Buah Tembikai antara buah kegemaran ramai dan mempunyai banyak khasiatnya yang tersendiri.Namun bukan mudah untuk memilih buah tembikai yang rasanya segar, manis dan merah cantik!.Seringkali ramai yang menyesal dan kecewa membeli buah ini, akibat tersalah pilih. Buahnya tawar, pucat, tak segar dan kurang berair.

Boleh ikut tip yang dikongsikan oleh Puan Musyahadah Oo jika nak nak beli buah tembikai ini. Ilmu pilih buah tembikai ini diajar oleh Penanam Tembikai sendiri.

Semalam saya pergi Econsave beli tembikai. Lepastu saya nampak uncle Cina pilih-pilih. Saya perhatikan dia berpusing-pusing memilih tembikai semua tak kena. Saya pun bertanya kepoh;

“Uncle apasal uncle pilih-pilih sikua (tembikai) semua tak kena?” sambil campur cakap cina lah saya.

Uncle pun jawab “Amoy…mai saya ajar, ni no1 ‘belalai kerinting’ menandakan buah pertama. Manakala no2 ni buah kedua dan yang lurus ni no3 menandakan buah seterusnya.

 

IKLAN

Kalau you ah nak manis ambil buah no 1 merah cantik, ok. Lagi ah, kalau nak tau kulit tu tebal dan nipis tengok biku (bontot) dia. Kalau lubang besar macam ni ah kulit tebal. Kalau lubang tu kecil tanda kulit nipis ah.

Ok you mau mana? Saya pun jawab nak yang manis, uncle!!

Ok dia suruh saya pilih bagi can cari tembikai belalai kerinting.Dapatlah.
Uncle pun senyum, saya macam budak baru belajar. Uncle pun berlalu saya ucap, “xie xie ni uncle”.

Dalam hati ada betulkah uncle nih? Dia kata ia penanam tembikai.

Hahhh…ni sebelum potong saya cerita suami untuk membuktikan tembikai yang saya beli MANIS merah tapi kulit agak tebal sebab saya pilih lubang bawah besar .

IKLAN

Jeng jeng jeng jeeng, bila potong. Eeeh betullah, manis merah cantik memang kulit tebal sikit.

Ilmu ya, boleh kita dapat di mana-mana jangan malu bertanya.
Sekadar perkongsian. Siap snap gambar di econsave sebab nak buktikan suami dan anak kata fresh, manis betul.

IKLAN

Baca Lagi Di Sini:

Kerabu Tembikai Menu ‘Rare’ Orang Utagha, Sedap Baqhang!

5 Khasiat Tembikai Untuk Kesihatan, Ada Sebab Nabi Sarankan Makan Dengan Buah Kurma!

7 Tip Pilih Buah Tembikai Manis & Juicy, Barulah Tak Menyesal Bila Beli Nanti!

MW: Semoga perkongsian tips ini bermanfaat. Jadi bila nak beli tembikai, pastikan ‘belalainya’ kerinting, barulah ia manis dan merah cantik.

Sumber: Musyahadah Oo