Luangkan masa dengarkan isteri sebelum terlambat.

“Tuntutan emosi tak ditangani, isteri jadi pemarah! Jerit dengan anak.” Suami kena alert dengan perubahan watak isteri.

Bila situasi ini berlaku pasti ada sesuatu yang tidak kena dengan emosi isteri. Jangan dibuat main, silap haribulan anak-anak menjadi mangsa.

Kongsi Azlan Noor, apabila nampak perubahan macam ni, suami perlu cepat-cepat tangani. Peluk dia, kalau dia mengadu, dengar betul-betul apa masalah dia.

Tuntutan Emosi Tak DiTangani

Terbaca kisah ibu yang cuba kelar tiga orang anak dia dengan pisau menyebabkan seorang anaknya mati. Kemudian viral video perbualan dia dengan polis semasa dalam tahanan tu.

@adventiamaharani semoga kita selalu diberi kekuatan untuk jadi Ibu yg bahagia. kita tidak sendiri, kita saling menyemangati #CapCut #OreoBantuAyah #sadstory #viral #fyp #fypシ゚viral #bisnisbarengventi ♬ Bunda – Potret

“Saya tertekan kerana suami saya tidak bekerja, menganggur. Malah saya yang terpaksa bekerja untuk membayar sewa rumah. Saya sedih kerana suami tidak bekerja.”

“Hanya ingin menyelamatkan anak-anak supaya mereka tidak mengalami kesusahan dalam hidup. Mereka tidak perlu berasa sedih lagi. Mereka perlu mati supaya tidak berasa sedih seperti saya.”

Perasan tak perkataan ‘sedih’ tu diulang-ulang? Kesusahan hidup itulah yang jadi punca kesedihan si ibu malang ni dan jadi trigger untuk dia bertindak kejam.

Baca Di Sini: Suami Jangan Benci Bila Isteri Emosi Berlebihan Marahkan Anak! Pasti Ada Puncanya

Isteri Jadi Pemarah!

Saya selalu tulis, orang perempuan ni setiap kali stres dan tertekan, dia perlu lepaskan dengan meluahkan. Sebab tu sangat penting ada suami yang supportive yang setia mendengar luahan tu.

IKLAN

Tapi awas, jika dia luah sekalipun namun tak ada yang mendengar dan ambil berat, dia akan mula rasa hidup dia kosong. Mula rasa bersendirian.

Apabila tuntutan emosi isteri tak ditangani, dia akan mula jadi pemarah, mula cakap jerit-jerit dengan anak, dan bertindak kasar.

Jika masalah berkaitan suami, suami kena buat sesuatu dan berubah jadi lebih baik. Jika masalah dia berkaitan penat urus rumah tangga, suami ambil alih tugas urus rumah dan anak-anak. Biarkan isteri time off sekejap. Semua itu sudah cukup untuk tenangkan diri dia.

Tapi jika isteri sering tak didengari, kesakitan dalamannya tak diubati, akan terjadi satu tahap dimana dia sendiri sudah mula tak ambil kisah.

Baca Di Sini : Sebelum Belon Emosi Isteri Meletup, Suami Tadah Saja Telinga Dengar Luahan Hatinya

Jerit Dengan Anak

Rumah bersepah, pinggan mangkuk tak bercuci, anak-anak terbiar, dia sudah tak peduli. Marah pun tak, gembira pun tidak, sedih pun tak. Sudah tak ada perasaan dah. Emotionless kata orang.

IKLAN

Masa ni, tekanan dan stres yang teruk macam akan sebabkan depresi dan tekanan jiwa kepada isteri.

Sama seperti si ibu tadi, tekanan hidup melampau dan tak mendapat sokongan suami, jadi trigger untuk sedih. Dia sedih dengan diri sendiri dan sedih dengan nasib anak-anaknya nanti.

Dia sudah rasai sendiri kesusahan tu, dan dia tak mahu anak-anak rasa benda yang sama.

Baca Juga Di Sini: Emosi Isteri Berkait Dengan ‘CUACA’ Rumah Tangga, Jadi Suami Perlu Beri Ruang Secukupnya

Suami Kena Alert

Apabila sudah buntu, jalan pintas yang dia dapat fikir untuk elak anak-anak hadapi nasib yang sama, adalah dengan mati.

Dulu saya tak faham benda ni. Buat tak tahu saja. Surihati saya bukan jenis suka membebel. Namun apabila dia mula marah-marah, dia mula senyap, fahamlah saya dia tengah ada masalah.

IKLAN

Sekarang sudah mengerti, setiap hari paling kurang kena tanya khabar, tanya pasal kerja. Komunikasi tu penting. Kerana masa itulah dia dapat meluah apa yang terbuku dalam hati.

Makanya,
Normal jika seorang isteri membebel kalau anda tak pernah nak layan atau dengar luahan dia. Itu salah satu cara nak lepaskan tekanan. Nak release stress. Layankan dan tadah telinga sajalah.

Kalau tak nak panas telinga, luangkanlah masa siap-siap untuk dengar luahan dan aduan isteri. Sebelum semuanya terlambat.

Kerana dengan mendengar,
Tanda kita ni bertanggungjawab dan mengambil berat.

Mingguan Wanita : Tidak rumit pun mendengar masalah isteri, sekurang-kurangnya isteri masih ada rasa untuk meluah pada suami. Jangan dibiarkan isteri menangggung beban emosi keterlaluan, bimbang kelak memberi kesan pada keluarga terutamanya anak-anak.

Sumber : Azlan Noor

Follow kami di :

Facebook : https://www.facebook.com/mingguanwanita
FB Grup Cerita Mak-mak Hari Ini : https://www.facebook.com/groups/ceritamakmak
Website: https://www.mingguanwanita.my/
Instagram : https://www.instagram.com/mingguanwanita/?hl=en
YouTube: https://www.youtube.com/c/MingguanWanitaOfficial/featured
Twitter: https://twitter.com/mingguanwanita?lang=en
Telegram MW: https://t.me/mingguanwanita