Sebenarnya ada cara yang betul untuk menyimpan sayur-sayuran yang dibeli agar ia kekal segar dan tahan lebih lama. Bukan apa, setiap sayur-sayuran ada jenisnya dan cara simpanan yang tersendiri. Barulah ia tidak mudah rosak, sekaligus mengelakkan pembaziran.
Menerusi perkongsian oleh Dr Hani Mynis, yang pernah mempunyai pengalaman bekerja di bahagian sayur dan kaunter timbang pasaraya, beliau kongsikan panduan lengkap untuk menyimpan sayur-sayuran yang beliau praktikkan.
Berikut merupakan antara perkongsian beliau sebagai panduan mak-mak semua;
Rutin mingguan : Prepping sayur
“Hani dulu pernah kerja sekejap dekat bahagian sayur dan kaunter timbang di Econsave so dari situ Hani perhatikan cara pasaraya untuk kekalkan kesegaran sayur jualan dan Hani adapt the same method in my kitchen.”
Semalam hani dah share tips nak pilih sayur kan, ni hani share cara untuk kekalkan kesegaran sayur supaya boleh tahan sekurangnya cukup untuk menu seminggu.
Beberapa #tipshanimasak2 yang penting dan perlu dibaca sebelum nak mula prepping.
1. Sayur Berdaun Masak Awal
Kalau kita teringin nak makan lauk sayur berdaun macam kangkung goreng belacan ke, pucuk manis masak lemak ke, bayam goreng ke; Masa kita planning untuk menu seminggu pastikan kita masak lauk-lauk sayur tu hari pertama atau kedua lepas shopping day. Supaya sayur berdaun still hijau dan segar. Especially pucuk manis cepat je menguning nya lagi-lagi kalau tak store properly
2.Jangan Basuh Sayur Masa Simpan
Setiap sayur jangan dibasuh! Basuh bila nak guna sahaja. Kalau nak basuh boleh, basuh dan pastikan lap kering-kering before simpan. Pastikan sayur dalam keaddan kering bila nak disimpan
3. Sediakan Bahan-Bahan Untuk Penyimpanan
Benda yang kena ada masa nak prep, paling penting tisu dapur, ziplock bag dan lots of tipuware (bonus : aluminium foil dan plastic wrap)
#Tipshanimasak2 lain utk prepping setiap sayur ada kat caption gambar
Ads
P/s : kalau ada sayur yang hani terlupa nak mention, feel free to ask
A.Jenis Sayur & Cara Penyimpanan
1.Cili (padi, merah dan hijau besar)
Masukkan dalam bekas bertutup, dilapikkan tisu kering, masukkan sebiji bawang putih (optional- hani pernah je terlupa nak letak, tahan jugak lah seminggu dua), ketahanan – 1-3 minggu.
2.Sayur berdaun (kangkung, sawi, bayam, kailan)
Lapik tisu kering dalam ziplock bag, masukkn sayur berdaun. Seal ziplock bag. Ketahanan utk kailan mungkin lama sikit (1-5hari) untuk yang lain (1-3 hari).
Simpan dalam ziplock bag yang dilapikkan tisu kering. Ketahanan 1-7hari, kecuali bendi (1-4 hari).
Dalam gambar Hani masukkan kacang peas dalam bekas pun boleh asalkan bertutup rapat; sebab kacang peas sikit je ziplock bag avaialable kat rumah besar. Jimat ziplock bag.
4.Kobis, kobis bunga
Balut dengan plastic wrap. Balut ketat-ketat gitu. Ketahanan 1-7hari.
5.Baby corn
simpan dalam bekas bertutup yng dilapik tisu kering (1-7 hari)
Ads
6.Batang saderi
Simpan dalam aluminium foil (ketahanan 1-2minggu)
7.Tomato
Simpan dalam bekas terbuka dilapikkan tisu dapur kering. Jangan ditutup sbb tomato keluarkan gas ethylene yang boleh cepatkan proses ripening tomato. Ketahanan (tomato kehijauan 1-2 weeks, tomato yang dah masak (1-7hari)
8.Daun-daun (kari, limau, sup, ketumbar, bawang)
Dalam bekas bertutup dilapikkan tisu kering
B.Teknik Balut dengan Plastick Wrap
Timun
Terung
Ads
C.Teknik Rendaman Dalam Air
Kunyit
Lengkuas
Halia
Serai
Lobak merah (kalau simpan mcm ni boleh tahan 1-2minggu)
Tauge (letakkan asam keping supaya elakkan tauge lebam)
Tauhu (air panas)
Rebung
Bunga kantan
Fishball (yang rebus bukan goreng) (dalam air panas)
#Tipshanimasak2 untuk halia sahaja
Bila dah rendam lama-lama dalam air bila kita keluarkan bekas dari peti ais untuk ambil halia,pastikan bekas (yang berisi halia lebih2) disimpan secept mungkin balik dlm peti, kalau 2-3 jam dibiarkan disuhu bilik dia akan lembik dan rosak. Untuk kunyit dan lengkuas takpe. Halia special sikit.
Kalau rajin boleh prep terus sayur macamni terus. Contohnya ni untuk sayur kobis goreng, tomyam sayur dan paprik. Tapi pstikan sayur yang dah dipotong macam ni digunakan dalam tempoh 4 hari gitu. Kalau lepas 4 hari, Untuk lobak mungkin tahan seminggu tapi kobis dan kobis bunga akan hitam-hitam kat tepi-tepi kobis dan kobis bunga tu.
Untuk kobis goreng tu, Hani masukkan je sebiji cili merah besar tanpa dihiris dulu takut nanti cili tu dah tak rangup masa nak masak.
Yang ni hani dah simpan 3 bulan.
Semoga perkongsian ini bermanfaat. Mak-mak bolehlah cuba tip yang dikongsikan bagi mengelakkan pembaziran akibat sayur cepat rosak berpunca daripada penyimpanan yang salah sebelum ini.
Ini cara paling mudah nak buat kek tiramisu versi bajet. Tak perlu sampai nak bakar-bakar kek span bagai. Dengan 6 bahan ini dah boleh jadi kek tiramisu yang boleh dimakan terus dalam cawan.
“Kalau tak pandai buat spongecake, boleh pakai kek Apollo macam dalam gambar. Buang intinya yang nipis tu. Tak buang pun tak apa. Pakai biskut Marie pun boleh.
“Senang betul. Tak ada lagi alasa tak mahu buat.” Ini perkongsian resepi kek Tiramisu daripada Iraqis Galfreda.
Tambahnya, hidangan ini juga best buat minum petang. “Sambil lepak dengan husben lepas balik dari kerja pun okay banget.”
Peralatan Yang Digunapakai
Kebanyakannya memang ada di rumah punkan? Tak perlu yang heavy duty. Kita kan buat dalam skala kecil ja untuk makan di rumah.
Bahan-bahan Kek Tiramisu Versi Bajet
250 gram cream cheese( pastikan suhu bilik) *a
4 sudu makan Gula caster *a
2 senduk susu cair *b
APOLLO layer cake (plastik merah) @ biskut Marie
Serbuk koko untuk di ayak di setiap lapisan
Min kaffe + air untuk melarutkan
Cara-cara
1. Pukul bahan (a) sehingga sebati (tiada ketulan).
2. Masukkan bahan (b) sehingga lembut.
3. Alihkan adunan cheese ke tepi. Kita susun Apollo & cream cheese plak k?
4. Larutkan Min kaffe @ 3 in 1 & neskefe pun boleh + air suam. Ini untuk kita rendamkan Apollo kita kejap sebelum susun dalam bekas comel.
5. Susun layer by layer seperti dalam gambar (rujuk video).
Mudah je rupanya nak buat sos tomato sendiri yang bebas pengawet tiruan tapi rasanya sama macam beli di kedai. Hanya guna tiga bahan je iaitu tomato, gula dan cuka.Sos tomato ni biasanya dijadikan sos pencicah untuk anak-anak, rasa masam, manis dan pedas.Makanan untuk anak-anak ni eloklah mak-mak buat sendiri, lebih terjamin kebersihannya, bebas pewarna tiruan dan lebih menjimatkan.
Berikut resipi untuk buat sendiri sos tomato yang dikongsikan oleh Puan Sumaiyah Abdullah sebagai rujukan mak-mak;
“Rasanya dah setahun tak beli sos tomato. Alhamdulillah boleh buat sendiri je sos tomato. Senang sangat. Guna 3 bahan je. Yang penting bebas dari aditif atau pengawet tiruan.”
Bahan-Bahan :
5-6 biji Tomato Masak Ranum
3 sudu besar Gula
3 sudu besar Cuka
1.Pilih tomato yang masak ranum macam merah mak ngah kau. ? Kemudian terjunkan tomato tadi dalam periuk berisi air sampai tenggelam.
2.Rebus tomato tadi sehingga pecah kulit. Lebih kurang 5 minit macam tu la.
3.Kemudian korang kupas kulit tomato yang terkeluar tadi.
4.Isi kan dalam blender mahal korang. Tak perlu masukkan air.
5.Kisar lebih kurang 3 minit pun dah cukup.
6.Tapis guna penapis santan untuk asingkan biji tomato dan masukkan terus ke dalam periuk. Kemudian masak sehingga sedikit pekat sebelum masukkan gula dan cuka. Ingat, kena sentiasa kacau supaya tidak berkerak.
7.Tadaa. Lebih kurang 30 minit dah siap sos tomato kita. Anak-anak nak cicah ayam goreng boleh. Mak-mak pulak nak buat masak merah pun boleh.
Dah siap, sebijik rasa macam sos tomato dalam botol yang dekat kedai tu.
Menu petang yang paling syok buat adalah sajian yang mampu pikat hati anak-anak dan suami. Lagi cun kalau bahannya cuma guna 3 bahan utama, ok jom godek resepi istimewa yang dikongsikan oleh Puan Zakiah Halim ini…
Siapa nak resipi?
Sesuai sangat untuk ibu-ibu hebat.
Anak-anak pun mudah tertarik lihat hasilnya. Bentuk ros yang comel dan cantik.
Resipi ini dapat hasilkan sekitar 6 biji bunga ros.
Cara-caranya boleh tengok di gambar ya!
Bahan-bahannya:
1 keping roti paratha- saya guna roti paratha Tishas
Sosej secukupnya
1 biji telur
Ya! 3 bahan sahaja. Mudahkan?
Cara Membuat:
1. Saya guna roti paratha Tishas. Roti paratha ini berasaskan pastri. Lembut sahaja kejadiannya. Hasilnya pasti memikat hati. Sedap sangat!
2. Hiris nipis sosej. Ikut keperluan. Jika nak buat banyak, hirislah banyak.
3. Hiris jalur roti paratha, anggaran kedalaman tray.
4. Susun hirisan sosej sepanjang jalur. Gulungkan dari satu hujung.
Rangup di luar, lembut di dalam. Tambah mayonis dan sos atau makan begitu sahaja pun boleh.
Selamat mencuba!
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi, MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
RM175 sebulan belanja barang basah, isteri kongsi tip jimat makan sekeluarga. Di kala ramai yang mengeluh harga barang dapur naik melambung, seorang isteri, Nabila ...