menggelegak.
3. Kacau lagi sampai warna dan bihun bersalut rata.
4. Bila dah bersalut elok,boleh angkat letak dalam dulang atau apa-apa bekas.
5. Panaskan minyak dalam kuali. Bila minyak dah panas,ambil sedikit bihun, goreng sekejap dan masukkan dalam apa-apa acuan.
6. Saya masukkan dalam gelas plastik dan tekap..(part menekap ni kena cepat-cepat sebab dia takkan melekat kalau dah sejuk).Ni cawan yang saya guna untuk tekap. Tak kisah cawan apa-apa pun janji plastik,lepastu sama saiz.
Siap!
Selamat mencuba!
Ni link video saya sertakan sekali mudah tiru,senang faham bila tengok video ni.
Mingguan Wanita: Ringkas je nak buat kuih Bihun Cakar Madu ni. Memang sedap, rangup dan rasa manis-manis buah je.Tak perlu celur atau rendam dulu bihunnya.
Black hadiahkan kereta mewah idaman isteri. “Kadang-kadang kita terlalu mencari yang sempurna, sampai terlupa untuk hargai yang selalu ada di sisi” Inilah ungkapan penuh...