Tumis serai sampai naik bau, inilah rahsia sambal ayam sedap.

Nak sambal sedap dan bau wangi? Rahsianya terletak pada cara masakan. Minggu ini, saya kongsikan resipi arwah mak saya, Ramlah Binti Zainal. Caranya, tumis serai dulu sebelum masukkan cili kering yang dikisar bersama halia dan bawang.

Cara arwah mak, gunakan lebihan minyak yang digunakan menggoreng ayam. Dua atau tiga batang serai diketuk, kemudian ditumis sehingga naik bau. Kemudian baru masukkan bahan kisar. Serai yang ditumis akan menyebabkan bau sambal wangi dan sangat menyelerakan.

Tunggu Serai Naik Bau Dan Cili PECAH MINYAK

Satu lagi rahsia kalau nak sambal sedap, rebus cili kering sehingga lembut. Kemudian, buang biji cili dan tapis. Selepas itu, barulah kisar bersama bahan lain. Tumis cili sampai betul-betul masak. Nak tahu cili dah masak senang je, tunggu sehingga pecah minyak.

Kalau cili tak masak, bau sambal tak sedap dan boleh menyebabkan sakit perut. Kalau masak sambal, api kena sederhana. Jangan guna api kuat nanti sambal hangit dan pahit. Buat sambal ayam, digalakkan letak halia sebab boleh hilangkan bau hanyir ayam. Itulah petua orang dulu-dulu yang diamalkan arwah mak saya.

Baca sini

https://www.mingguanwanita.my/resipi-viral-telur-kicap-cili-api-confirm-tambah-nasi/

TUTUP KUALI Agar Ayam Lembut Dan Sebati Dengan Kuah

Bila sambal dah masak elok, masukkan ayam yang telah digoreng.  Gaul dan tutup kuali dengan penutup. Tujuannya nak bagi ayam lembut dan mesra atau sebati dengan kuah. Kalau nak sedap lagi, boleh hiris bawang besar dan taburkan dalam sambal. Sekejap je tau, bagi bawang layu dalam sambal lepas tu angkat lauk ini.

Resipi yang sama ini boleh diguna untuk buat sambal ikan atau sambal hati dan pedal. Caranya semua sama, cuma gantikan dengan ikan goreng, atau hati dan pedal goreng. Mudah kan, satu resipi boleh buat dua tiga menu.  Kalau tengahari dah makan sambal ayam, malam boleh gantikan dengan ikan goreng pula. Selamat mencuba!

Resipi Sambal Ayam Serai

Bahan-bahan:

10 ketul ayam}dibersihkan dan dilumur dengan kunyit dan garam

IKLAN

15-20 tangkai cili kering}dikisar

2 ulas bawang putih}dikisar

1 labu bawang besar}dikisar

1 ici halia}dikisar

2 batang serai}diketuk

Minyak secukupnya

IKLAN

Garam dan gula secukup rasa

Sedikit air asam jawa

 

Cara membuat:

1-Goreng ayam seketika, jangan sampai garing. Ketepikan.

2-Panaskan minyak, tumis serai sehingga naik bau.

IKLAN

3- Masukkan bahan kisar sehingga pecah minyak.

3-Masukkan air asam jawa, kacau sebati.

4-Masukkan garam dan gula secukup rasa. Tunggu sehingga sambal pecah minyak.

5-Masukkan ayam, perlahankan api dan tutup kuali agar ayam lembut.

6-Hidangkan bersama nasi dan lauk lain.

 

Petua Dapur

Kalau nak kurangkan kepedasan sambal, boleh tambahkan bawang besar jadi dua labu.

Basuh ayam dengan tepung gandum atau tepung jagung untuk hilangkan bau hanyir.