Walaupun Cuma Mahukan Garam, Mintalah Terus Pada Allah

Dalam keadaan hidup yang amat mencabar, kita sering diuji dengan bermacam ujian hidup. Anak sakit, suami yang tidak peduli malah kewangan yang jarang sekali mencukupi. Lelahnya terasa sarat, tapi janganlah kita terlupa yang Allah sentiasa ada untuk kita.

Bagaimana mahu kita jadikan agar Allah sentiasa membantu kita dalam apa juga kesempitan. Puan Siti Rohani ketika menonton perkongsian daripada Ustaz Hanan Attaki di Youtube mendapat jawapannya.

TIPS AGAR ALLAH SELALU MENOLONG KITA

Jika kita mahu Allah menolong kita, jika kita mahu banyak kejutan, jika kita mahu hidup kita penuh dengan kebaikan.

Lakukan tips ini. Tipsnya ada 2 ;

1. Jangan Keluar Dari Jalan Allah

Tetaplah dalam Islam. Pasti Allah beri. Bila berada di jalan Allah tiba-tiba ada kejutan dari langit. Tetap sahaja disitu dulu. Usah kecewakan Allah. Usah sampai Allah lihat kita buat sesuatu yang Allah tidak suka.

Bayangkan jika Allah sudah unfollow kita maksudnya Allah sudah berlepas tangan dengan kita. Semuanya akan unfollow kita.

IKLAN

Apa lagi jika Allah block kita terus.

Jangan sampai Allah sudah tidak pandang kita. Siapa lagi mahu tolong kita melainkan Allah. Apa pun masalah kita. Walau sesulit mana pun.

Jangan sampai kita buat perkara yang Allah larang. Tiada jalan pintas untuk mendapatkan sesuatu. Ia melalui proses yang berterusan.

2. Selalu Berdoa

Selalulah kita terus minta dari Allah. Doa kepada Allah. Doa itu adalah ibadah. Sekalipun belum dikabulkan doa, tetaplah kita berterusan berdoa.

IKLAN

Dalam Islam, berdoa itu sama seperti kita solat sunat 2 rakaat. Semakin kita banyak berdoa semakin Allah sayang kepada kita. Allah suka kepada hambaNya yang suka meminta denganNya.

Sebelum buat sesuatu walau sekecil-kecil perkara minta dengan Allah dahulu.

Mintalah Dengan Allah Walau Cuma Garam

Kata nabi, mintalah dengan Allah walaupun cuma garam.

IKLAN

Mintalah doa sekalipun kita hanya mahukan garam. Minta dulu dengan Allah.Kita sudah dapat pahala berdoa dan ditambah lagi keberkahan dalam garam itu.

Allah cemburu bila kita banyak berterima kasih dengan makhluk sebelum bersyukur dengan Dia. Allah cemburu kita meminta-minta dari manusia. Sekiranya kita meminta-minta dengan Allah. Allah suka sangat.

Berdoa dahulu baru berikhtiar dan berusaha.

Sumber/Foto : Siti Rohani

 

Lubuk konten tentang inspirasi, rumah tangga dan macam-macam lagi,
MINGGUAN WANITA kini di seeNI, download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI