Wanita buat laporan Polis bila ibu mentua antivaksin beri anak demam makan madu, nak bercerai dengan suami. Suami pun sama, anti vaksin.

Madu sangat bahaya dan tidak sesuai diberikan kepada bayi dan kanak-kanak di bawah usia setahun. Ia boleh mengakibatkan botulisme atau keracunan serius yang disebabkan oleh bakteria dikenali sebagai clostridium botulinum.

Wanita Buat Laporan Polis Bila Ibu Mentua Antivaksin Beri Anak Demam Makan Madu

Wanita Buat Laporan Polis Bila Ibu Mentua Antivaksin Beri Anak Demam Makan Madu, Nak Bercerai Dengan Suami

American Academy of Pediatrics (AAP) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menasihatkan bahawa madu tidak boleh ditambah kepada makanan, air atau formula yang diberikan kepada bayi yang berusia lebih muda daripada usia 12 bulan. Secara teknikalnya, ia termasuk madu mentah mahu pun yang terkandung di dalam makanan makanan yang dipanggang atau diproses menggunakan madu.

Tular di aplikasi X tentang perkongsian daripada seorang wanita terhadap suami dan ibu mentuanya sehingga memaksa wanita itu membuat laporan polis.

Habis Bengkak Badan Bayi

Menurut luahan yang dikongsi, wanita itu berkata, suami dan ibu mentuanya antivaksin. Mereka juga menolak semua perubatan moden. Selepas bersalin, suami wanita ini menolak vaksin awal untuk bayi mereka.

“Tapi I minta misi cucukkan jugak, vaksin lain pun I ambik jugak’

Nak dijadikan cerita, anaknya yang baru berumur 6 bulan diberikan madu kerana demam oleh ibu mentuanya.

Berikutan insiden tersebut, wanita itu telah membuat laporan polis atas dakwaan pengabaian namun keduanya hanya direman 2 hari saja.

Wanita Buat Laporan Polis Bila Ibu Mentua Antivaksin Beri Anak Demam Makan Madu, Nak Bercerai Dengan Suami

IKLAN

“Betul ke tindakan I? Ke I overreacted?”

Dia cakap dia tak mahu jadi antivaksin lagi, tapi ibu mentua dan family dia yang lain memang maki I panjang lebar?

Di ruangan komen luahan ini, rata-rata netizen memberikan sokongan kepada wanita tersebut dan tindakannya itu betul.

KENAPA MADU BERBAHAYA KEPADA BAYI?

Madu berkemungkinan mengandungi spora Clostridium botulinum yang boleh menyebabkan keracunan yang dipanggil botulisme. Daripada 145 kes botulisme yang dilaporkan setiap tahun di Amerika Syarikat, kira-kira 94 kes (65%) adalah botulisme bayi.

Bagaimanapun pakar-pakar menganggarkan angka-angka ini daripada 250 kes setahun dengan banyak kes yang tidak dikenalpasti. Apa yang menyedihkan ialah 90% bayi yang didiagnosis dengan botulisme bayi di Amerika Syarikat adalah di bawah umur enam bulan.

IKLAN
Wanita Buat Laporan Polis Bila Ibu Mentua Antivaksin Beri Anak Demam Makan Madu, Nak Bercerai Dengan Suami
Kredit foto: Freepik

Pencemaran spora Clostridium botulinum boleh terjadi apabila lebah terdedah kepada flora yang tumbuh pada tanah yang mengandungi spora / bakteria botulisme atau sarang lebah terdedah secara terus kepada spora ini.

Madu kebanyakannya dimakan dalam bentuk mentah dan biasanya tidak dipasteur atau disterilkan. Madu walau telah dipasteur boleh mengandungi spora botulism dan tidak boleh diberikan kepada bayi di bawah umur 12 bulan!

Jika bayi menelan spora Clostridium botulinum, ia akan berkembang di dalam usus mereka dan akan menghasilkan toksin. Tidak seperti orang dewasa dan kanak-kanak lebih tua, bayi boleh jatuh sakit akibat daripada toksin yang dihasilkan oleh bakteria ini.

Kredit: Aplikasi X

Kredit gambar madu: Freepik

IKLAN

Baca artikel lain juga:  Mak Mentua Jangan Pandang Rendah Pada Menantu Tak Kaya, Selalunya Merekalah Yang Boleh Diharap

Mak Mentua Jangan Sibuk Nak Ambil Tahu Berapa Nafkah Menantu Dapat, Banyak Atau Sikit Itu Hal Anak Menantu

 

Follow kami di TELEGRAM, INSTAGRAM, TIKTOK, FACEBOOK, TWITTER dan YOUTUBE

“Saya turunkan ego saya…

Kakak Hello Kitty. Usahawan ini pernah bercerai dan ramai mengaitkan perceraiannya kerana suami dipaksa pakai baju Hello Kitty.

Mesra disapa Na, mengakui perceraian selama 23 hari dengan suami membuatkan diri dan hatinya tidak kuat. Perlu melakukan kerja-kerja rumah yang selama ini dibantu suaminya, Mohd Afizi.

Dan kerana itulah dirinya mengambil peluang kedua diberi Allah dan mereka kembali rujuk demi anak-anak serta menurunkan ego masing-masing demi membina keluarga bahagia.
Ikuti video penuh kisah suka duka pasangan ini yang memilih peluang kedua dalam kehidupan mereka dalam Sembang Wanita Xtra di saluran YouTube MW.
Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI