
Macam-macam cara nak buat bagi telur dadar nampak gebu macam kita makan di kedai.Menurut perkongsian oleh Puan Mazlina Muda, resipi dan cara buat telur dadar ini diperolehi daripada tukang masak Thai sendiri.Rasanya yang lemak berkrim membuatkan telur dadar yang gebu ini sedap dimakan begitu sahaja.Rahsianya dengan menambah air sejuk.
Berikut merupakan perkongsian beliau;
Bahan-Bahan:
2 biji telur
3 sudu besar air sejuk (dalam peti ais)
Secubit garam @ secukup rasa
Minyak masak untuk menggoreng
Cara Membuat:
Pukul telur lama sampai naik buih.
Kemudian masukkan air sejuk dan garam,pukul telur lagi.
Masukkan minyak yang banyak ke dalam kuali
Tunggu sehingga minyak panas dan masukkan telur tadi kemudian tutup dengan tutup pengukus.
Terbalikkan telur dadar tersebut dan tutup semula.Kemudian boleh diangkat.
Siap!
Selamat Mencuba!
Sumber & Foto: Mazlina Muda
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Mudah Satay Goreng, PETUA Arwah Mak Kena Tambah Gula, Elak Cepat Masam

Jarang kita dengar satay goreng sebab yang biasa kita makan tentulah satu bakar. Ada mak-mak yang lebih suka perap sendiri dan tak kurang yang tempah siap-siap untuk sebarang majlis.
Rupa-rupanya, satay goreng pun lebih kurang sama saja perapan dengan satay bakar. Yang bezanya, mak-mak masak dalam kuali dan yang bakar pula dengan arang supaya aromanya semerbak.
Nanti, mak-mak tak perlulah nak pening kepala memikirkan hidangan apa untuk sebarang perayaan. Cuma perap 1 jam dan boleh disediakan untuk tetamu. Siap boleh buat stok lagi kat rumah.
Ini cara mudah resipi yang dikongsikan oleh Nurhayati Abd Malek dalam menyediakan satay goreng di rumah.
Baca Artikel Menarik Lain Di Sini: Resipi Mudah Biskut Coklat Chip Ala Anna Olson, Tak Sempat Raya, Confirm Licin!
Resipi Mudah Ayam Masak Merah Ala Mak-Mak, Favorite Anak Sampai Makan Bertambah
Info Lebih Menarik DI SINI
Satay Goreng Cara Ummi
Jarang kita dengar satay goreng sebab yang biasa kita makan tentulah satu bakar. Ada mak-mak yang lebih suka perap sendiri dan tak kurang yang tempah siap-siap untuk sebarang majlis.
Kalau musim raya dan tak tahu nak mask apa, bilehlah cuba satay goreng.
Bahan-bahan:
1 kg daging batang pinang
10 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
3 batang serai
1 inch kunyit hidup
1 inch lengkuas
1 inch halia
1 senduk serbuk kunyit
2 senduk gula putih
1 sudu besar ketumbar
1 sudu besar jintan manis
2 sudu besar jintan putih
2 senduk minyak untuk menggoreng
Sedikit garam
Cara Membuat:
1. Potongkan daging memanjang begini. Orang kata potong dengan cara melintang uratnya, barulah tak liat.
2. Begitu. Selepas potong kenalah bersihkan.
3. Kisarkan semua bawang, kunyit, serai, Lengkuas dan halia kemudian masukkan ke dalam potongan daging.
Waktu masukkan ni saya taburkan sekali serbuk kunyit.
4. Masukkan gula. Inilah petua dan tip yang arwah ummi pesan, satay ini kalau kurang gula ia akan jadi cepat masam. Jadi, kena letak gula banyak sikit. Namun ikutlah citarasa masing-masing.
5. Ini ketumbar, jintan manis dan jintan putih. Masukkan sekali harung selepas cuci tu. Sangai sekejap.
Sangai = Goreng tanpa minyak
Pastikan sangai hingga naik bau ya. Benda ni penting tau. Tak ada ini tak ada rasa sate.
6. Kemudian kisarkan. Guna pengisar kering. Dulu dulu kami tumbuk guna lesung. Sekarang ini, blend saja.
7. Masukkan begitu dalam hirisan daging tadi. Gaul. Perap dalam 1 jam ke atas. Lagi lama lagi sedap. Masuk fridge tau.
7.
8. Kemudian masukkan minyak dalam 1 ke 2 senduk dan gorengkan sataynya begini. Cara masak sama macam rendang. Kena tutup kualinya, api sederhana. Kemudian kacau kacau sekejap. Bila dah mendidih, barulah perisakan garam.
Tips untuk hasilkan daging yang lembut, jika daging belum empuk, masukkan ½ cawan air dan masak lagi sehingga empuk.
9. Sementara tunggu daging empuk kita masakkan ketupat segera. Wanginya ketupat
10. Masakkan kuah kacangnya sekali. Ini sudah tentu pelengkapnya.
11. Siap…Inilah hasilnya. Insya-Allah, memang sedap sangat.
Selamat mencuba!
MW: Tak semestinya masa raya saja baru nak buat, bila-bila pun boleh, buat banyak dan simpan dalam peti ais, tetamu datang terus goreng.
Sumber: Nurhayati Abd Malek
Bangkit Wanita Mingguan Wanita
Group khas buat semua wanita B40 dan M40 yang mahu bangkit maju dari kehidupan sekarang menerusi perkongsian tip, promosi kursus anjuran Mingguan Wanita, perkongsian kisah inspirasi wanita. #langkahyakinlakarkejayaan
https://t.me/bangkitwanitaMW
Nak Jadi Usahawan Viral, Ini Tujuh Pilihan Kursus Kemahiran Untuk Wanita B40 & M40
Nak maju jangan tunggu. Peluang pun datang bukan selalu apatah lagi sekarang ini kita sedang lalui kehidupan sukar berbanding dahulu. Daripada asyik termenung dan meratap pilu, elok mengorak langkah mulakan bisnes baru. Sampai bila nak tengok orang lain maju dan kita masih lagi kaku?
Tiada idea, tak ada kemahiran dan arah nak tuju? Mingguan Wanita (MW) sebagai teman setia wanita sedia membantu dan tahu apa yang anda perlu.
Terkini, selepas penganjuran Webinar Bangkit Wanita #bisnesdarirumah, Mingguan Wanita menerusi kempen Bangkit Wanita, membuka pendaftaran kepada kursus latihan praktikal jangka pendek.
Kursus-kursus akan bermula hujung Mei hingga Ogos ini dan kemuncak kepada kempen ini ialah penganjuran Konvensyen Inspirasi CEO Bisnes Viral.
Kursus latihan yang ditawarkan akan berlangsung selama sehari setiap satu dan orang ramai khasnya wanita B40 dan M40 boleh memilih kursus yang diminati.
Apa yang menarik, kursus-kursus ini memang direka khas untuk mereka yang mahu berniaga sebaik tamat latihan asas kemahiran ini.
Sejumlah tujuh kursus asas latihan praktikal dan demo dibuka untuk penyertaan merangkumi sektor makanan, pengurusan, busines kedai online, jahitan dan perkhidmatan.
Antara kursus-kursus asas yang dijangka mampu melahirkan peserta yang berkemahiran dan boleh terus dipraktik dalam perniagaan ialah:
JOM PANDAI BAKERI. BUAT DUIT JUAL KEK DAN ROTI. Dibuka dalam dua pilihan tarikh iaitu pada 12 Jun dan 26 Jun 2021. Peserta akan mengadun dan membakar sendiri adunan agar dapat kenal pasti formula menghasilkan satu adunan sempurna bagi kek dan roti.
( https://toko.ideaktiv.com/product/jom-pandai-bakeri-buat-duit-jual-kek-dan-roti/ )
Cookies Viral Legend. Jual cookies Paling Masyuk! Orang Malaysia meang suka makan. Cookies atau biskut tidak lagi laris hanya menjelang hari raya. Permintaan cookies memang tinggi dan belajar membuat cookies popular atau sedang trending ketika ini merupakan langkah bijak. Kursus diadakan pada dua pilihan tarikh iaitu 10 Julai dan 24 Julai 2021.
( https://toko.ideaktiv.com/product/cookies-viral-legend-jual-cookies-paling-masyuk/ )
Follow kami di :
Facebook Mingguan Wanita
Instagram Mingguan Wanita
Twitter Mingguan Wanita
#bangkitwanita
#langkahyakinlakarkejayaan
#bisnesdarirumah
#mingguanwanita
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Donut ‘Dark Chocholate Charchoal’, Buat Sikit Menyesal Sebab Sedap Sangat!

Isi Kandungan
ToggleDonut ‘Dark Chocholate Charchoal’, Buat Sikit Menyesal Sebab Sedap Sangat!. Sekarang ni macam-macam jenis resipi donut yang ada dengan pelbagai warna dan rasa. Namun resipi Donut ‘Dark Chocholate Charchoal’ ini memang wajib dicuba. Rasanya sangat sedap, terasa ‘mewahnya’ dan berbeza daripada donut kampung biasa yang kita selalu buat.
Boleh cuba resipi donut Dark Chocholate Charchoal Doughnuts yang dikongsikan oleh Chef Pastri Che Azawimie Che Zahari ini sebagai panduan.
Hitam bukan sebab hangit tau. Hitam sebab menawan. Mula-mula buat sikit je nak buat raso rasoo… erhhhh…nyesal plokk sebab sedap sangat. Terasa mewah sangat rasanya.
DARK CHOCOLATE CHARCHOAL DOUGHNUTS
Bahan-Bahan (Doh):
1kg high protien
12gm dry yeast
1tbsp gula kastor
1stp garam
1tbsp shortening
1tsp k-fine
Susu uht ni agok2 je.. tak sukat pulak tadi
Pewarna hitam
2tbsp serbuk koko
1tsp serbuk arang @ charcoal powder
1tsp cappucinno paste
Cara Membuat:
1. Masukkan je semua bahan-bahan dalam mesin.
2. Kemudian uli lah sampai jadi doh.
3. Gelek-gelek, pastu terap.
4. Rehatkan biar kembang dan goreng api kecik je sampai masak. Jangan lama nanti pahit.
Tunggu suam sikit baru salut dengan gula castor + susu tepung.
Serius sedap.
Siap! Selamat Mencuba.
Baca Lagi Di Sini:Resipi DONUT Susu MINION, Gebu Macam Kapas Sampai Ke Malam Lembut!
Artikel Menarik:Guna ‘Teknik Autolyse’, Tepung Gandum Biasa Pun Boleh Jadi DONUT Gebu Ada ‘Ring’!
Mesti Baca:DONUT SUSU Lembut Gebu, Bukan Setakat Anak Suka, Mak Ayah Berketul-Ketul Makan!
Mingguan Wanita:Sedapnya Dark Chocholate Charchoal Doughnuts ni. Nak cuba kelainan berbanding donut kampung biasa boleh buat donut ni.
Sumber:Che Azawimie Che Zahari
Follow kami di Facebook , Website , Instagram, YouTube , Twitter , Telegram MW dan TikTok Mingguan Wanita untuk mendapatkan info, berita terkini serta artikel-artikel menarik.
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Masak Nasi Kari Kambing Guna Kari Kambing Dalam Tin, Sumpah Sedap!

Isi Kandungan
ToggleJika selalu nak buat Nasi Kambing, kita gunakan daging kambing yang segar. Cuba bila guna daging yang segar ni, kena pandai cuci barulah tak hamis baunya bila dah masak. Buat mak-mak penggemar daging kambing, boleh cuba buat Nasi Kari Kambing Guna Kari Kambing yang dalam tin je. Cukup mudah dan senang nak masak. Rasanya pun memang sedap.
Boleh cuba resipi Nasi Kari Kambing yang dikongsikan oleh Kak Amy Zuraidah ini.
“Ya Allah..sumpah sedapp #nasikarikambingtinadabi ni. Eh ehh…anak 5 tahun yang cakap sedap sedap tau. Makan bersama ayam rose + jelatah”
Bahan-Bahan:
2 tin kari kambing adabi (untuk 6 orang)
5 pot cawan sedang Beras Faiza kashmir Basmathi (dicuci /rendam 15min jika takde Pressure Cooker /jika ada PC or noxxa tak perlu rendam)
2 biji bawang besar hiris
Rempah 4 sekawan
2 helai daun pandan
2 sudu butter + 2 sudu minyak masak
1biji Tomato potong dadu
1sk Garam
Akar ketumbar
Susu cair setengah tin
Cara-Cara Membuat:
1. Panaskan Marjerin + minyak (kita tumis dalam kuali asing dulu).
2. Tumis sampai wangi bawang besar/masuk 4 sekawan/tomato dadu/daun pandan.
3. Masuk kari kambing gaul sebati.
4. Masuk susu cair, akar ketumbar dan garam sikit sahaja.
5. Selepas tu curah atas beras dalam periuk nasi tu ya. Lepas tu tekan on.
6. Masak nasi seperti biasa (sukatan seperti masak nasi biasa)
7. Masa nak kering nanti tu boleh la jenguk dan gaul-gaul rata. Masa ni bau dia satu rumah kemain sedap ooi.
8. Dah masak nasi jangan lupa tabur kismis sama daun ketumbar. Siap!
Ayam Masak Merah
Bahan-Bahan:
Ayam separuh potong kecil (gaul kunyit sikit +garam)digoreng separuh masak. Angkat toskan minyak.
Suku tin Susu cair
3sudu besar Sos cili
Perasa
Serai
(Bahan A)
Segenggam cili merah besar
2 biji Bawang besar
4ulas Bawang putih
halia sikit
Cara Membuat:
1. Kisar bahan A
2. Guna minyak ayam tadi tumis sampai pecah minyak bahan A tadi + serai.
2. Masukkan ayam yang telah digoreng + susu cair + sos cili + perasa +garam.
3. Masak sampai ayam empuk dan masukkan sikit bawang besar hiris.
Siap!
Selamat Mencuba!
MW: Mudah begini. Guna kari kambing dalam tin pun boleh jadi buat Nasi Kari Kambing yang sedap. Kena cuba buat sendiri di rumah.
Sumber: Kak Amy Zuraidah
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI