Mudah je sebenarnya mak-mak nak senangkan kerja masak memasak ni, ada trik tertentu yang boleh dicuba antaranya menggunakan pes masakan yang dibuat sendiri.Melalui perkongsian oleh Wan Muhammad Hafiz Satar, beliau ajar cara mudah buat 2 pes masakan yang boleh digunakan sebagai bahan asas untuk masak macam-macam menu.Yang paling penting ia senang, cepat dan yang paling penting sedap. Bukan apa selalunya kerja memasak ni jadi lambat bila bab nak kupas bawang, kisar cili dan sebagainya.

Berikut antara perkongsian beliau yang mak-mak boleh cuba ikut.

#ResepiDisertakanDibawah

Bahan asas untuk bekal ke sekolah anak tiap-tiap pagi.. Style saya, saya buat PES siap-siap. Pagi-pagi takde la lorat nak kupas bawang nak tumbuk cili bagai, just masukkan dalam kuali terus masak apa yang terlintas. Senang, cepat dan yang penting sedap. hehehehe. Boleh masak macam-macam selain yang tulis kat situ.

#DuaBotolUntukSeminggu
#MotherSauce

1.Bahan-Bahan: (botol Kiri)

Bawang putih, bawang besar, bawang merah, cili padi, cili merah.

Cara Membuat:

Kisar kasar dengan minyak, selepas itu terus tumis sampai pes masak dan pecah minyak.

Cara Penggunaan:

Contoh kalau nak buat nasi goreng just tumis lauk dulu pastu masukan pes dan pecahkan telur, selepas itu masukan sayur, garam dan nasi. Last nak tabur ikan bilis pun sedap.

*************************
2.Bahan-Bahan: (botol kanan)

Bawang merah, bawang putih, bawang besar, cili kering.

Cara Membuat:

Kisar halus dengan minyak selepas itu tumis sampai pes masak dan pecak minyak.

Cara Penggunaan:

Contoh kalau nak buat mee goreng, tumis pes dengan lauk, masukan sos cili, kicap dan pecahkan telur. Letak sayur, mee, gula, garam gaul sampai masak.

Semoga perkongsian ini bermanfaat!
Selamat Mencuba!

Sumber:Wan Muhammad Hafiz Satar