Pernah tak terfikir, satu hari nanti, duit kat tangan kita tinggal hanya beberapa ringgit sahaja. Itulah duit untuk kita nak bagi keluarga makan. Mesti tak cukup untuk keluarga. Hati mula gelisah dan tak tenteram. Macam mana nak cari rezeki lagi. Kadang-kadang, bab-bab duit inilah, pasangan suami isteri boleh bergaduh dan bercerai berai.

Sebenarnya, rezeki yang Allah beri bukan hanya duit semata-mata tapi Dia bagi rezeki dengan pelbagai cara. Kita sahaja yang tidak tahu dan tidak pernah mensyukurinya. Risau duit tak ada.

Ini perkongsian daripada Raja Hazamir Raja Jusoh tentang bagaimana kita nak menjemput rezeki. Rezeki bukan dari wang ringgit semata-mata tetapi ada pelbagai cara.

IKLAN

+ Ada yang mengetuk pintu langit dengan cara setiap pagi memberi 40 nasi bungkus untuk orang miskin. Rutin dia lakukan.
+ Ada yang mengundang rezeki dengan cara mencium tangan ibunya lalu minta didoakan.
+ Ada yang mengundang rezeki, setiap minggu dia mendatangi anak-anak yatim, mengusap kepala mereka, membelikan sesuatu untuk keperluan mereka sebagaimana diajarkan Nabi SAW.
+ Ada yang mengundang rezeki, setiap pagi keluar ke tempat kerja dia rutin bersedekah kepada siapa saja.
+ Ada yang mengundang rezeki, tiap malam jumaat dia membahagi makanan kepada orang² yang tidur di jalanan. Doanya tembus ke langit!
+ Ada yang mengundang rezeki, setiap kali setelah solat subuh dia tidak tidur. Dia beristighfar 100 kali dan bertadarrus Al-quran hingga terbit fajar, lalu menatap langit langsung dan mengangkat tangan. Doanya tembus langsung kepada Tuhannya.
+ Ada yang mengundang rezeki, setiap Jumaat profit hasil jualannya 100% disedekahkan.
+ Ada yang mengundang rezeki, tiap bulan 20% dari total pendapatannya disedekahkan. Dia yakin Tuhan-nya MAHA KAYA.
+ Ada yang mengundang rezeki, seminggu sekali tengah malam didatangi rumah orang miskin. Dia angkat/pikul sendiri makanan untuk mereka.
+ Ada yang mengundang rezeki, tiap Jumaat dia tidak mahu dibayar upah untuk khidmatnya yang diberikan ke orang lain. Tiap titik keringatnya penuh pahala.
+ Ada yang mengundang rezeki dengan memperbaiki jadual solat 5 waktunya berjamaah di masjid dan Allah pun memudahkan segala urusannya.
+ Ada yang mengundang rezeki, tiap pagi dia solat dhuha & berdoa, ketika orang lain sudah sibuk dia memilih menghadap langsung ke Penciptanya.
+ Ada yang mengundang rezeki tiap ¼ malam bangun solat tahajud berbisik pada bumi dan terdengar di langit. Allah redha, hidupnya pun berkat.
+ Ada yg mengundang rezeki dengan cara menanam pkok agar semua makhluk bumi boleh menikmati oksigen.

REZEKIMU BUKAN DATANG DARI BOSSMU ATAU PELANGGANMU, TAPI REZEKIMU DATANG DARI ALLAH S.W T.
Tapi dari ALLAH SWT.

IKLAN

Jemputlah rezeki datang dengan cara-cara yang Allah Redhai.

IKLAN

MW: Kita tidak tahu, kadang-kadang kita bagi kucing makan pun boleh menjadi asbab rezeki ada kawan pejabat datang bagikan kita sarapan.

Sumber: Raja Hazamir Raja Jusoh